Село на Шепетівщині не перейменовує вулицю Жовтневу, бо «у жовтні багато свят»

Село на Шепетівщині не перейменовує вулицю Жовтневу, бо «у жовтні багато свят»
Фото ілюстративне

Мешканці громади у жовтні відзначають День людей похилого віку, тому назву вулиці не змінюватимуть. 

Громада села Лавринівці Хмельницької області відмовилася декомунізувати вулицю Жовтневу. Своє рішення мотивували тим, що в жовтні селяни відзначають чимало свят. Серед них називають День села, який припадає на Покрову Пресвятої Богородиці, День поштаря, вчителя, лікаря, а також Міжнародний день людей похилого віку, яких в громаді налічується близько 70%. 

Сільський голова Юрій Криворучко вказує, що питання про перейменування підіймали неодноразово, однак, мешканці Лавринівців вирішили залишити назву вулиці Жовтневій. Про це повідомляє громадська організація “Декомунізація. Україна”. Саме учасники ГО помітили, що в селі й досі не декомунізували вулиці, тож надіслали селищному голові Ленковецької громади звернення, аби перейменувати ненависні назви. 

— Такої відписки у мене ще не було. Вулицю Жовтневу у Ленковецькій громаді на Хмельниччині не перейменовують, бо у цьому місяці є день людей похилого віку. Який крінж, — пишуть на сторінці організації. 

Відео дня

Надають і документ — відповідь сільського голови на звернення. 

— З давніх-давен жителі села Лавринівці відзначають День села 14 жовтня. Святкування Дня пошти, вчителя і лікаря теж припадає на жовтень місяць. Особливим є день захисників та захисниць, який відзначаємо 14 жовтня, так як в Лавринівцях проживають один інвалід і п'ять учасників АТО. 1 жовтня жителі села візначають міжнародний день людей похилого віку, а таких в Лавринівцях біля 70%. Враховуючи всі вище згадані події, а також думку жителів села, вирішили залишити одній з вулиць назву Жовтнева, – аргументують у відповіді.

Нагадаємо, це не вперше на Хмельниччині відмовляються перейменовувати вулиці. У травні сільський голова Гуківської сільради на Кам’янеччині також відмовлявся переменувати вулицю Жовтневу, оскільки на ній росте багато дерев, тож восени вона жовта. А вулицю Пушкінську, бо “на ній стоять пушки”. Та після розголосу вулиці таки декомунізували. Жовтневу — на вулицю Героїв України, Пушкінську — на вулицю Миру. 

— Вулиця Пушкінська на честь пушок і вулиця Жовтнева на честь жовтого листя - все. Розголос переміг, — зазначили на сторінці “Декомунізація. Україна”.

Додамо, що вулиці та сквери Кам'янця нещодавно також отримали нові назви. Пушкінську замінили на Мазепи, Суворова — на Скоропадського, Гагаріна — на Бандери. Які ще вулиці декомунізували читайте за посиланням

До речі, днями й у Волочиську демонтували пам'ятник юному Леніну. Активіст Вадим Позняков обурюється, що пам'ятник "вождю" аж так “довго простояв”. А місцеві й самі не знали, що то був Ленін, думали — то всього лиш маленький хлопчик. Детальніше про це читайте у матеріалі На Хмельниччині "впав" пам'ятник юному Леніну

Також 204 памʼятки історії та мистецтва у Хмельницькій області позбавлять охоронного статусу. Їх виключать з Переліку пам'яток історії та мистецтва місцевого значення. Про це повідомив голова Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

"Хмельницькою ОВА направлено до Міністерства культури та інформаційної політики список з 204 пам'яток для виключення їх з Переліку пам'яток історії та мистецтва місцевого значення", – йдеться у повідомленні.

Усі вони, як зазначив Гамалій, підпадають під дію Закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". У випадку виключення з переліку памʼятки зможуть знести чи частково демонтувати.

Які об’єкти радянщини та тоталітаризму вже демонтували, а які досі стоять і де можна переглянути на інтерактивній карті. Її створили організатори проекту “Декомунізація. Україна”. 

 

 Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Юрій Гудок

    Хохол це до дурень. Тому і таке відбувається. В Україні війна а їм свята
  • Игорь Панасюк

    При владі дебіли

    ЧитачЧитачів reply Игорь Панасюк

    На превеликий жаль так. Але як ще назвати громаду, яка цю владу обрала? Яка громада така і влада.
  • Наталія Анішкіна

    Може місяцю іншу назву придумати?
  • Анатолій Трач

    Принесіть у кожну садибу табличку з написом нової назви вулиці. І господари її повісять. Їм по барабану скільки коштує газ, електроенеґргія, розмір пенсії. Для них головне, змінити назву,  щоб не згадувати той клятий жовтень, який у порівнянні з нинішнім життям був каторгою..

    Liudmyla Suprunovska reply Анатолій Трач

    Анатолій Борисович Їм по барабану ціни на газ, світло і пенсія? Голий, босий, але в вінку?

    Анатолій Трач reply Анатолій Трач

    Lilia Molotai головне визначити пріоритет. А не змінити назву, а таблички залишити старі, бо на нові нема коштів..

    Lilia Molotai reply Анатолій Трач

    Анатолій Борисович все важливо і газ, і пенсія, і назва вулиці.

keyboard_arrow_up