У квартирі на Зарічанській жінка живе серед сміття. Як сусідам розв'язати проблему

У квартирі на Зарічанській жінка живе серед сміття. Як сусідам розв'язати проблему
Фото з Google Maps
  • До редакції ВСІМ звернулася мешканка будинку на Зарічанській, 8/1.
  • Розповіла, що сусідка зробила з квартири смітник.
  • Через це решті мешканцям доводиться терпіти сморід і тарганів.
  • Журналістка поспілкувалася з жителями будинку й самою господаркою квартири. 
  • Розповідаємо, як можна розв’язати цю проблему. 

Життя серед сміття - якщо коротко розповідати про цю історію, то її можна описати саме цими трьома словами. Люди збирають та накопичують речі, якими не користуються в побуті. Саме це й призводить до неприємного запаху й навіть появі тарганів. 

Минулого літа журналістка vsim.ua побувала в багатоповерхівці на Львівському шосе. Про жінку, яка накопичує сміття, стало відомо від рятувальників, що приїхали на виклик. Ті визволяли стареньку з гори мотлоху, яка серед нього застрягла. 

Під час візиту журналістки, у квартирі був син жінки. Він саме виносив увесь мотлох зсередини. Тоді вдалося нарахувати щонайменше кілька десятків мішків зі сміттям. Все це в чорних пакетах виносили й залишали біля будинку. 

Відео дня
Нет описания.
Фото з архіву редакції. Із квартири на Львівському шосе

Сусіди розповіли, що пенсіонерка, яка опинилася в пастці відходів, збирає вторсировину. Потім це здає у відповідних пунктах прийому й отримує гроші. Більше про цю історію читайте тут. А також про інші подібні випадки в Хмельницькому тут. 

У департаменті інфраструктури міста розповіли, що схожі історії - не рідкість у Хмельницькому. Містяни часто звертаються до управляючих компаній і розповідають, що сусіди живуть серед сміття. А це своєю чергою призводить до антисанітарії в під’їзді. Який є спосіб розв’язати цю проблему, розкажемо згодом у цьому ж матеріалі. Спершу розповімо історію із якою до нашої редакції звернулася жителька будинку на Зарічанській. 

“Хата до стелі забита мотлохом”

Пані Світлана живе у будинку 8/1. Вона розповіла, що має сусідку від якої до решти квартир лізуть таргани. Все це, за її словами, через накопичення сміття. Щоб дізнатися про цю ситуацію більше, журналістка навідалася то багатоповерхівки. Впізнати квартиру, через яку сюди запросили, виявилося нескладно. Біля вхідних дверей - розсипана крупа. А через щілини один за одним виповзали руді таргани. З-за самих дверей роздавалося скавуління собак.

Більше про свою сусідку мені розповіла пенсіонерка Наталя Яківна. Вона живе напроти квартири зі сміттям. Каже, господарку того помешкання звуть Наталія. Їй близько 45 років. Живе у трикімнатній квартирі сама, без родичів. Безробітна. Має собак і котів. Ті, за її словами, весь час скавчать. А це заважає їм і вдень, і вночі. 

Пенсіонерка розповіла - на неприємний запах і тарганів скаржиться чимало жителів будинку. За її словами, вони зверталися і до поліції, і до житлово-експлуатаційного об’єднання, що обслуговує будинок. Та ніхто з них досі не змусив жінку навести порядок у помешканні. 

Нет описания.
Сусідка Наталія Яківна

Що розповідає мешканка квартири зі сміттям

Після розмови, разом з Наталією Яківною ми вийшли у під’їзд. Там звернулися до інших сусідів. Ті нічого нового не розповіли. Лише підтвердили факт смороду, наявність тарганів і скавчання собак. Мешканці сказали, що поговорити з Наталією про безлад в її квартирі їм не вдається. Нібито вона виходить з помешкання тишком нишком, аби її ніхто не побачив. Разом із цим вони додали - саме зараз Наталія перебуває вдома. Тож журналістка vsim.ua постукала у двері, аби поспілкуватися. Ніхто не відчиняв. Натомість до дверей стали збігатися собаки, які не припиняли скавчати. Тоді ми викликали на місце поліцію, аби правоохоронці провели профілактичну бесіду з жінкою.

Нет описания.

Після їхнього приїзду й стукоту в двері зі словами: “Відкрийте, поліція”, Наталія все ж вийшла з квартири. Вона стала пояснювати, чому живе у такий спосіб. Своє фото жінка заборонила публікувати.

Також вона розповіла, що має тварин. Серед них - троє котів, одна доросла собака і 6 цуценят, які з’явилися на світ нещодавно. Показати їх журналістці жінка відмовилася. Натомість сказала, що усіх годує. Сказала - розуміє, що утримувати їх не має можливості. Тому готова віддати цуценят у добрі руки. Через це вже зв’язалася із власницею мініпритулку в Хмельницькому. Там їй допомагають знайти людей, які заберуть до себе чотирилапих. 

Що кажуть поліцейські та в департаменті інфраструктури міста

Патрульні, яких викликала журналістка, провели бесіду з жінкою. Домовилися, що протягом місяця вона наведе лад у квартирі, а також знайде новий дім для тварин. Жінка погодилася й пішла додому.

Правоохоронці пояснили: згідно з законодавством зайти всередину квартири без згоди власниці, не мають права. Зробити це можуть лише за рішенням суду або якщо у квартирі є загроза життю людини. Додали, що в цьому випадку сусідам краще звернутися до родичів жінки. Аби ті могли вплинути на її спосіб життя. Однак мешканці будинку розповідають - у Наталії нікого немає, окрім мами-пенсіонерки. Вона, за їхніми словами, живе в іншому мікрорайоні міста. 

Із запитанням, як боротися з сусідами, які живуть серед сміття й доставляють дискомфорт іншим, журналістка звернулася до департаменту інфраструктури міста. 

Директор Василь Новачок сказав, що впливати на людей з подібними проблемами - не компетенція управляючих компаній і житлово-експлуатаційних об’єднань. Тож розв’язати це питання чиновник радить мешканцям лише шляхом позову до суду. Або ж зверненням до родичів такої людини.

Що про накопичення мотлоху каже психолог

Практикуючий психолог Руслан Юшкевич пояснює, накопичення речей у формі, що описана вище - це патологія. У людей із подібною поведінкою можуть бути різні причини для цього. Серед названих психологом - стрес, що міг призвести до таких наслідків. Або ж втрата когось чи чогось у житті, яку згодом починають компенсувати тим самим “захламленням у квартирі”. 

Руслан Юшкевич розповідає, що таку поведінку називають “синдромом Плюшкіна”. Тобто люди тягнуть додому сміття - все те, що непотрібно іншим. Таким чином у своїй уяві вони малюють отримання певної вигоди для себе. Хоча по факту лише наповнюють житло непотрібними предметами й при цьому забувають, що саме є серед мотлоху. 

Практикуючий психолог додає, що люди з подібною патологією є надто пасивні до самого себе. Саме тому такі особи вкрай рідко звертаються за допомогою. Разом з тим, якщо збір непотребу переростає в манію - зупинитися власними силами людина не зможе. 

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Надія Боднар

    І що, всі платять щоб прочитати це?

    Надія Боднар reply Надія Боднар

    Сергій Слободянюк там не всі публікації преміум

    Сергій Слободянюк reply Надія Боднар

    Надія Боднар відпишіться)
  • Читач73

    Капець, а хоча б за сина хоч півслова сказали, хай з Богом спочива дитина! Тиждень тому сусідка, жінка похилого віку, розказала про цю біду. Але самий треш в тому , що хлопчина цей , помер 10 днів назад!!! А мамаша ця спокійно себе так чухае???
  • Інна Токар

    У нас в гуртожиитку також "Плюшкін " зносить сміття . Не має можливості користуватися санвузлом там уже все закладяно . Штрафи котрі їй виписують не зупиняють накопиченя мотлоху, комах...Впливу  ніякого не має на сусідку взагалі взяла собі за мету нас вижити з будинку.

    Таня Антонова reply Інна Токар

    Інна Токар повикидайте все
  • Виктория Викторовна

    На Свободи 11а теж є така бабуся. Це просто жах який сморід від неї самої. В під'їзді дихати не можливо. Це дійсно хворі люди, говорити їй щось абсолютно без толку..

keyboard_arrow_up