Хмельничани про звіринець в парку Чекмана: “Це концтабір, а не зоопарк”

Хмельничани про звіринець в парку Чекмана: “Це концтабір, а не зоопарк”
  • У соцмережі  Instagram хмельничани поширюють дописи щодо стану тварин, що живуть у міському зоокутку.
  • Користувачі нарікають на їх зовнішній вигляд та занедбані умови існування.
  • Хто і як слідкує за здоров’ям звірів, дізнавались журналісти vsim.ua.

“Вони мовчать, але їм болить”, “треба прикрити цей ужас”, “це концтабір, а не зоопарк” - так хмельничани відгукуються про зоокуток, що в парку Чекмана, на своїх сторінках в Instagram. Шквал обурення викликав допис, що залишила на своїй сторінці хмельничанка з ніком “anastasialbondar”. У ньому йдеться про те, що звірі практично залишились без ознак життя. 

Вівці, які не подають ознак життя, птахи з вибитим оком, з якого стікає кров. Ведмеді ледве дихають і знаходяться в жахливих умовах, маленьке ведмежатко сходить з розуму в маленькій клітці. Бідолашні черепахи, у басейн яких регулярно кидають монети ( і це в кращому випадку) - пише хмельничанка на своїй сторінці.

Відео дня

Допис миттєво підхопили інші користувачі соцмережі. Його почали поширювати і позначати в публікаціях міського голову Олександра Симчишина. Що ж насправді відбувається в зоокутку і в якому стані утримують його мешканців, перевірили журналісти vsim.ua.

Що кажуть в зоокутку

У міському звіринці мешкають різні тварини: від качок до ведмедів. Про те, в яких умовах вони живуть та хто слідкує за їх харчуванням, ми вже писали раніше. 

Ми прийшли до зоокутка і спершу вирішили самостійно, без попереджень працівників, оглянути його мешканців.  Більша частина диких звірів у цей момент спали. Допоки у звірів тривав сонний час, ми підійшли до клітки із яструбом, в якого була рана над оком. Саме про це йшлося в дописі обуреної хмельничанки. 

Втім, текучої крові з самого ока, ми не помітили.  Далі увага була націлена на черепах. Вони дійсно плавали разом із монетами та залишками їжі. Відносно ведмедів, про яких йшлося у дописі “anastasialbondar”, то всі вони живуть у великому вольєрі. Клишоногих, що божеволіють в малих клітках, ми не помітили. 

На всі бентежні запитання відповідь дав головний інженер звіринця Тарас Панасюк. За його словами, птах із раною над оком прибув до їх зоокутка лише з одним крилом. Саме через це він не може жити повноцінним життям. Що і стало причиною його поранення. 

Запитали ми і щодо черепах, що плавають з копійками та їжею. Тарас Панасюк пояснив це тим, що люди самі кидають це до басейну. Крім того, воду черепахам змінюють раз на два дні. При цьому копійки та все інше з басейну прибирають.

Відносно інших тварин, стан яких обурює хмельничан, то їх медоглядом займається лікар-ветеринар. За словами Тараса Панасюка, стан звірів перевіряють двічі на тиждень.

  • Двічі на тиждень у зоокуток приходить лікар-ветеринар. Він відвідує нас щовівторка і щочетверга. Лікар слідкує за тваринами і перевіряє стан їх здоров’я. Під час останнього візиту зауважень не було - каже головний інженер Тараса Панасюка.

Ветеринар про стан звірів

Перевіркою здоров’я тварин, що мешкають у зоокутку, займається головний лікар Хмельницької міської ветеринарної клініки Костянтин Завроцький. У разі виявлення проблем із здоров’ям вживають необхідних дій. Бувають випадки, коли звірі потрапляють і до самої лікарні. Костянтин Завроцький каже, що причиною пасивного поводження тварин, що і є хвилею обурень людей, є спека. А загалом стан здоров’я усіх звірів є задовільним. Крім того, лікар-ветеринар прокоментував поранення яструба. 

  • Ми відвідуємо зоокуток двічі на тиждень. Бувають випадки, коли доглядальники самі телефонують нам і повідомляють про хворобливий стан тварин. Тоді ми приймаємо усі необхідні міри. Іноді навіть забираємо звірів у лікарню. Щодо ока яструба, то там було запалення, однак ми його підлікували і птах почуває себе добре - пояснює головний лікар Хмельницької міської ветеринарної клініки Костянтин Завроцький.

Побачене журналістами, пояснення працівника зоокутка та ветлікаря свідчать про те, що допис пані вийшов надто емоційним і дещо перебільшеним. Хоч тварини утримуються не в найкращих умовах, та все ж у птаха є обидва ока і звіринець не є “концтабором, який потрібно закрити”. 

Друзі, а ви відвідуєте зоокуток в парку Чекмана? Які у вас враження про умови, які там є?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Tanya Schevchenko

    Нещодавно були, умови у тварин дійсно погані
  • Andrey Baranovsky

    смирдить на весь парк і щей воду забруднюють фекаліями,вода у  річці на в коло зоокуточка аж чорна.
  • Tanya Bogach

    Це Жах
  • Оксана Паланій

    Були з дітьми. Всім сподобалось. А щоб покращити умови для тварин, потрібно більших фінансових надходжень. Тварини доглянуті, ситі, навіть досить вгудовані.

    Оксана Паланій reply Оксана Паланій

    Yana Cer зо що і хто мені заплатив? Не розумію запитання.

    Yana Cer reply Оксана Паланій

    Оксана Паланій скільки вам заплатили?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up