У Нетішині та Славуті виникли проблеми з електропостачанням: деталі

У Нетішині та Славуті виникли проблеми з електропостачанням: деталі
  • Обсяг електроенергії, що надходить до цих міст обмежений. 

  • У нетішині запровадили планові “включення” за окремим графіком.

  • Дізнавайтеся деталі. 

У двох містах Шепетівщини виникли проблеми з електроенергією. Це сталось в Славуті та Нетішині. Про це повідомляють в Хмельницькобленерго

Електрики не вистачає

Негаразди виникли саме із розподілом електричної енергії. Енергетики зазначають, що обсяг електроенергії, що надходить до міст, суттєво обмежений суміжним оператором системи розподілу.

— Цього обсягу достатньо лише для живлення об’єктів критичної інфраструктури та котелень для забезпечення мешканців теплом і почергового короткочасного заживлення споживачів, — пояснюють на підприємстві. 

Відео дня

Тобто, світла в Нетішині та Славуті вистачає лише для критичної інфраструктури та аби час від часу подавати містянам. 

Відсутність електричної енергії у цих двох містах – це не застосування графіку погодинних відключень, уточнюють в обленерго. Це фактично дефіцит електричної енергії.

— На жаль, наразі відсутня технічна можливість перезаживити споживачів. Але енергетики всієї країни, в тому числі і енергетики Хмельниччини, працюють цілодобово та без вихідних. Усувають наслідки масованої атаки, здійснюють аварійно-відновлювальні роботи, працюють над стабілізацією об’єднаної енергосистеми України, — пишуть в Хмельницькобленерго. 

Планові “включення” в Нетішині

На сторінці міськвиконкому Нетішина розмістили повідомлення, що в місті змінили графік подачі електроенергії. Відтепер нетішинців чекатимуть так звані планові “включення”. 

— Від сьогодні, 21 листопада, змінюється графік подачі електроенергії — 2 години через 4 години. Якщо мережу буде перенавантажено, знову повернемося до графіку 2 через 6. Якщо споживання електроенергії буде збільшено, це спровокує аварійні відключення на невизначений термін! Давайте будемо вдумливо використовувати енергоресурси! — зазначають з посиланням на оперативний штаб. 

Щодо відключень в Славуті, то на сторінках органів місцевого самоврядування інформації про проблеми з електрикою в місті немає. 

Однак, мешканці цих міст пишуть в соцмережах, що подібна ситуація триває ще з 15 листопада:

  • Ця проблема вже з 15 листопада, про яку чомусь згадали лише 21 і головне, що нікому нічого не говорять, нічого ніхто не пояснює і це називається 30 кілометрова зона ХАЕС. Мабуть в Славуті комусь цікаво підбурювати людей.
  • У інших областях вже все полагодили, люди стабільно мають світло. А ми сидимо по 18-20 годин без світла в холодних квартирах бо котел не працює, а за ці 2 години що дають світло не прогрівається. Шепетівка, Ізяслав та навіть Хмельницький не мають таких проблем. 

Нагадаємо, 21 листопада, на Хмельниччині відключатимуть світло за двома чергами одночасно. А з 00:00 до 24:00 у всіх регіонах України застосують планові відключення. Детальніше про це читайте за посиланням.

Яка ситуація в енергосистемі станом на 21 листопада

Голова Укренерго Володимир Кудрицький розповів, що наразі енергетикам вже вдалося виконати достатній обсяг робіт для того, аби стабілізувати ситуацію в енергосистемі після останньої масованої атаки 15 листопада. 

Завдяки цьому на вихідних відключення були плановими. Також аварійні відключення не прогнозуються і на понеділок. Однак обсяги обмеження споживання електроенергії збільшать. Це пов’язано зі зростанням споживання, яке характерно для початку робочого тижня. 

Також Кудрицький розповів скільки можуть тривати “значні” перерви в електропостачанні, від чого залежить збільшення або зменшення термінів відключень, навіщо економити, якщо світло і так вимикають та скільки може тривати блекаут. Про все це йдеться в сюжеті марафону “Єдині новини”:

Чому не можна попередити про відключення заздалегідь

Також енергетики звертають увагу, що графіки аварійних відключень запроваджуються в дуже швидкому режимі і тільки в разі раптового виникнення аварійного дефіциту потужності. Зазвичай, в диспетчерів є всього 15 хвилин аби відключити світло. Тому попередити споживачів заздалегідь неможливо.

Наразі енергетики працюють над синхронізацією графіка аварійних відключень із графіком погодинних відключень, який опублікували у розділі «Відключення». 

Однак, на підприємстві зазначають, що інформація може змінюватися, тому варто періодично відслідковувати порядок черг та графік.

Поради на випадок аварійних відключень 

Важливо максимально зменшити обсяг споживання електричної енергії. Якщо у вашій оселі є світло, не вмикайте одночасно енергоємні пристрої, перенесіть використання таких пристроїв на нічний час з 23.00 до 07.00.

У патрульній поліції дали поради для населення на випадок аварійного відключення електроенергії.

Що придбати, щоб підготуватися:

  • свічки, ліхтарики, сірники, адаптер для зарядки телефонів у автомобілях
  • павербанки та акумулятори, батарейки
  • сухий спирт, туристичні примуси та балони з газом для них.

Дії під час аварійної ситуації:

  • вимкніть усі електричні побутові прилади, відімкніть з розеток
  • будьте особливо обережними під час використання свічок та сухого спирту
  • під час перебування поблизу проїзної частини, або її перетину обов'язково користуйтесь світлоповертальними елементами
  • в разі обриву та обвисання дротів не наближайтеся до них
  • будьте особливо обережними, коли знаходитесь в неосвітлених місцях в темну пору доби, не відпускайте дітей без супроводу дорослих.

Якщо ж ви потрапили у надзвичайну ситуацію, або стали її свідком копи радять звертатися до екстрених служб. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Алена Федоренко

    Славута ,дайте світло по 20годин без світла це порядок і чергове відключення ,21 листопада майте совість ,діти хворіють чи нам в лікарню переїжати
  • Сергей Попович

    А коли будували АЕС то як співали чи зараз виспівують про її розширеня, а як каснулось до діла то на людей "наплювали" із високої гори стольного Града київ.

keyboard_arrow_up