У власність держави повернули пам’ятку національного значення на Хмельниччині

У власність держави повернули пам’ятку національного значення на Хмельниччині
  • Йдеться про Городище літописного міста Тихомеля ІХ-ХІІІ століття, що в Ямпільській громаді.
  • Об’єкт був незаконно переданий в комунальну власність громади.

Городище літописного міста Тихомеля, ІХ-ХІІІ століття – пам’ятка археології національного значення на території Ямпільської громади. Вона була взята на державний облік в 1971 році. У ході інвентаризації даний об’єкт був незаконно віднесений до земель сільськогосподарського призначення. А також переданий у комунальну власність територіальної громади. Про це повідомляють в обласній прокуратурі.

Внаслідок цього, додають в прокуратурі, було порушено виключне право власності держави на особливо цінні землі. А ще – створено реальні ризики пошкодження частини археологічної спадщини України.

В результаті –  обласною прокуратурою було пред’явлено до суду позов про зобов’язання повернути ділянку законному власникові. Так, 5 гектарів землі вартістю понад 75 мільйон гривень підлягають поверненню державі.

Відео дня

Нагадаємо – в Маліївцях відкрито туристичний сезон 2024. Він запропонує екскурсії не лише палацом та парком. А й вулицями мальовничого села. Адже там збереглося чимало зразків житлової, інфраструктурної забудови та інженерних споруд кінця XVIII – початку ХХ століття.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up