УГКЦ переходить на новий календар: коли святкуватимемо Різдво й Великдень

УГКЦ  переходить на новий календар: коли святкуватимемо Різдво й Великдень
Фото зі сторінки УГКЦ
  • Дізнавайтеся, яких свят торкнеться календарна реформа.

Історичне рішення. Від 1 вересня 2023-го Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії.

Рішення Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні возвістив 6 лютого у етері «Живого телебачення» Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук.

«Взявши до уваги численні прохання віруючих та провівши попередні консультації із духовенством та монашеством нашої Церкви про назрілу потребу реформи Літургійного календаря УГКЦ в Україні, а також зважаючи на душпастирські рації: УГКЦ в Україні перейти з 1 вересня за новим стилем (початок Індикту) 2023 року Божого на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії», — йдеться у першому пункті 5-ї постанови 93-ї сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, яка відбулася 1–2 лютого 2023 у Львові-Брюховичах.

Відео дня

Які свята з 1 вересня відзначатимуть за новим стилем?

Відповідно до рішення Архиєрейського Синоду, зазначає пресслужба УГКЦ, уже з 1 вересня 2023-го всі «нерухомі свята» УГКЦ в Україні святкуватиме за новим стилем.

Зокрема,

  • Різдво Христове — 25 грудня,
  • Богоявлення — 6 січня,
  • Благовіщення Пресвятої Богородиці — 25 березня,
  • Покров Пресвятої Богородиці — 1 жовтня,
  • Святого Миколая — 6 грудня тощо.

«Бо це абсолютно проти будь-яких літургійних правил змінювати дату святкування лише одного свята. Не можна змінювати дату Різдва, переносячи на 25 грудня, а всі інші свята залишати за старим стилем», — пояснив Блаженніший Святослав.

Парафії, які ще не готові до такого кроку, матимуть можливість з дозволу свого єпископа до вересня 2025-го святкувати нерухомі свята за старим стилем (Різдво Христове — 7 січня, Богоявлення — 19 січня, Благовіщення — 7 квітня тощо).

Які свята відзначатимемо за старим?

Пасху і всі пов’язані з нею свята УГКЦ в Україні святкуватиме за старим стилем, як раніше. Вони – «рухомі», бо хоч Великдень постійно у неділю, але дати його відзначення змінюється.

«Ми переходимо на новий стиль лише для нерухомих свят. Ми вирішили залишити поки що Пасхалію такою, якою вона є сьогодні. Актуальна Пасхалія залишається в силі», — сказав Глава УГКЦ.

Чому з 1 вересня?

Перехід на новий стиль відбудеться саме 1 вересня, адже у цей день розпочинається новий літургійний рік.

Глава УГКЦ додав, що загалом календарна реформа відбуватиметься у два етапи. З 2023-го запрацює перша її частина, а до 2025-го - католицька та православна Церкви дійдуть до спільного рішення щодо переходу на новий календар і свят «Пасхалії».

Блаженніший Святослав пояснив, що у 2025–му відзначатиметься ювілей 1700-річчя Першого Вселенського Собору. Готуючись до цього ювілею, ведеться спільна праця в діалозі між Римом і Константинополем над оновленою Пасхалією, згідно якої усі християни світу святкуватимуть Пасху в один день.

«Будемо разом працювати, включаючись у процеси вселенського християнства для реформи Пасхалії. Сподіваюся, що це буде справа, хоч недалекого, та все ж майбутнього», — додав Глава УГКЦ.

У чому різниця двох календарів?

Юліанський календар запроваджений у 46 році до нашої ери римським імператором Юлієм Цезаром.

Календарна реформа, що призвела до запровадження більш точного григоріанського календаря, відбулась у 1582-му за ініціативи голови католицької Церкви папи Григорія ХІІІ. Тоді православні церкви відмовились перейти на нову систему літочислення.

Основна різниця між григоріанським і юліанським календарем полягає в тому, як обчислюються високосні роки, через що з часом збільшується різниця в датах між календарями.  Так, якщо в XVI столітті вона становила 10 днів, то у XXI столітті вона становить 13 днів. До наступного століття різниця в датах між календарями досягне 14 днів і у 2101-му православні церкви, якщо не перейдуть на григоріанський календар, відзначатимуть Різдво уже не 7, а 8 січня.

Додамо, що в Україні вже кілька років ведеться дискусія про перехід церковного календаря УГКЦ та ПЦУ на григоріанське літочислення. У 2022-му ПЦУ дозволила святкування Різдва 25 грудня, тобто, за новим григоріанським календарем.

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Андрей Катков

    Все теперь по еврейским законам
  • Таня Новосад

    Все для людей, забувши Господа
  • Надія Пасічук

    На віїна там міняти
  • Надія Пасічук

    Віїна  страшна іде а Ви календарі міняють моліця шоб діти не гинули жінки вдовами не лишались

keyboard_arrow_up