Студенти проходитимуть обов'язкову військову підготовку: постанова Уряду

Студенти проходитимуть обов'язкову військову підготовку: постанова Уряду
Ілюстративне фото теоретичної підготовки. Світлина з відкритих джерел.
  • Базову загальновійськову підготовку мають пройти усі студенти-чоловіки в Україні.
  • Що загрожує за відмову?

Кабінет міністрів України затвердив Порядок проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту. Про це мовиться в постанові уряду від 21 червня 2024 р. № 734.

Відповідно до неї, базову підготовку проходитимуть чоловіки (жінки - добровільно), які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

"Відмова студентів-чоловіків від проходження загальної військової підготовки є підставою для відрахування з ВНЗ", – наголошується у постанові.

Відео дня

Проте у документі визначено ряд умов, за якими чоловіки будуть звільнятися від проходження базової військової підготовки.

Від проходження базової підготовки звільняються громадяни, які:

  • визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;
  • до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • проходили військову службу;
  • мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

Військова підготовка розпочинатиметься на першому курсі у тих, хто має повну середню освіту, і на другому у молодших спеціалістів та бакалаврів. Спершу учні пройдуть теоретичну підготовку протягом місяця, після чого розпочнеться вже практична, за відмову від проходження якої можуть відрахувати. Адже, як йдеться в документі, «проходження практичної підготовки для здобувачів освіти чоловічої статі є обов’язковою умовою опанування відповідної освітньої програми».

Як зазначається в постанові, теоретична підготовка проводитиметься на базі закладів вищої освіти, а практична – на базі військових частин. Перед направленням для проходження практичної підготовки студенти мають пройти медогляд.

Після повного проходження всіх етапів підготовки студенти приймуть присягу та отримають військово-облікову спеціальність.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up