«Вдома набагато краще»: з полону в Росії повернулися прикордонники з Хмельниччини

«Вдома набагато краще»: з полону в Росії повернулися прикордонники з Хмельниччини
Богдан Марцонь (ліворуч) та Ігор Дзюбак були в полоні шість місяців. Фото і відео "Радіо Свобода".
  • Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак були затримані ФСБ шість місяців тому.
  • Військових обміняли на затриманих росіян сьогодні, 2 березня.
  • Чоловіки коротко розповіли про перебування в полоні, свої емоції та плани на майбутнє.

Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак родом із Хмельниччини. Вони є випускниками нашої прикордонної академії. Мають звання капітанів. Ще 3 жовтня минулого року під час несення служби на кордоні в Сумській області чоловіки зникли. Зв’язок із прикордонниками перервався о восьмій вечора. Через добу знайшли їх автомобіль із мобільними телефонами і верхнім одягом всередині. Згодом стало відомо, що військових затримала російська ФСБ. У відомстві повідомили, що українцям висунули звинувачення в незаконному перетині  кордону з Російської Федерацією. Також ФСБ оприлюднило відео із допитом затриманих.

У прикордонній службі України після отримання інформації припустили, що Росія може ініціювати обмін наших військових на їхніх. Трапилося це сьогодні, 2 березня. До Росії повернулися прикордонників ФСБ Володимир Кузнєцов й Аскар Кулуб, яких затримали влітку 2017-ого в Херсонській області.

Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак вже в Україні. Обмін пройшов  у нейтральній смузі українсько-російського кордону в районі пункту пропуску «Гоптівка» у Харківській області. У прямому ефірі «Радіо Свобода» чоловіки поспілкувалися із Петром Порошенком в телефонному режимі.

Відео дня

 - Вдома набагато краще, - відповів на питання президента України Богдан Марцонь.

Що саме говорив Петро Порошенко прикордонникам, невідомо. Та й самі військові були не надто говіркі й коротко відповіли лише на декілька питань журналістів українських ЗМІ.

 - У хлопців емоційний шок. Ми самі з ними ще не говорили. Згодом наша прес-служба надасть відповіді на ваші запитання, - сказав керівник Держприкордонслужби України Петро Цигикало.

Ігор Дзюбак встиг розповісти лишень,, що сидів в одній камері з росіянином. Також сказав, що з ними поводилися так, як й з іншими затриманими. Також повідомив, що про обмін дізналися вчора, 1 березня. Богдан Марцонь сказав, що з нетерпінням чекає на зустріч із рідними.

 - Хочу обняти їх і не відпускати. Ніколи й нікуди від них не відлучатися, - сказав Богдан Марцонь.

Після цього прикордонники вирушили до Києва, де їх чекають рідні. В столиці планується проходження реабілітації для військових. За припущенням Петра Цигикала, триватиме воно близько місяця. Далі Богдан Марцонь та Ігор Дзюбак планують продовжити кар’єру прикордонників. Їм мають підібрати нові посади.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up