«Викривлена шия і кисневе голодування»: хмельничанка звинувачує лікарів у невдалих пологах

«Викривлена шия і кисневе голодування»: хмельничанка звинувачує лікарів у невдалих пологах
  • Для 29-річної хмельничанки Олени – це перша довгоочікувана вагітність. 
  • Жінка поскаржилась на невдалі пологи, через що її син знаходився у реанімації. 
  • Що розповідає жінка і як коментують ситуацію в міському перинатальному центрі?

Олена Кайя народжувала у міському перинатальному центрі. Для 29-річної хмельничанки це – перша вагітність. Разом з чоловіком вони з нетерпінням чекали на появу сина. Жінка розповіла: коли носила дитину, жодних ускладнень не було. Однак самі пологи називає невдалими. Свого сина вона побачила лише через сім днів після народження. До цього малюк знаходився у реанімації – не міг самостійно дихати і мав ряд захворювань. Хмельничанка поділилась своїм досвідом пологів. Розповідаємо детальніше. 

«Мала народжувати сама»

До журналістів vsim.ua звернулась хмельничанка Олена, яка розповіла про свій досвід пологів і поскаржилась на халатність лікарів. 

Розповідає, народжувала у Хмельницькому міському перинатальному центрі. За відгуками обрала лікарку, яка мала приймати пологи. Це була акушер-гінеколог Олена Британчук. Саме до неї вона звернулась на 8-му місяці місяці вагітності. 

Відео дня

– Мені порадили її як дуже хорошого лікаря. В неї було багато позитивних відгуків. Термін в мене був на 26 лютого – я прийшла до неї за місяць до пологів. Вона мене обстежила і сказала, що будемо народжувати природним шляхом і показів до кесаревого немає. Хоча я майже від народження ходжу в окулярах, в мене дуже поганий зір, – розповідає Олена Кайя.

Додає також, що в першому триместрі мала загрозу викидню і лікувалась у медзакладі. Однак загалом вся вагітність протікала легко. 

Вже 20 лютого вагітну поклали в перинатальний для спостереження. Каже, їй робили необхідні аналізи, УЗД і слухали серцебиття малюка. Жодних скарг не було. Жінка розповіла також, що раніше добре чула рухи дитини, а ближче до терміну пологів вони стали менше прослідковуватись. Та лікарі заспокоювали, мовляв, малюк великий і йому не вистачає місця. Окрім цього, серед ускладнень зазначили маловоддя. 

Лікарі призначили кесарів розтин

Олена каже, 29 лютого почала скаржитись на біль внизу живота і підтікання навколоплідних вод. Проте лікарі заспокоювали, що все під контролем. Лише 1 березня жінку забрали народжувати, до цього пригадує: болі стали нестерпними і тривали всю ніч. Жінка народила майже на 41-му тижні.

– Коли мене посадили на крісло і пробили слизову пробку, то побачили, що водів вже майже не було, лише слиз. Одразу забрали на кесарево. Мені зробили анестезію,  я повністю спала. Далі мене забрали зашивати, а дитину на якийсь час принесли, потім – забрали в реанімацію, – каже породілля. 

Які діагнози поставили малюку?

Малюк Ільяс з’явився на світ 2 березня. Поки Олена відновлювалась після кесаревого, стан хлопчика різко погіршився. Про це йдеться і у виписці з медичної картки. Вже наступного дня його із реанімації в пологовому терміново перевели до реанімаційного відділення міської дитячої лікарні. Поставили діагноз «пневмонія». 

– Дитину привезли напівживою. Ми дуже злякались. Лікарі сказали, що син має вроджену пневмонію. Також було кисневе голодування – водів не вистачало і дитина не мала чим дихати, – так каже Олена Кайя. 

Новоспечена матір також розповіла, що син пробув в реанімації майже тиждень. Додає, вже в дитячій лікарні з’ясувалось, що в малюка є травма шиї. Жінка вважає, що це трапилось внаслідок необережності лікарів. 

– Коли дитина народилась і її забрали в реанімацію, лікарка сказала лише, що робила все, що могла... В реанімації нам вже доводилось лікувати наслідки цих пологів. Як так сталось, що в дитини скручена шия, я не знаю…Ніхто мені пояснити нічого не зміг. В лікарні мені тільки сказали шукати хорошого хірурга і травматолога, - додає хмельничанка. 

Жінка показує виписку із медичної картки, де лікарі вказали захворювання малюка. 

Загалом у хлопчика при народженні діагностували вроджену правобічну пневмонію, дихальні розлади, синдром гіперзбудливості, синдром рухових порушень і підвивих. 

Вчора, 2 квітня, синові подружжя виповнився місяць. Лише нещодавно їх виписали додому. Жінка додає, що зараз роблять все необхідне, аби впоратись із наслідками важких пологів. 

– Зараз в нас є проблеми – в дитини шия на бік. Ми носимо його в джгутику, але все одно голова на одну сторону. На рентгені добре видно положення хребців і що воно не вроджене. Ми також не знаємо, як вплинуло кисневе голодування і як воно позначиться в майбутньому на його мові, поведінці. Потрібен час. Це моя перша дитина і дуже болісно, що так сталося. Адже з наслідками ми маємо ще дуже довго працювати. Робимо все, що від нас залежить – це і масажі, а в подальшому можливо доведеться і операцію робити, – каже Олена Кайя.

Відомо також, що сім’я планує притягнути до відповідальності лікарів міського перинатального центру. Для цього вже звернулись до адвоката

Як коментують випадок у перинатальному центрі?

Журналістка vsim.ua звернулась за коментарем до КП «Хмельницького міський перинатальний центр». 

Його директорка Ірина Королюк підтвердила інформацію, що пацієнтка дійсно оперувалась у їхньому закладі і дитина народжувалась там. Однак прояснити ситуацію відмовилась, посилаючись на нерозголошення персональних даних.

– Всю інформацію, що стосується пацієнтки, її дитини я не маю права надавати через те, що є персональні дані – це є лікарська таємниця, – каже Ірина Королюк. 

Що про лікарську халатність кажуть юристи?

Алла Цимановська, адвокат:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Nataliia Vorona

    Народжувала у цьому пологовому і якби поїхала раніше на "типу огляд перед пологами",то теж на тиждень раніше прокололи пузир, а так рівно в 40 тиж почались,але і при нормальних швидких пологах і то напартачили, бо їм треба бистро,бистро витягнути плаценту, прибрати і звільнити родзал.  З лікарем була домовленість про природнє народження плацент, відпульсуаання плаценти, аж потім перерізання в ітозі, він мені вирвав плаценту,зробив кровотечу,що не могли зупинити,бо він спішив на інші пологи( хоча перед домовленістю перепитала ви дуже популярний чи не буде накладки-" ні,ні" все добре)і потім я ще довго розгрібала проблеми із своїм здоров'ям.
  • Аліса Масловська

    Цю Британчук давним давно пора звідти гнати в шию,  скільки діток вже постраждало від її рук, наша дитинка померла теж , вона постаралась…..
  • Inna Linnik

    Це вже норма нашого пологового
  • Анна Балабанова

    А тепер сім'я все життя буде пожинати плоди чужих помилок

keyboard_arrow_up