“Вирва у 3 метри глибиною”: як двоє саперів знешкоджували перші ракети на Хмельниччині

“Вирва у 3 метри глибиною”: як двоє саперів знешкоджували перші ракети на Хмельниччині
Тут і далі фото Армія.Inform
  • Військові Микола та Андрій були першими саперами, які знешкодили 2 ракети, що 24 лютого вдарили по області.

  • Кажуть, перша впала на території приватного будинку. Її розірвало на кілька частини. 

  • А от в другій було більше 300 кілограм вибухівки. Її ледь підняли восьмеро дорослих чоловіків. 

  • Сапери розповіли в чому полягала найбільша небезпека та що побачили після знешкодження ворожих ракет. 

Майже рік тому, 24 лютого 2022, розпочалось повномасштабне вторгнення росії на українську землю. Той день мешканці Хмельниччини запам’ятали довгими чергами до банкоматів та аптек, панікою, незнанням що ж буде далі та вибухами. Із самісінького ранку в Старокостянтинові обстріляли військову частину.

На знешкодження російських ракет відправили двох саперів одного з підрозділів Командування сил підтримки — Миколу та Андрія. Як все відбувалося в ті перші дні бійці розповіли для Армія. Inform

“З неба впали два об’єкти”

Із 5 ранку 24 лютого росіяни почали запускати ракети по території всієї України. Того дня у командира військової частини, у якій служать Микола та Андрій, попросили надати фахівців з обладнанням. Вони сказали, що на Хмельниччині з неба впали два об’єкти і їх треба дослідити. Командир послав найдосвідченіших військовослужбовців по роботі з вибухівкою — Миколу та Андрія.

Відео дня

— 24 лютого більшість військовослужбовців нашої частини були в районі проведення ООС. Часу було в обмаль. Взяли із собою необхідне обладнання, яке ми до цього застосовували лише під час навчання — комплект для напівдистанційних дій Hook and Line, захисний костюм EOD-9, рентген-установку X-Ray тощо, — згадує Андрій.

“Об’єкт розірвало на кілька частин”

Разом із правоохоронцями вони одразу ж приїхали на місце прильоту першої ракети.

— Складність роботи полягала в тому, що він упав на території приватного будинку. Основним нашим завданням було зберегти життя людей та будівлю. Під час падіння сам об’єкт розірвало на кілька частин. За допомогою рентген-установки, яка може сканувати пластик, дерево і частково метал, ми перевіряли кожну частину на небезпечність. Потім приступили до розкопування носової, яка через свою значну масу занурилась у ґрунт на глибину близько 1,5 метра, — пояснює Микола.

Друга ракета впала за межами населеного пункту. Її бойова частина була в одному місці, а уламки впали у лісосмузі. Оскільки вже було темно, то хлопці огородили небезпечну ділянку і вирішили повернулись туди наступного дня.

— Ми дослідили носову частину, двигун, паливний бак, хвостову частину. Зробили висновок, що вони не становлять загрози. Занепокоєння викликав лише фрагмент об’єкту циліндричної форми. Ми обрали безпечну локацію для його підриву вибуховим способом і обережно туди перемістили. Відійшли на безпечну відстань, — каже Микола.

Той вибух був не дуже потужний. В об'єкті була лише запалювальна суміш, тож все швидко вигоріло. 

“Земля під нами захиталась”

За словами військових, вони зрозуміли, з чим мають справу і як слід знешкоджувати наступний об’єкт.

— Вага іншого об’єкту була настільки великою, що вісім дорослих чоловіків не могли відірвати його від землі. А потужність вибухової речовини у тротиловому еквіваленті значно перевищувала 300 кілограм. На відміну від першої ракети друга вибухнула в рази потужніше. Вже потім ми зрозуміли, що він був начинений вибуховою речовиною. Ми перебували на відстані 300 метрів від епіцентру вибуху, але земля під нами захиталась так, ніби ми були за метрів з 10! Вирва була глибиною у 2,5-3 метри і діаметром близько 7 метрів, — зазначає Андрій.

Після Перемоги очищатимуть країну від мін і снарядів

Микола та Андрій — досвідчені сапери. Вони не один раз представляли Збройні Сили на міжнародних навчаннях. У 2018 році стали переможцями Ardent Defender — 2018 у Канаді. У тих змаганнях брали участь понад 20 країн. 

Саме там вони навчились працювати з новітніми роботизованими засобами. Бо на той час в Україні їх ще не було. Також сапери брали участь у миротворчих місіях. 

Тепер же, після року війни, друзі-сапери кажуть, що найбільше мріють про день нашої Перемоги. Адже після цього на звільненій від російського окупанта території України та в Криму вони почнуть очищати землю від мін і снарядів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up