Військові відсудили земельну ділянку під Хмельницьким, яку в них відібрали 17 років тому

Військові відсудили земельну ділянку під Хмельницьким, яку в них відібрали 17 років тому
Територія, яка раніше належала КЕВ Хмельницький. Знімок з Карт Google 2015 року
  • Територію неподалік Малої Колибані віддали військовим 1975 року.

  • 17 років тому її забрали до сільської ради.

  • Невелику частину вдалося відсудити.

Земельну ділянку Міністерства оборони, де був розташований військовий полігон, «роздерибанили» та віддали приватним особам. Тепер же землю намагаються повернути через суд — військовим нещодавно вдалося відсудити два гектари. Розповідаємо деталі цієї історії.

Як Міноборони позбулося частини полігону

1975 року виконавчий комітет Хмельницької ради депутатів трудящих віддав у користування теперішнього квартирно-експлуатаційного відділу Хмельницького 2487,6 гектара землі. Частина цієї землі, трохи більш як 619 гектарів, була відведена військовому містечку №65 Хмельницького гарнізону під полігон.

Розташований полігон на території Копистинської сільської ради неподалік Малої Колибані, зараз це Хмельницька ОТГ. Відомо, що полігоном користувався 8 полк спеціального призначення. Зараз супутникові знімки вказують на те, що ця територія використовується як поле.

Відео дня

2005 року Хмельницька районна державна адміністрація звернулась до начальника квартирно-експлуатаційної частини (стара назва квартирно-експлуатаційного відділу) з тим, щоб вилучити частину полігону в запас Копистинської сільської ради. Пояснювали, що цю частину не використовували за призначенням понад 15 років, і її передача не заважатиме проводити навчання на полігоні.

2006 року тодішній міністр оборони Анатолій Гриценко погодився передати майже 287 гектарів землі в запас сільської ради на тій умові, що її половина буде відведена під індивідуальне житлове будівництво військовим гарнізону №65. Того ж року Хмельницька РДА вирішила припинити Міноборони право користування цією ділянкою, відтак її передали Копистинській сільраді.

Як землю поділили, а тепер намагаються повернути

Після цього землю почати віддавати приватним особам. «Наділили» кілька десятків ділянок, які разом з проміжками між ними складають 50 гектарів. Зокрема, землю площею 2 гектари 2006 року передали місцевому мешканцю. 2008 року ділянка була продана іншій людині.

2014 року квартирно-експлуатаційний відділ почав судитися з Хмельницькою РДА, оскаржуючи її рішення про припинення права користування ділянкою площею 287 гектарів. 2017 року експертиза встановила, що частина полігону, яка залишилася, дає змогу проводити навчальні стрільби не з усіх видів зброї. Втім, зрештою КЕВ не зміг оскаржити рішення РДА навіть в апеляції та Верховному Суді.

Відтак КЕВ почав оскаржувати право власності громадян на окремі земельні ділянки. Зокрема, процедура щодо ділянки площею 2 гектари почалася 2018 року. Поки тривали суди, її перепродали знову. Це сталося 2020 року. У липні 2022 року Хмельницький міськрайонний суд відмовився припиняти право власності на земельну ділянку, оскільки рішення Міноборони та Хмельницької РДА, прийняті 2006 року, раніше були визнані законними.

На це рішення міськрайонного суду подали апеляцію. І зрештою Хмельницький апеляційний суд 9 січня цього року постановив повернути земельну ділянку на користь держави. Документ опублікований у скороченому вигляді, тому ознайомитися з аргументацією суддів з реєстру судових рішень немає змоги.

Втім, перемогою це вважати складно, оскільки повернута ділянка є лише невеликою частиною землі, яку відібрали з території полігону. Загалом таких ділянок налічується кілька десятків. Ймовірно, щоб їх повернути, КЕВ доведеться судитися за кожну з них.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up