Як хмельничанам готуватися до зими: поради Симчишина

Як хмельничанам готуватися до зими: поради Симчишина
Ілюстративне фото
  • Без тепла, світла, газу та води.

  • Хмельницька влада готується до найгіршого.

  • Те ж радить робити й мешканцям.

Прийдешня зима може бути для хмельничан однією з найскладніших за всі часи незалежності. Причини тому — війна, економічна криза та загроза російських ударів по об’єктах комунальної інфраструктури. Тому в Хмельницькому та інших містах України до опалювального сезону готуються посилено.

У владі раніше вже звучали заяви про те, що температуру в будинках з централізованим опаленням знизять, можливо навіть нижче нормативних 18 градусів. Ось що з цього приводу розповів міський голова Олександр Симчишин:

— Ми не плануємо опускатися нижче норми, ми плануємо подавати теплоносій згідно з нормативами, і це 18 градусів мінімальний рівень. Але зазвичай залежно від помешкання, від будинку, утеплений,  не утеплений, мережі, поверх і так далі, 21 і 22 може бути.

Відео дня

А якщо щодо терміну початку опалювального сезону? Загалом його заведено розпочинати тоді, коли середньодобова температура стане нижчою 8 градусів тепла протягом трьох діб. Зазвичай це відбувається у середині жовтня. Для бюджетних установ, як дитячих садків, шкіл та медзакладів, опалювальний сезон розпочинають раніше.

За словами Олександра Симчишина, цього разу підхід буде такий же, хоча у міськраді сподіваються, що тепла погода зберігатиметься якнайдовше:

— Звичайно, що дуже хочеться, щоб температура повітря була високою і нам була можливість розпочати опалювальний сезон якомога пізніше. Будемо бачити, кожен день будемо ситуацію моніторити і будемо тоді вже ухвалювати рішення. Дуже хочеться, щоб це було на кінець жовтня — на початок листопада, тому що це дасть нам можливість заощадити енергоресурси, — розповів міський голова.

Наразі Хмельницький до опалювального сезону готовий повністю і подавати тепло, як висловився міський голова, «можемо давати хоч сьогодні». Окрім стандартних заходів підготовки, цього разу управляючі муніципальні компанії перевіряли та ремонтували електрощитові у будинках. Це пов’язано з тим, що у випадку відключення газу або тепла мешканці будуть масово вмикати електроприлади. Внаслідок цього мережі можуть бути перевантаженими.

Загалом міська влада готується до різних сценарії, і важливо, щоб кожен мешканець робив так само. Олександр Симчишин радить хмельничанам економити всі ресурси й бути готовими до того, що будь-який із них може бути раптово відключений.

А можливо, що й декілька з них одночасно. Так, у випадку знеструмлення всього міста не буде водопостачання, не ходитимуть тролейбуси, будуть проблеми зі зв’язком та каналізацією.

Кожному містянину Олександр Симчишин радить мати запас води, заряджені пауербанки, електроприлади на зразок чайника, плити та обігрівача. Це потрібно на випадок відключення води, електроенергії, тепла чи газу. За можливості варто зробити утеплення будинку, замінити вікна та двері, придбати дизельний електрогенератор.

— Ми плануємо виготовити більше 300 буржуйок, які будемо роздавати людям у випадку потреби, але якщо люди можуть будинком собі, умовно кажучи, виготовити буржуйку, вона зайвою точно не буде нікому, — розповів міський голова.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Vera Corolyova

    Наша, Нетішинська, АЕС  НАМ, місцевим, електрику НЕ ПОСТАЧАЄ?..  Маю на увазі Хмельницьку область, та й Україну загалом...
  • Читач20

    В садочках настільки холодно, що ті діти там до середини жовтня позамерзають.
  • Сидор Ковпак

    На випадок відключення світла і води запастися електрочайником- статтю писав Геній.
  • Olga GRS

    Раджу ще утепливати труби в багатоквартирних будинках. Слідкувати, щоб не були діряві підвали,  щільно зачинені вікна і двері в місцях загального користування. Це дуже прості заходи, які можуть організувати голови ОСББ чи ЖЕК, чи активісти

keyboard_arrow_up