Якщо у Хмельницькому не стане світла і тепла: прості поради та план дій

Якщо у Хмельницькому не стане світла і тепла: прості поради та план дій
  • Тисячі людей без світла, води і тепла - такі наслідки російських обстрілів по наших містах і селах. 
  • Українців попередили про непросту зиму і найважчий опалювальний сезон. 
  • До чого бути готовим, якщо раптом не стане світла або газу: описуємо інструкцію для хмельничан.

“Жодних військових об’єктів, лише мета залишити людей без світла й тепла”. Так Зеленський прокоментував обстріли окупантів по об’єктах критичної інфраструктури. П’ять областей, десятки міст і сіл знеструмлено, люди - без води. Якими будуть наступні цілі ворога - невідомо. 

Ще до початку повномасштабного вторгнення у ДСНС поширювали інструкції для українців на випадок надзвичайних ситуацій. Мало хто пам’ятає ті рекомендації, окрім зібраного тривожного рюкзака. В країні, яка перебуває у стані війни, можуть виникнути перебої з постачанням газу, електроенергії, води. Тому не зайвим буде нагадати план дій. Отож, до чого слід бути готовим і що мати вдома хмельничанам? Нижче змоделюємо ситуацію і опишемо коротку інструкцію. 

У будинку зникло світло: що треба мати?

Відео дня

Холодильник, мікрохвильовка, зарядні пристрої чи Wi Fi - наше життя важко уявити без електроенергії бодай на кілька годин. У випадку пошкодження мережі аварійні бригади будуть намагатись оперативно усунути поломки. Але що робити, якщо електрики не буде тривалий час

Найпростіше, що треба мати - свічки. Нехай вони завжди лежать у сухому місці, до якого не дістає сонячне світло. Краще мати у запасі різні типи. Однієї свічки вам вистачить в середньому на  3-4 години, але все залежить від матеріалу. 

Скільки горять свічки?

  • Парафінова свічка  ~15 хв;
  • Воскова свічка ~30 хв (залежно від концентрації бджолиного воску);
  • Свічка з вощини (нафтопродуктів) ~ 7 годин;
  • Воскова свічка в банці (без домішок) ~ 13-16 годин. 
  • Соєва свічка ~40 годин. 

 Скільки коштують свічки у Хмельницькому?

Найпростіша столова парафінова свічка коштує в межах 7-8 гривень. Їх можна придбати у будь-якому магазині товарів для дому або на ринку. До прикладу, соєва свічка в банці коштує в межах 250 гривень (900 г). Їх продають у відділах декору і домашніх товарів.  

Друге, що точно знадобиться - ліхтарики. Вони можуть бути на батарейках чи сонячних акумуляторах. Нижче наведемо ціни:

  • ручний металевий ліхтарик ~ 80-100 гривень;
  • ліхтар налобний світлодіодний від ~100-200 гривень;
  • тактичний світлодіодний ліхтарик ~300 гривень;
  • ліхтар кемпінговий (туристичний) від ~250 гривень.

Усі вони мають свою потужність, час роботи і навіть діапазон робочих температур. До прикладу, маленький ліхтарик на батарейках може працювати до 8 годин. Туристичний ліхтар має функцію білого світла, яке може працювати до 10 годин, або ж функцію світло-полум’я - навіть до 24 год. Що важливо, діапазон робочих температур туристичного ліхтаря від -10 до +40. 

Фото - Центр стратегічних комунікацій

Також добре мати повербанки з великою місткістю і кількома роз’ємами для зарядних пристроїв.  Ціни на них стартують від 300 гривень. Ще варто подбати про запасні перехідники та зарядки. В разі вимкнення світла можна спробувати пошукати інші джерела електрики, або під’єднатись до акумулятора автомобіля. 

Наступне - генератори. Вони можуть акумулювати енергію від сонячного світла або від палива — бензину, дизелю чи газу. Генератор може стати вам в пригоді, коли світло зникає на тривалий час. Його потужності може вистачити на холодильник або, наприклад, на роботу обігрівача. Нижче наведемо ціни на кілька видів генераторів:

  • портативна електростанція ~ 12 000 гривень;
  • генератор бензиновий ~ 20 000 гривень;
  • міні-електростанція ~ від 40 000 гривень;
  • генератор дизельний ~ від 100 000 гривень

Бензиновий рекомендують для обслуговування невеликої кількості побутових приладів у квартирі. Для будинку чи дачі радять брати дизельний генератор із потужність до 5 кВт.

Автохолодильник - не обов’язкова, але корисна річ, якщо виникнуть проблеми з електрикою. Адже холодильник на кухні не працюватиме, а продукти псуються.  Тим паче прилад може згодитися на випадок далекої дороги. Скільки коштують автохолодильники у Хмельницькому?

Автохолодильники об’ємом на 24 л коштують від 2-3 тисяч гривень. Холодильники від 32 л пропонують в межах 3-4 тисяч. Можна розглянути варіант автохолодильника від прикурювача з функцією нагріву. 

Якщо вдома не маєте грілки, то саме час замислитись над цим. Туди наливають гарячу воду й застосовують для обігріву окремих частин тіла і як перший засіб першої допомоги при переохолодженні. Їх переважно виготовляють з термопластику. Для діток можна взяти подушку-грілку. У Хмельницькому грілку можна придбати орієнтовно від 150 гривень - 0,8 л, від 200 гривень - 2-3 л. Дитячу подушку-грілку можна купити від 300 гривень. 

Нагадаємо, раніше заступник мера Василь Новачок розповідав журналістці “ВСІМ”, як у Хмельницькому готуються до опалювального сезону в умовах війни. Тоді чиновни зазначив, якщо в місті будуть перебої з електроенергією на окремих об’єктах, то живлення можуть забезпечити через дизель-генератори. Частину їх вже придбали, на іншу мали оголосити тендер. 

Як обігріти приміщення, якщо відключили тепло?

Хочеться сподіватись - те, що сталося у Маріуполі, Волновасі та десятку інших українських міст та сіл, більше не повториться. Та потрібно знати найпростіший алгоритм дій. У МОЗ дали поради, які можуть врятувати життя. 

Якщо припинилось опалення будинку:

  • можна скористатися електронним обігрівачем (використовуйте лише заводські прилади, адже саморобні чи несправні часто призводять до пожеж;
  • потрібно заклеїти усі щілини у вікнах та балконних дверях для збереження тепла, наприклад, закривши їх ковдрами;
  • зберіть усіх людей в одній кімнаті, а інші тимчасово закрийте; 
  • вдягніться тепліше (придбайте комплект якісної термобілизни). 

А як не стане газу?

Багато українців хвилює питання, чи може бути цьогорічна зима без газу?  Уряд повідомив про плани забезпечити підприємства газом на рівні 90% від минулого року. Це означає, що економити все одно доведеться. Про ризики у проходженні цього опалювального сезону попереджають всі. Та чи боятись хмельничанам? Звісно передбачити ситуацію в країні неможливо, як і підлі дії окупантів. Однак у містах готуються до можливих диверсій, перебоїв з постачанням газу та електроенергії. 

Як пережити вимкнення електроенергії, ми розібрались вище. Що робити, якщо у будинку чи квартирі не стало газу? 

Найперше, що радять при аварії  -  перекрийте постачання газу в будинку. Не куріть, не запалюйте сірник,  знеструмте всю квартиру, аби уникнути вибуху. Газовики закликають телефонувати на “104”. 

Чим запастися з їжі?

Якщо не стане газу, а електрика працюватиме, то зрозуміло, що їжу можна буде легко приготувати. Чи то на електроплитці, в електричній духовці чи мікрохвильовій. Однак якщо немає ні електропостачання, ні газу, варто подбати про запас їжі тривалого зберігання. Ці ж продукти можна буде з собою взяти в дорогу. Що це може бути:

  • консерви овочеві, фруктові, м’ясні, рибні, джеми, варення (звертайте увагу на термін придатності і цілісність упаковки);
  • сушене та в’ялене м’ясо;
  • хлібні вироби — сухарі, крекери, лаваші, снеки. До слова, довго зберігається на холоді білий тостовий хліб. 
  • сухофрукти, горіхи;
  • сухі супи та пюре, вермішель та лапша швидкого приготування;
  • солодощі (печиво, цукерки, шоколад, мед, вафлі, солодкі висококалорійні батончики, енергетичні батончики, згущене молоко);
  • дитяче харчування — суміші, каші, пюре, печиво, а також сухі сніданки, кукурудзяні пластівці. 

Що робити, якщо в кранах не буде води?

У призупиненні централізованого водопостачання у місті немає нічого дивного. Як правило, ремонтні бригади за кілька годин можуть усунути певні несправності. Хмельничани не застраховані від перебоїв з холодною водою, в тому числі і через аварію на Чернелівці. Тому на такий випадок добре мати вдома кілька бутлів з водою. Якщо ж водопостачання не відновлять за кілька днів, то в місті обіцяють організувати спеціальні пункти роздачі питної води з цистерн. 

Що робити, якщо зникне зв’язок?

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки дали поради, як залишатись на зв’язку?

Якщо зв’язок вашого оператора зникне, можна підключитись до мережі інших операторів. Для цього треба зайти у “Налаштування”,  обрати розділ “SIM-картки”, “Мобільні мережі” або “Стільниковий зв’язок”. Далі обрати опцію “Мобільна мережа”, “Підключення” або “Обрати мережу” та вимкнути автоматичний режим. На екрані з’явиться перелік доступних мереж - ви можете змінити його на одну з мереж у списку. 

Найбільша комунальна аварія і “найлютіша” зима

Як це, опинитись у 25-градусний мороз без тепла в домівках, пам’ятають мешканці Алчевська. Місто є великим промисловим центром на Луганщині. У січні 2006-го року система опалення в місті повністю заморозились. Аварія трапилася за кілька метрів від однієї з двох котелень, які обігрівали 120-тисячне місто. Тоді розірвало стару магістральну трубу, що зупинило теплопостачання.  Поки комунальники зреагували - вода в трубах перетворилася на кригу. Наступного ранку на тепломагістралі утворилися вже сотні проривів. Зупинилась друга котельня, а також не витримав силовий кабель, бо пів міста увімкнули обігрівачі. Через кілька днів заморозились і каналізаційні системи через відсутність теплої води.

Впродовж місяця люди жили за температури, яка майже нічим не відрізнялась від вуличної. Пізніше люди з острахом згадували, як у січневі морози гріли батареї феном і бігали до наметів рятувальників, аби взяти теплого чаю.  Тоді це була надзвичайна ситуація державного рівня, яку назвали найбільшою комунальною аварією в історії України. 

Що прогнозують хмельничанам?

Хмельницький почав підготовку до майбутнього опалювального сезону ще влітку. Комунальники активно налаштовували котельні і ремонтували обладнання. Із жовтня тепло хмельничанам подаватиме підприємство “Теплокомуненерго”. Заступник міського голови Василь Новачок зазначав раніше, що комунальним підприємствах в опалювальному сезоні 2022-23 доведеться економити. А от чого очікувати хмельничанам? Зокрема, в квартирах мешканців температуру обіцяють тримати в межах норми - 18 градусів. Тому слід запастись теплим одягом. Загалом початок опалювального сезону теж може зміститись. Але опалення зможуть періодично вимикати з підвищенням температури на вулиці. 

Хмельничанам, які мешкають у приватному секторі рекомендують знайти можливість передбачити собі автономне опалення на твердому паливі для того, щоб менше залежати від газопостачання і разом з тим економити. 

Що ж до тарифів на тепло й гарячу воду, то їх поки у Хмельницькому не підніматимуть. Принаймні цього року. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • IGOR

    О, супер, бегу покупать. Только есть один нюанс - сначала нужно сходить банк ограбить 😁
  • Валентина Котик

    Як же задовбали ці недолугі поради. Якщо не стане того,робіть тє, і навпаки. Де такі ціни бачили. Якісний павербанк +- 1,500 грн. Свічки розгребли вже давно, і самі дешеві, нафтових і соєвих  взагалі мовчу...
    А хто мені скаже за генератори, плюну в морду. Середня сім'я не потягне, а враховуючи єкономічне становище більшості хмельничан... позахмарно. Ажиотаж  у магазинах показує, що хтось таки прислухається до цих порад. Або має гроші😁
  • Ирина Косметико

    Від нас залежить багато чого. Ми обираємо кожну владу. Миии. Ми не протестуєм проти реформ які яка небудь влада проводить. Мовчимо ми і не мовчимо  теж ми. Народи країн де гарно живуть зробили собі так а не  марсіани їм так зробили. От колись обрали пороха і поїхали на заробвтки в Польщу. А малр б бути не так. Обіцяли не так. Маркос бери мене секретарем.
  • Ольга Неклюенко

    Стаття рекламна, купуйте любі друзі все, що вам запропонували.

keyboard_arrow_up