Як хмельничанам стати на чергу за паспортом: покрокова інструкція

Як хмельничанам стати на чергу за паспортом: покрокова інструкція
  • Подати документи на паспорт у Хмельницькому - справжній квест. 
  • Електронний запис на сайті не працює, тому хмельничани годинами стоять у живій черзі. 
  • Через що потрібно пройти, аби подати документи до міграційної: описуємо процедуру.

Ранок вівторка, 23 серпня. На годиннику 8:50, офіційно робочий день міграційної ще не розпочався. Але на Кам’янецькій, 47 справжній ажіотаж. До Хмельницького районного відділу УДМС вишикувались вже кілька десятків людей. Хтось подає документи на український паспорт, інші - для виїзду за кордон. Тут діють свої правила і як виявилось, одразу дві живі черги. Описуємо процедуру детальніше.

Стоять у дві черги

Раніше стати на чергу до міграційної служби можна було на їхньому сайті. Однак під час дії воєнного стану сервіс працює некоректно. До прикладу, натиснувши “Електронна черга” і обравши потрібний територіальний підрозділ видає - “немає вільних місць”.  Відтак хмельничани змушені ставати за талонами до живої черги на Кам’янецькій. Робимо те ж саме.  

Відео дня

Люди займають місце ще задовго до початку робочого дня. Як ми вже зазначали раніше, в окремій черзі стоять на видачу, а поруч ті, хто тільки подає документи. Останнім слід записуватись в блокнот. Станом на 9-ту ранку в списку вже було 50 людей. Переважна більшість - жінки, а також підлітки, які мають отримати свій паспорт вперше. 

Видають по 8-15 талонів на день

Варто нагадати, що для подачі документів хмельничанам потрібно взяти талони. А їх видають дуже обмежену кількість. Близько 8:55 всі талони вже закінчились. Радять приходити наступного ранку і ще до відкриття. В черзі пояснюють:

  • Талончики всі роздають ще зранку. До дев’ятої їх, як правило, вже немає. Найближчі - на 30 серпня. Треба приходити дуже рано. В блокноті ви записуєтесь, якщо сьогодні вже подаєте документи. На ID чи закордонний - нема різниці, - кажуть жінки. 

Окрім непрацюючого електронного запису на сайті, змінились і терміни виготовлення документів. Нагадаємо, раніше хмельничанам пропонували звичайне виготовлення документа або ж термінове. Перше займало 20 робочих днів, пришвидшена процедура - 7-10 днів. Наразі всі ці терміни дуже розмиті. Адже процес виготовлення паспортів затягується. Зокрема, хмельничани кажуть, що змушені забирати документи через півтора чи навіть два місяці.

Як коментують у міграційній службі?

Ситуація із затримкою виготовлення паспортів спостерігається по всій території України. Інформацію про це на своєму сайті оприлюднила Державна міграційна служба. 

  • Збройна агресія російської федерації проти України, на жаль, внесла корективи у процес оформлення біометричних документів нашим громадянам. Зокрема, це знайшло відображення у швидкості виготовлення та видачі ID-карток та паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Внаслідок безжалісних бомбардувань загарбниками не тільки міст та інфраструктури України, а й знищення та часткового руйнування логістичних шляхів, ми зіткнулись з небаченими досі труднощами, пов’язаними з постачанням та доставкою необхідних витратних матеріалів для друку паспортів, у тому числі - з-за кордону. Як результат, вимушені констатувати затримки строків виготовлення документів, - повідомляють міграційники. 

Наскільки змінились терміни - сказати важко. Однак українцям наголосили, аби вони зважали на тимчасові незручності і планували оформлення документів завчасно. 

Загалом за минулий місяць в Україні оформили понад 113 тисяч ID-карток, а закордонних паспортів - понад 378 тисяч. Від початку 2022 року міграційники оформили:

  • ID-карток - понад 680 тисяч,
  • закордонних паспортів - понад 1,7 мільйона. 

    Друзі, а скільки ви чекали на виготовлення паспорта? Діліться у коментарях.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ростислав Семків

    Сервіс Електронна черга на сайті ДМС працює з початку липня місяця. Послуги надаються незалежно від місця реєстрації, в будь якому підрозділі міграційної та ЦНАП: Хмельницький, Камянець-Подільський, Славута, Полонне, Нетішин, Волочиськ.

    Кожен може попередньо переглянути наявність талонів в будь якому підрозділі міграційної служби.  Вибрати підрозділ, день, годину. Якщо в підрозділі, в який вам найбільш зручно звернутись, відсутні талони на найближчий час то буде відображено текст "на жаль, немає вільного часу". Але кожного дня після 12 год ночі появляються талони по кожному підрозділу. Окрім того, оскільки найбільше бажаючих подати документи в Хмельницькому, на Грушевського 87, час від часу оголошується додатковий робочий день для прийому "живої" черги. Кожен день в області від 700 до 800 громадян падають на оформлення паспортів.
  • Иван Разин

    Лайфхак от приезжих: занимайте электронную очередь в райцентрах Хмельницкой области - та всегда есть места на след день! И не нужно проходить квесты и тратить время. Проверено

keyboard_arrow_up