Як на хмельницькому полігоні сортують сміття (ФОТО, ВІДЕО)

Як на хмельницькому полігоні сортують сміття (ФОТО, ВІДЕО)
  • Поки у Хмельницькому не збудували обіцяний завод, сміття сортують руками.
  • Корисні відходи відправляють на переробку в інші міста. Органічні пресують і “ховають”.
  • Як перебирають тонни сміття хмельничан, бачили журналісти vsim.ua.

 

Два місяці тому у Хмельницькому запустили сміттєсортувальну лінію. На невеличку територію поряд з полігоном твердих побутових відходів звозять сміття з усього міста. Тут його пресують і сортують. Органіку вантажать і везуть на сміттєзвалище для захоронення. А те, що можна, відкладають і відправляють на переробку. 

Як це працює?
Контейнери з написами «Скло», спресовані у величезні брили пластикові пляшки - вони важать сотні тонн. Це не звалище. Серед цього «царства сміття» сортують відходи і роблять з них гроші.

Комунальники щоденно звозять підприємцю сміття з усього міста. Тут його важать і пресують. Відходи висипають на бетонований майданчик. Спеціальна машина-навантажувач подає їх на робочий стіл. Там вже працюють люди. Сортують вручну. Працівники в рукавицях і спецодязі стоять біля так званої «доріжки». На лінії працює 8-14 людей. Є і чоловіки, і жінки. Молодші і старшого віку. Роблять все «на автоматі» - поки сміття їде, відбирають скло, пластик і скидають в окремі контейнери. І так безперебійно.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Звідси відходи «курсують» на вертикальний конвеєр. З нього сміття засипається у самосвальні машини, які вивозять його для захоронення. Але це лише органіка. Відсортоване ж, з якого можна отримати прибуток, складають окремо. Загалом сортують близько 14 видів різних відходів: металобрухт, скло, ПЕТ-пляшки, деревина, поліетилен.

Усю вторсировину відправляють на переробні заводи в  різних куточках України. До слова, з поліетилену роблять солярку, різні масла. З переробленого пластику можна «ліпити» все, що завгодно. Від вішаків для одягу до запчастин. А перероблені скляні пляшки знову стають тарою. Самих лише заводів, які працюють зі склом в Україні є близько шести.

За сміття платить 20 тисяч 
Сміттєсортувальну «лінійку» запустив приватний підприємець Олександр Слюсар. З ним 1 січня 2017 року уклало договір комунальне підприємство «Спецкомунтранс».

Підприємець Олександр Слюсар зобов’язався сплачувати по 20 тисяч гривень щомісяця за отримане і привезене на його територію сміття. Каже, сума вираховувалась ще до введення нових тарифів на енергоносії і заробітних плат. Є встановлений ліміт – 50 тонн. Саме скільки відходів постачає комунальне підприємство на лінію щодня. З 1 березня плануються переробляти щоденно 100-130 тонн. 
- Коли люди сплатили за послуги, сміттям розпоряджається «Спецкомунтранс». Вони його передають для відсортування вторинної сировини. Тим паче, вони своїм транспортом постачають його на мою територію, - пояснює підприємець Олександр Слюсар. 

Договір поки заключили на три місяці. За словами підприємця, спеціально обрали зимовий період, аби подивитись на потужність сміттєсортувальної лінії. Олександр Слюсар каже, що справа неприбуткова. Зі сміттям ніхто не хоче працювати. У нього на підприємстві числиться близько 30 людей. Але вільних рук не вистачає. 

- Наше міське звалище займає дуже маленьку площу. Робочих зон ще менше. Найбільше об’єму створювала ПЕТ-пляшка. До прикладу, 40 кубів – це всього одна тонна. А ми щомісяця вивозимо 30-40 тонн. Можете уявити, що це за об’єм, - каже підприємець.

Гроші на рахунок "Спецкомунтрансу"

Гроші, які на спецрахунок комунального підприємства сплачує підприємець, будуть використовувати на утримання сміттєзвалища. Про це каже заступник міського голови Володимир Гончарук.

- Місто не отримує коштів, але місто не робило капітальні вкладення. Щоб отримувати, потрібно робити капіталовкладення, потім експлуатувати. Це завжди довгий процес. Тут не можна сказати – вигідно чи невигідно. В даний момент фізична особа підприємець вклав кошти і запустив свою лінію. Поки ми не маємо іншої. В нас є два варіанти. Перший – ми безпосередньо вивозимо сміття на полігон. Другий – вивозимо на смітєсортувальну лінію. Там підприємець сортує, сплачує на спецрахунок комунального підприємства кошти. Таким чином заробляє і формує ринок вторинної сировини. Порівнюючи цих два варіанта, зрозуміло, що виграє другий. Кошти, які він сплачує, використовуються на сміттєзвалище: укріплення, культивацію, укріплення схилів, - говорить Володимир Гончарук.

Читайте також: Сміттєпереробний завод у Хмельницькому обіцяють збудувати до 2020 року
 
Так виглядають спресовані ПЕТ-пляшки. Їх сортують за кольором. Вага - кілька сотень тонн

Відходи складають в окремі контейнери. Потім готують до переробки

Це лише четверта частина сміття, яке звозять з міста за день

Половина відходів - ПЕТ-пляшки і поліетилен

Сміття сортують вручну від 8 до 14 працівників

Спеціальний навантажувач згортає сміття

Тут знаходиться сміттєсортувальна "лінійка", де перебирають відходи

Підприємець каже, працівників на лінію не вистачає

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Dennis Kuznetsov

    Новоушицька селищна об’єднана територіальна громада втілює суттєві зміни у розвиток інфраструктури:

    http://pvisti.info/index.php/politics/2993-i-navedut-poriadok

  • Ігор Горний

    отако місто могло б заробляти непогані гроші, якби був свій сміттєпереробний завод, а то всьо балачки і балачки. Годують людей обіцянками і примарними планами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство власного чоловіка жителька Хмельниччини отримала вирок 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up