Як самостійно отримати статус учасника бойових дій. Пояснення від ТЦК

Як самостійно отримати статус учасника бойових дій. Пояснення від ТЦК
  • Розповідаємо все, що потрібно знати, аби захисник міг сам отримати статус учасника бойових дій.

Учасник бойових дій – це людина, яка брала безпосередню участь у воєнних діях та захищала територіальну цілісність України.

Статус учасника бойових дій надається тим захисникам, які були залучені до проведення антитерористичної операції та задіяні до воєнних заходів із забезпечення національної безпеки і оборони України.

Аби отримати статус УБД необхідно мати документи, які б підтвердили участь у воєнних діях. Також важливо, аби строк участі у антитерористичної операції чи бойових діях перевищував 30 днів.

Відео дня

Як самому подати документи?

Нині існує декілька шляхів подання документів військовими для отримання статусу учасника бойових дій. Заяву можна подавати в паперовій або електронній формі. Як це зробити роз’яснили в Хмельницькому ТЦК та СП. 

Для осіб, які звільнені з військової служби

Для пришвидшення розгляду заяви особам, які звільнені з військової служби у Збройних Силах України, рекомендуємо звертатися до ТЦК та СП за місцем реєстрації (перебування на військовому обліку). Разом із заявою потрібно подати згоду на збір та обробку персональних даних, дві кольорові фотокартки розміром 3x4 сантиметри на матовому папері.

Отримавши заяву (звернення) і згоду на збір та обробку персональних даних, представники ТЦК та СП самостійно, виключно через систему електронного документообігу, скеровують документи на розгляд відповідної комісії через військову частину.

Військова частина, отримавши заяву, готує довідку про безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України та надсилає необхідні  документи на адресу відповідної комісії.

В свою чергу комісія розглядає документи та ухвалює відповідне рішення. Для чинних військовослужбовців або їхніх представників передбачений інший порядок.

Для чинних військовослужбовців - варіант №1

Військовослужбовець (особа, звільнена з військової служби) або його представник може підписати заяву (звернення) до Комісії, використовуючи портал “Дія”, шляхом накладення віддаленого кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» («Дія ID») особи та подати їх на адресу електронної пошти Міноборони. 

Також можна з накладанням електронного цифрового підпису, згенерованого встановленим порядком, звернутися на адресу електронної пошти для надсилання звернень напряму.

Через портал “Дія” або напряму на адресу електронної пошти подаються:

Для чинних військовослужбовців - варіант №2

Військовослужбовець або його представник може підписати заяву (звернення) до Комісії і надіслати його через поштове відділення національних операторів поштового зв’язку на адресу відповідної Комісії.

Заява подається на адресу Комісії того органу військового управління, якому підпорядкована військова частина, де військовослужбовець проходить або проходив військову службу.

В цьому випадку подаються:

Якщо ж захисник не знає, якому органу військового управління підпорядкована його військова частина, то така заява надсилається не на Комісію, а на адресу виду (роду) військ, якому вона підпорядкована, або Міністерства оборони України.

Детальну покрокову інструкцію та посилання на форми для заповнення документів можна знайти на офіційному сайті Міністерства оборони України

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up