Як в закладах Хмельницького розпізнати відсутність якості продукції: поради експерта

Як в закладах Хмельницького розпізнати відсутність якості продукції: поради експерта
Фото ілюстративне
  • Хто готує десерти, які продають в кав’ярнях?
  • У що одягнута бариста та як нарізають хліб в магазинах?
  • Запитали в експерта, на що має звертати увагу споживач, аби бути впевненим в безпеці і якості продукції.

Одна з кав’ярень в центрі Хмельницького. Тут, близько 11 години, один з чоловіків замовляє еспресо. Кидає оком на баристу. Нею була молода дівчина. Одягнута у футболку та джинси. З яскравим манікюром. Готуючи кавові напої, вона час від часу зітхала. Чи то від спеки, чи то від кількості людей в черзі.

Забравши своє замовлення, чоловік вийшов з кав’ярні й розмістився на літньому майданчику. Зробивши перший ковток, одягнув окуляри з чорним склом, які зняв раніше. Сперся на спинку сидіння й став озвучувати думки вголос: «Цікаво, чи знають про це всі споживачі?»

Яких процесів мають дотримуватися в закладах харчування

Мирослав Єрємєєв. Він же – підприємець, який займається консультуванням і впровадженням системи управління безпечністю харчування НАССР не лише в Хмельницькому, а й по всій Україні. 

Відео дня

Дана система ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Вона підкріплена законом, який набув чинності ще у 2015 році. Згідно з ним, в Україні має бути впровадження європейська модель системи гарантування безпеки і якості продуктів. Саме це й базується на процедурах НАССР.

Загалом програма передумов системи НАССР охоплює наступні процеси:

Чи дотримуються в Хмельницькому

За словами Мирослава Єрємєєва, за його спостереженнями, у Хмельницькому є одиниці закладів, які дотримуються системи НАССР. Зокрема – це заклад харчування в Епіцентрі. Та McDonald's. 

Чи дотримуються в Хмельницькому правил, що відповідають за безпеку харчових продуктів, покупці та клієнти закладів можуть переконатися й самостійно. Для цього слід звернути уваги на деякі фактори. 

Як одягнута бариста?

Мирослав Єремєєв розповідає про один із факторів, на прикладі своєї ранкової купівлі напою в кав’ярні. Каже – бариста була без спецодягу. З манікюром та ймовірно, з накладними віями. Працювала без шапочки. Мовляв, цих ознак достатньо, аби засумніватися в якості продукції, яку продають в даному закладі. Адже персонал має бути в спецодязі. «Це елементарні санітарні вимоги», – додає він.

А що в продуктових магазинах?

У продуктових магазинах Мирослав Єрємєєв радить також звертати увагу на наявність спецодягу в продавця. За його словами, працюючи із продуктами, недопустимим є робота в одязі, в якому людина прийшла з вулиці. Крім того, продавець має бути в рукавичках, коли, наприклад, ріже хліб, – додає експерт. 

Також Мирослав Єрємєєв каже про терміни придатності продукції, з якими варто обов’язково ознайомлюватися під час покупки.

А хто й де готував ці десерти?

Чи не в кожній невеличкій кав’ярні за склом завжди можна знайти різні десерти. Як пояснює Мирослав Єрємєєв, зазвичай їх готують не в самому закладі, а деінде. Звідси виникає питання – чи впевнені покупці в безпечності приготування даної продукції? 

Аби отримати відомості, каже експерт, споживач має повне право вимагати надання повної інформації. У разі відмови – радить телефонувати зі скаргою на гарячу лінію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Питання щодо алергенів

Уявімо, що потенційний покупець є алергиком. Він приходить до кав’ярні, де хоче придбати якесь із тістечок. Чи, солену випічку, наприклад. Людина запитує в продавця про конкретний інгредієнт, на який має алергію. Мирослав Єрємєєв каже – продавець, який не володіє інформацією щодо продукції, відповісти не зможе. А отже – цим завдає реальної шкоди покупцеві.

Хто торкався кришечок?

Звертає увагу споживачів Мирослав Єрємєєв і на ще одну деталь – розміщення одноразових стаканчиків та кришечок у кав’ярнях чи біля кавових апаратів у різних закладах. За його словами, ці атрибути зазвичай перебувають в легкій доступності. Тож нікому не може бути відомо, хто, наприклад, торкався цих предметів. Що, як вважає експерт, також несе загрозу здоров’ю покупця. 

Напишіть в коментарях, у безпеці харчових продуктів яких закладів у Хмельницькому ви сумніваєтеся. Або мали не вдалий досвід, купуючи продукцію в тому чи іншому місці.

Читайте також: Де дешевше у Хмельницькому: порівняли ціни на овочі (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up