Як змінився рівень радіації на Хмельниччині після обстрілу (КАРТА)

Як змінився рівень радіації на Хмельниччині після обстрілу (КАРТА)
Ілюстративне фото
  • Після атаки в районі Грузевиці з’явилися повідомлення про підвищення рівня радіації.

  • Перевірили показники та запитали про це експерта.

Після обстрілу військового об’єкта в Чорноострівській ОТГ, який стався вранці 13 травня, у соцмережах почали поширюватися чутки про зростання рівня радіації на Хмельниччині. Особливо цю інформацію поширювали проросійські сторінки у соцмережах. «Обґрунтовували» це тим, що внаслідок обстрілу були знищені снаряди зі збідненим ураном, які надали Україні західні держави.

Журналіст vsim.ua перевірив дані сайту SaveEcoBot щодо рівня радіації у різних громадах Хмельниччини до та після обстрілу, а саме різницю між показниками на 09:00 12 травня та 09:00 13 травня. За всією територією області результат такий:

  • Відео дня
    /li>

При цьому немає чіткої локалізації пунктів спостереження за напрямком зміни. У всіх трьох районах області є місця, де рівень радіації після обстрілу зріс, знизився або залишився незмінним.

У Хмельницькому рівень експозиційної дози гама-випромінювання складав 0,12 мікрозіверта на годину до обстрілу та 0,14 мікрозіверта після обстрілу. Ця точка вимірювання є найближчою до місця обстрілу. У Ружичнянській ОТГ рівень радіації до обстрілу складав 0,15 мікрозіверта, а після — 0,12. Ця точка вимірювання є другою за віддаленістю від місця обстрілу. Візуально це можна переглянути на карті нижче. Червоні точки — зростання рівня радіоактивності після обстрілу, зелені — зниження, сині — показник без змін.

Такі зростання показників не є суттєвими та не перевищують норму, розповіла у коментарі журналісту vsim.ua завідувач кафедри екології Хмельницького національного університету Наталія Міронова.

— Це невеликі коливання. Просто загальне нормативне значення до 0,3 мікрозіверта за годину. У нас є такі ділянки, які можуть мати й до 0,2 мікрозіверта за годину, але це все одно вважається в межах норми. 0,12-0,14 — це не великі зміни.

За словами Наталії Міронової, невеликі коливання рівня радіаційного фону можуть з’являтися з різних причин — від похибки приладу до особливостей окремих природних зон.

Це можна порівняти з температурою тіла людини. Нормальними є коливання на кілька десятих градуса в межах 36-37 градусів. Що ж до природного радіоактивного фону, то на нього можуть впливати різні фактори. До прикладу, у містах рівень радіації зазвичай є більшим через велику кількість асфальту. Зростання може відбуватися у приміщення після проведення ремонту. Все через те, що природні будівельні матеріали часом мають підвищений рівень радіоактивності.

Також, як розповіла Наталія Міронова, природний радіоактивний фон залежить від геологічної формації. Північна частина Хмельниччини розміщена на осадових порадах, які мають найнижче випромінювання. Це одна з причин, чому Хмельницьку АЕС збудували саме там.

Більше випромінювання мають магматичні породи, тому що містять уран. До таких порід належить, до прикладу, граніт, за яким часто помічають підвищену радіоактивність. Та навіть і від нього ризики для здоров’я дуже низькі.

Фейки про хімічну атаку

Нова ворожа ІПСО шириться мережею. Українців лякають загрозою використання хімічної зброї в разі початку контрнаступу ЗСУ. Серед тих, хто потрапив під "загрозу" - Хмельницький та область.

Відповідний допис є у мережі Facebook і він рекламний. Тобто за те, щоб його побачило якомога більше людей - заплатили гроші. Таким чином ворог поширює ІПСО. Робить це через традиційно порожню сторінку під назвою Digital Worldclass.

Для кожного міста й області створені окремі дописи. Так, «хімічною атакою» погрожують Вінниці, Дніпру, Львову, Одесі, Івано-Франківську, Полтаві, Хмельницькому, Кривому Рогу, Ужгороду, Житомиру, Рівному, Луцьку, Черкасам, Кропивницькому, Миколаєву та областям. Такі вкиди спрямовані на нагнітання панічних настроїв у суспільстві та підштовхування до мирних переговорів на умовах рф.

"Центр стратегічних комунікацій звертається до своїх читачів із закликом: якщо ви бачите у своїй стрічці публікації з порожніх сторінок, які мають явні ознаки фейку, пропаганди, ІПСО – не ставте їм жодних лайків і не пишіть жодних коментарів, адже будь-яка активність і взаємодія з такими постами підвищує їхню популярність. Необхідно тільки поскаржитись на публікацію", - йдеться у повідомленні.

Гроші на відновлення

Загалом на допомогу постраждалим від обстрілу виділили 17 мільйонів гривень. 

  • 2 мільйони субвенції виділила ОВА на підтримку місцевої інфраструктури.

За словами першого заступника голова ОВА Сергія Тюріна, ця сума буде використана на встановлення металопластикових вікон в найбільш постраждалих закладах соціальної інфраструктури Чорноострівської селищної громади.

  • 4 мільйони гривень виплатили 634 постраждалим особам за рахунок міжнародної громадської організації АКТЕД.
  • 5 мільйонів гривень - додаткова виплата 137 особам, житло яких зазнало найбільше пошкоджень. Кошти виділять з місцевого бюджету Чорноострівської селищної ТГ.
  • 6 мільйонів виділила Хмельницька міська тергромада зі свого бюджету на допомогу постраждалим жителям громади.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (44)
  • Люда Мазур

    Цікаво, а як це міряли до обстрілу? Ви що знали що він буде?
  • Людмила Айдунбекова

    Ніхто вам правди не скаже.Лише самі відчуємо на своєму здоров'ї.
  • Иван Соколов

    Таемниця!
  • Валерій Світельський

    Як  достигнуть ягоди побачим. Коли я служив під   Ленінградом в лісі у нас яка була гарна малина, чорниці.
    Нам забороняли її їсти.
    Але це було теж саме, що заборонити  секс.

keyboard_arrow_up