Якщо Чернелівку добудують, проблем із водою не буде

Якщо Чернелівку добудують, проблем із водою не буде
Чернелівський водогін, який забезпечує питною водою місто, побудований лише на третину. Будівництво йде, і хмельничанам стали рідше виключати воду, однак без ремонту не обійтися. У водоканалі кажуть – на добудову, яка триває з 2004 року, потрібні гроші

- Ми вимушені проводити аварійний ремонт, незважаючи на погоду і час, - говорить директор комунального підприємства «Хмельницькводоканал» Віталій Кавун. – Наразі вже побудовано 11,9 кілометра двотрубного водогону, 10 запущено в роботу. Це дозволяє виконувати на перших 10 кілометрах і планові роботи, і зупиняти одну чи другу нитку без зупинки водопостачання населенню міста.

 

Питання грошей

Відео дня
> Раніше стабільно раз на місяць люди сиділи без води через аварійно-ремонтні роботи, а за останні 10 місяців був лише один випадок – 9 жовтня. У «Хмельницькводоканалі» пояснюють, що це завдяки запуску ділянки другої черги водогону та модернізації обладнання. Таким чином вдалося зменшити кількість пошкоджень.

 

Вода йде по двох трубам – старій і новій. Якщо на старій сталася аварія, її відключають для ремонту в плановому порядку, а по новій вода постачається безупинно, і навпаки. 

 

Із запланованих для Чернелівського водогону тридцяти трьох кілометрів труб побудовано дванадцять. На це витратили близько 60-ти мільйонів гривень, 120 мільйонів потрібно на будівництво двадцяти одного кілометра, які наразі залишилися лише у проекті. Через брак коштів терміни повної здачі об’єкта наразі невідомі. 

 

- Це питання не часу, а грошей, - каже директор комунального підприємства. –Розпочалося будівництво в 2004 році. Якби були гроші – за 2-3 роки б справилися. 

 

Хотіли більше

Фірма, яка будувала другу нитку Чернелівського водогону, хотіла додатково отримати з бюджету області понад 314 тисяч гривень.

Роботи, за які підприємство планувало отримати гроші, не були передбачені тендером. Однак, підприємці подали до суду. І виграли. Суд присудив стягнути понад 314 тисяч гривень з управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації на користь приватників.

 

- Завдяки принциповій позиції прокуратури міста незаконне судове рішення Вищим господарським судом України скасовано, у задоволенні позову виробничо-комерційного підприємства відмовлено. Таким чином не допущено безпідставної виплати майже третини мільйона гривень державних коштів, - повідомляє прес-служба відомства.

 

У «Хмельницькводоканалі» кажуть, що конфлікт не вплине на будівництво. 

 

- Спочатку фірма, щоб виграти тендер, дуже знизила ціну будівництва, а потім вирішила  повернути гроші, - каже директор. – Але це не наші проблеми, це конфлікт між виконавцем і замовником - «Облкомунуправлінням». 

 

Наша вода чиста

В порівнянні з іншими містами, у Хмельницькому якісна і чиста вода, адже її добувають з підземного родовища, яке знаходиться за десятки кілометрів від міста.  

- Наша вода вигідно відрізняється від води, яку п’ють мешканці інших регіонів, ми постачаємо 100 % артезіанську воду, вона практично не проходить очистки, - каже Віталій Кавун. – Згідно технічного регламенту, лише двічі на рік восени та навесні проводимо планові профілактичні роботи – хлорування. Наша лабораторія постійно контролює якість води. Відхилень і скарг на неякість у нас немає. З 23 областей ми на сімнадцятому місці по тарифах.

 

Комунальники рекомендують пити воду з крану, адже впевнені в її чистоті. Накип, який залишається у чайниках, називають природнім. 

- Будь-яка вода, в залежності від жорсткості, має такий накип, – каже Віталій Кавун. –  Усе, що залишається на посуді, – це мінерали та солі природного походження, які знаходяться в підземному родовищі.

 

Попри те що тарифи на воду у місті відносно дешеві, хмельничани свідомо відмовляються платити. Комунальники кажуть, що боржники завжди були, є і будуть. Борються з неплатниками вже провіреною схемою – відключають від системи каналізації. Повторне підключення коштує 388 гривень. 

 

- За кожну витрачену гривню отримуємо від мешканців 75 копійок, – каже директор комунального підприємства. – Тобто чим більше працюємо, тим більший збиток. На відключення бригади виїжджають щоденно. А що ж з ними робити, якщо нічого не діє, ні прохання, ні попередження?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:27 Обласна ветлікарня незаконно купувала електровелосипеди у «свого» постачальника, — прокуратура 10:45 У Хмельницькому спіймали п'яну водійку, яка скоїла ДТП й втекла photo_camera 09:39 У трьох мікрорайонах Хмельницького проблеми з водопостачання через аварію 09:09 На Шепетівщині шукають зниклу жінку (ФОТО) Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:21 «Мобілізація – це не повістка на цвинтар»: інтерв'ю з бійцями 19-го стрілецького батальйону Хмельницького play_circle_filled photo_camera 18:16 Суд конфіскував у росіянина успадковані земельні ділянки на Хмельниччині 17:40 Засудили хмельничанина, який п’яним насмерть переїхав 5-річного хлопчика (ФОТО) 17:04 Дівчина із Польщі приїхала оперуватися у Хмельницький 16:22 На Хмельниччині затримали посадовця за вимагання 8 тисяч доларів 15:34 Третьокласниця із Хмельницького отримуватиме президентську стипендію 14:50 У Кам'янці-Подільському потяги зустрічають та проводжають під мелодію «Щедрика» 14:02 На Пасхальні вихідні сталися три аварії у Хмельницькому районі, – поліція 13:09 Хмельничан попереджають про погіршення погоди і небезпечні стихійні явища 12:02 На проспекті Миру пʼяний на «Hyndai» спричинив ДТП. Постраждала жінка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up