За закордонними паспортами стоять годинами: через Крим і кордон з Росією

За закордонними паспортами стоять годинами: через Крим і кордон з Росією
З початку року подоляни отримали на третину більше закордонних паспортів, ніж торік. У міграційній службі кажуть – ажіотаж через те, що для багатьох не буде сезону у Криму, а у Росію потрібен закордонний паспорт. Щоб не товктися у черзі, пропонують заплатити

Хмельничанин Роман цього року планував із сім’єю поїхати до Криму. У паспортному столі він у черзі майже п’ятдесятий. 

- Поки до мене дійде, я можу ще декілька справ вирішити, - каже чоловік. – Чекати не хочу… Цього року повинні були їхати на курорт Канака, цей виїзд планували кілька років. Але після того як півострів відділився від України, вирішили не ризикувати і купили сімейну путівку до Туреччини. Думаю, що цього року Крим «пустуватиме», хіба що працюватимуть на російських туристів.

 

Відео дня
> Паспортний бум

- За перший квартал 2014 року попит і справді зріс, проте причини його підвищення пов’язані із тим, що люди готуються до курортного сезону, - каже начальник управління Державної міграційної служби у Хмельницькій області Олег Паньков. – Деякі люди просто більше не розглядають Крим як місце літнього відпочинку або ж для виїзду на заробітки.

Попит на оформлення закордонних паспортів зріс на третину. Для порівняння, за перший квартал 2013 року у Хмельницькій області видали 7020 документів. Цього ж року виготовили 11 447 закордонних паспортів.

 

У Державній міграційній службі у Хмельницькій області пов’язують зростання попиту на виготовлення паспорту для виїзду за кордон не лише з подіями в Криму та Києві. Ще одна причина зростання попиту – це те, що Росія з 2015 року дозволяє українцям перетнути кордон лише із закордонними паспортами. Ті, хто має родинні чи робочі зв’язки у Російській Федерації, передбачливо виготовляють паспорти.

 

- Ажіотаж був тижня два тому, тоді людей було дуже багато. За вказівкою з Києва ми працювали у посиленому режимі, навіть у вихідні. Три понеділка підряд приймали документи. Зараз ситуація стабілізувалася, - каже начальник міського відділу управління Державної міграційної служби України у Хмельницькій області Вадим Сідлецький. – 

 

Записуються в чергу

Хоч, як кажуть посадовці, бажаючих отримати закордонний паспорт поменшало, втім, черга до кабінету № 9, де приймають документи, чимала. У вівторок, 29 квітня, у задушливому вузькому коридорі паспортного столу вже з самого ранку почали збиратися люди. Аби дійти до кабінету, де приймають документи і який знаходиться у кінці довжелезного коридору, потрібно було добряче «попрацювати ліктями». Нарешті, коли вдалося проштовхнутися до дверей кабінету, люди почали метушитися, мовляв, без черги не впустять. Потрібно записатися. Невисоку жінку із паперами в руках оточило декілька людей, які записувалися у список для прийому. О 9:40 записано було вже близько 80 бажаючих. Деякі обурювалися, що у суботу був інший список, в якому вони були попереду, тож останні номери їх не влаштовують. Та сама жіночка, яка вела запис, пояснила, що кожного дня люди приходять інші, тому треба записуватися наново.

 

Керівництво установи не знає, як боротися із натовпом, тож від того, що відбувається у коридорі, самоусунулис, і приймають громадян в порядку живої черги. 

 

- Це люди самі для себе пишуть список, - каже Вадим Сідлецький. – В цей процес ми не втручаємося. В залежності від клієнта ми витрачаємо близько 15 хвилин на кожного. Але облегшити навантаження не можемо, адже у нас приймають лише в одному кабінеті. Можу сказати, що на сьогоднішній день в мене шухляда заповнена готовими паспортами, які люди самі не дуже поспішають забирати.  

 

Поки одні стояли в приміщенні, інші були на вході. Люди прийшли виробляти закордонні паспорти з різних міркувань, але панічних настроїв у зв'язку із опасіннями, що Росія нападе на материкову Україну, немає. 

 

Комфорт за гроші

Оформити паспорт без черг і штовханини цілком реально. Щоправда, за це доведеться викласти 250 гривень. Кому, спитаєте? Державі! У місті відкрився центр комфортного обслуговування населення «Паспортний сервіс», підпорядкований державному підприємству «Документ». Установа розташована на Прибузькій, 30А й працює менше місяця. 

 

- Підприємство за позабюджетні кошти обладнали центр комфортного обслуговування громадян, - каже Олег Паньков. – Там оформляють закордонні паспорти та проїзні документи дитини. На місці закріплені дві особи з міського відділу Державної міграційної служби. Новий паспортний сервіс зробили для того, щоб людина прийшла, заплатила гроші і буквально за лічені хвилини їй оформили всі документи.

У новому обладнаному сервісі пропонують отримати повністю всі послуги й безпосередньо тут же їх оплатити. У вівторок, 29 квітня, жодного клієнта у приміщенні журналісти «ВСІМ» не зустріли.

 

- У нас немає черги, - каже гарно вдягнена, привітна працівниця «Паспортного сервісу». -  За 30 робочих днів оформимо закордонний паспорт за 654 гривні. Тут на місці і фотографуємо, і перевіряємо, чи є у людини судимість. А вартість послуг вже входить у вартість паспорта.

 

Загальна сума обов’язкових платежів, які необхідно сплатити при оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон, складає:

377,15 гривень – при оформленні документа протягом місяця;

634,30 гривень – при оформленні протягом 10 робочих днів.

Ці платежі складаються з: державного мита – 170-340 гривень, вартості послуги – 87,15 гривень або 174,3 гривень, вартості бланка паспорта з урахуванням вартості персоналізації – 120 гривень. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Anonymous

    это так нас беспокоит корупция в стране. Как говорила Тимошенко, нужно начинать с себя. А то исчем виноватых!
  • Anonymous

    Сочувствую желающим получить загран. паспорт,на Пушкина это бардак чистой воды,стоишь в очереди 50 минут ради того,что бы услышать,какой пакет документов тебе еще надо либо у них вечный обед.Там "трудоголики"то туфли меряют,то шампанское попивают,это в порядке вещей.Про загран. паспорт нужно думать зимой.
  • Anonymous

    Тут треба міняти методи обслуговування людей. Вони якісь застарілі. Дуже тяжко тут обслуговуватись. Треба шоб керівники міліції звернули увагу, шо великі черги.
  • Anonymous

    ну не треба так огульно всіх обзивати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:41 У Хмельницькому затримали двох юнаків з наркотиками, – поліція 15:51 Кам’янчанин лаявся на стареньку матір і отримав за це вирок 15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up