Закохані мандрівники із Хмельницького вирушають у велоподорож довжиною 5 тисяч кілометрів

Закохані мандрівники із Хмельницького вирушають у велоподорож довжиною 5 тисяч кілометрів
Фото з архіву Сергія Толстіхіна
  • Через чотири дні Сергій Толстіхін та Юлія Мазур рушать у 60-денну мандрівку. 
  • Проїдуть 16 країн та подолають понад 5 тисяч кілометрів. 
  • Побувають у фінському містечку з кумедною українською назвою Сало та заночують у єзуїта, який будував костел Христа Царя Всесвіту  у Хмельницькому. 
  • Все про поїздку з перших вуст, читайте на нашому сайті.

Чотири дні. Саме така кількість часу залишилася до грандіозної мандрівки хмельницьких велотуристів. Сергій Толстіхін та Юлія Мазур вирушать у подорож довжиною в 60 днів. Це буде друга частина їхньої 80-денної подорожі Європою. Першу - мандрівки подолали у травні цього року. Тоді тоді з пробним візитом відвідали три країни. Наразі планують планують підкорити 16 та подолати понад 5 тисяч кілометрів. На велосипедах мандрівники стартуватимуть з південної частини Литви, міста Каунас. Таку точку відправним пунктом обрали не випадково. За словами Сергія, це невеличке містечко із середньовічною архітектурою нерозривно пов’язано з Хмельницьким. 

“Чого раптом з Каунаса”

В містечку є єзуїтський костел. В ньому служить священик, якому вже близько ста років. Сам він литовець, а ось перші роки служби починав у єзуїтському костелі на Гречанах. 

  • Він будував найбільший в Україні костел. Мало хто знає, що наш костел Христа Царя Всесвіту, що знаходиться на Виставці - це він і є. Він не найгарніший, не найстаріший, але найбільший за розміром і в ньому найбільше парафіян, - розповідає Сергій.

    Відео дня
    /li>

Цього священика велотуристи вже відвідували в 2015 році. Це було спонтанно, святого отця мандрівники не попереджали, просто заїхали і все. Сергій говорить, що тоді такий візит став для ксьондза приємним шоком. 

  • Мені мама розповіла про нього. Ми спочатку навіть не знали, як його знайти. Знали лише, що він єзуїт і служить в парафії Каунаса. Зайшли в у великий єзуїтський костел у центрі міста, запитали у одного із священників чи є у них такий. І він сказав, що є. Ксьондз був у приємному шоці, - пояснює мандрівник.

Як діставатимуться до Каунаса велотуристи поки достеменно не знають. Спочатку хотіли вирушати автобусом, але по дорозі була б не одна пересадка. Через це думали відправити велотранспорт вантажівкою, а самі сісти на літак. Однак і тут виникли певні негаразди.

  • В мене є учень, який товаришує з директором транспортної компанії. Вони часто відправляють вантажівки з різноманітним крамом за кордон. Був варіант віддати йому велосипеди, а самим полетіти літаком. Нам це підходило ідеально, але там виникли якісь проблеми, цього тижня вантажівка до Литви не йтиме, а відкладати далі поїздку ми не можемо, тому, мабуть, поїдемо автобусом. Поки точно не скажу як, але в п’ятницю 100% виїдемо, - наголошує Сергій.

Заночують на фабриці в Юрмалі

Оційно, вже на своїх зілізних конях, Сергій та Юлія стартуватимуть від пам’ятника “Витязь свободи”, що знаходиться в містечку Каунас. Його створили українці в подарунок братній Литві. Далі буде Шауляй (північ Литви), Рига (столиця Латвії), Юрмала (латвійський курорт). 

 

  • В Юрмалі у нас буде нічліг в українській спілці. Вони викупили там місцеву стару фабрику, а зараз переробляють її на громадський хаб. Нас там дуже чекають. Обіцяють смачні наливки, - посміхається Сергій.

Ще однією зупинкою у маршруті веломандрівки буде Таллін (столиця Естонії). Там Сергій та Юлія зустрінуться з українцем, який працює в компанії по виробництву електровелосипедів.. 

  • Він нам піджене два велобайка і на них ми прокатаємося містом та подивимося, як живуть естонці. Потім ми їдемо в Хельсінкі (столиця Фінляндії) на лекцію, де нас зустріне консул. До речі, будемо проїжджати цікаве фінське містечко з милозвучною українською назвою Сало. Ми, скоріш за все, там заночуємо, тому думали з собою взяти наше справжнє українське сало і пригостити там фінів. Але подумали, що воно у нас стухне за час мандрівки. Тому будуть фіни без українського сала, - говорить мандрівник. 

В Турці будуть фестивалити наповну

Останнім пунктом візиту у Фінляндії буде місто Турку. Там вже хмельничани планують відтягнутися наповну. Побувають на фестивалі, який щорічно організовує українська діаспора. Далі по “Green Velo” рушать на переправу до Швеції.  Мандрівка цією країною буде найдовшою. Сергій та Юлія планують перетнути її за 11 днів. 

  • Це довга за протяжністю країна, ми будемо їхати нею аж 11 днів. Із 60 днів, 11 на одну країну - це дуже багато. Буде зустріч у Стокгольмі, далі в Осло. Ми взагалі не планували заїжджати в Норвегію, бо для цього нам доведеться трохи з’їхати з дороги, але там дуже гарно. Тому вирішили включити її в маршрут, - зазнчає велотурист.

Далі паромом переправляться в Данію, після неї рушать у Гамбург, Бремен та Амстердам. За ними буде Бельгія, де Сергія та Юлію місцева діаспора запрошує на свято вареників, яке відбудеться в місті Гааґа. 

  • Якщо нам доведеться почекати день, два, то залишимося на свято. Гадаю буде прикольно, бельгійські вареники, я ще не куштував. Після цього ми спеціально зробимо гак в місто Бон. Там відвідаємо світову асоціацію вітряної енергетики. А в Брюсселі нас зустріне депутатка від партії зелених і з нею ми також поговоримо про відновлювальну енергетику, - пояснює Сергій.

Також велотуристи відвідають Люксембург, планують проїхатися півднем Франції, заїхати в Ліхтенштейн та сфотографуватися в Австрії.

  • Ми в Австрії будемо один день, плануємо заїхати суто для фото. Далі в Німеччину. Якщо будемо рухатися по плану, то заскочимо ще в Прагу, а звідти вже автобусом додому, - розповідає Сергій.

Готуватимуть на чудо-пічці

Мандрувати велотуристи будуть із причепом на якому везтимуть сонячну панель. Протягом всієї подорожі планують заряджатися саме від неї. Цього разу з її допомогою навіть готуватимуть собі їжу. 

  • Ми вже конкретно спакувалися, взяли з собою чималі запаси їжі. Я придбав собі унікальну пічку на дровах. Туди можна кидати всі сухі гілляччя, які знайдемо при дорозі чи в лісі. Щоб розпалити в ній вогнище, треба на нього дути. Там для цього збоку придуманий маленький вентилятор. Ми будемо вмикати його через повербанк, який заряджається від сонячної панелі. Тому будемо використовували 100% зелену енергетику, - зазначає Сергій.

На подорож планують витратити мінімум коштів. В бюджетних мандрівках вони вже справжні аси. Журналістам vsim.ua Сергій розповів, “Як проїхати 20 країн Європи на велосипеді і не збанкрутувати? ” Але про це ми розкажемо Вам у наступному матеріалі на нашому сайті. 

Слідкуйте за оновленнями.

Читайте також про першу частну подорожі хмельницьких велотуристів, яка була у травні. Тоді вони накрутили 600 кілометрів на велосипеді та побували у Польщі, Словаччині та Угорщині. Тусили з консулом, подавали "на науку", та вболівали на світовому чемпіонаті з хокею. Детальніше в матеріалі: Як хмельничани з консулом “тусили” або все про пригоди пари велосипедистів у Європі.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Станислав Пасека

    Без комфорту це про Ігоря Молодана.))) Тут звичайний туризм. Кемпінги це не отелі але все необхідне є
  • Irina Irchik

    Молодці , проте , слова «без комфорту» якось ріжуть око ))) . Без комфорту , це коли ідеш 1500 км у накаленому до сонця бусі і спиш під час дороги у тому ж бусі ,коли за вимогою можеш піти чи зупинитись , коли зупиниться водій , а не сам захочеш ..
    а велосипедисти, впевнена будуть ночувати в хороших хостелах, або й навіть і готелях . Але дійсно ж молодці , гарної та цікавої подорожі та легкої дороги !!!

    Sergii Koval reply Irina Irchik

    Yulia Mazur щось про ваші подорожі Поділлям ніде ні слова. Да й в страві лише Хмель-Городок-Хмель, один раз Самчики, Медж і Вовковинці..
    Щоб розробляти маршрути областю потрібно щоб на них був попит.. Поки в нас з тим проблема((.

    Irina Irchik reply Irina Irchik

    Yulia Mazur  гарної вам , цікавої та легкої дороги та море позитивних вражень !!!

    Yulia Mazur reply Irina Irchik

    Sergii Koval звідкі у вас стільки негативу і поганих слів..."тачанка", "для понту"? Не розумію... ми часто і багато їздимо по Поділлю, думаю, ви це знаєте. Щодо комфорту - то це лише заголовок такий, прочитайте статтю, ніхто з нас не жаліється, нас ж не заставляють їхати. Для нас це відпочинок з фізичним навантаженням. А щодо перекидання відповідальності, на кого, хто і що перекидає?) Я вважаю, що чим більше велосипедистів в місті і області буле, чим більше уваги цьому приділятиметься - тим краще для всіх.

    Yulia Mazur reply Irina Irchik

    Irina Irchik дякуємо!

    Сергей Толстихин reply Irina Irchik

    Вітаю, дійсно ми будемо переважно ночувати в українців за кордномо, за допомогою couchsurfing, так що з комфортом надюсь все буде добре.

    Sergii Koval reply Irina Irchik

    Irina Irchik проживання безкоштовні є спеціальна платформа для туристів і навіть велотуристів. Ну, 1 чи 2 рази для понту заночують в наметі. Щодо тачанки, то туристи знають що достатньо для підзарядки гаджетів і портативних сонячних панелей. Про "пічку Бонда" я вже промовчу.
    Але дійсно молодці, що катаються Європою. А ось рідним краєм зась)) Про що і сказано в репортажі.
    Як людина хоче розробляти єко-маршрути не знаючи області? Ну намагається перекинути все на інших.
  • Сергей Толстихин

    В нас щодня буде обов'язково душ, як жеж без цього? Ночівля в кемпінгах, в українців, в сім'ях мандрівників. Буде важко, але й без самокатування)
  • Volia

    Для жінки комфорт - це душ, ванна, зручне ліжко і т. д. Я не думаю, що годин десять крутити педалі та спати в наметі - це комфорт. На таке жінка може піти лише задля коханого.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up