Закон про мову вже в дії: як реагувати на відмову обслуговувати вас українською

Закон про мову вже в дії: як реагувати на відмову обслуговувати вас українською
Фото - "Український капітал"
  • Відсьогодні  в Україні набув чинності закон про мову.
  • Ним передбачається остаточний перехід сфери обслуговування в Україні на державну мову.
  • Про що говорить стаття і як реагувати на відмову обслуговувати вас українською?

Української мови стане більше, що гарантуватиме тепер новий закон. Від сьогодні, 16 січня, набуває чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», за якою вся сфера обслуговування має перейти на українську. Про це пише «Радіо Свобода».

Що це означає?

Це означає, що всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані будуть обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Відео дня

Що передбачає стаття закону?

Ця стаття передбачає, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Отже, всі підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи-підприємці та інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, мають надавати інформацію про товари та послуги, а також обслуговувати людей саме українською. Мова йде не про усі сфери послуг - супермаркети, банки, кав'ярні чи навіть інтернет-магазини. 

Також в документі вказано, що інформація може дублюватися іноземною мовою, а на персональне прохання клієнта обслуговування можуть проводити мовою, що прийнятна для обох сторін.

А що робити, якщо вам відмовили?

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь опублікував інструкцію, що робити громадянам у разі відмови обслуговувати українською.

  • Спершу можна спробувати владнати ситуацію на місці та просто попросити працівника перейти на українську (якщо він не зробив цього самостійно).
  • У разі відмови можна звернутися до керівництва закладу або зателефонувати на гарячу лінію установи.
  • Якщо ж вирішити інцидент мирним шляхом не вдалося, можна подати скаргу до Уповноваженого. Для цього необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та дані суб'єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб'єкта).

Як подати скаргу:

  • на поштову адресу (01001, м. Київ, провулок Музейний, 12);
  • на електронну скриньку ([email protected]);
  • через форму на сайті мовного омбудсмена (https://mova-ombudsman.gov.ua/).

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • dgfdgd dfgfhdf

    А по русски где все еще можно разговаривать?
  • Viktor Bilych

    За союзу розмовляли більше ніж на 16 мовах і ніхто мовними питанями не заморочувався іце напевно було кгуто
    Зараз вчепилися до російської мови всі новини показують приховані зйомки по магазинах по оиганізаціях хто як говорить
    Чому не показуют закарпатя як там виконують цей закон там не хватить протоколів в поліції штрафувати
    А закони про мову це закони які розколюют націю народ івони як обично нічого хорошого не приносят
    Внас на даний момент так все добре в країні що нам не мае що приймати от тільки лишились важливі закони про мову про марихуану ,ігровий бізнес  от ці закони грають ключову роль в житі кожногоУкраїнця
    Тей таке.

    Warp Speed reply Viktor Bilych

    Каннабис кстати надо легализовать.
    Что-то я не видел новостей о легализации.
  • Читач00

    Классно когда вообще много языков знаешь. А то все политика.
  • Сергей ВОЛОЩИК

    ГОВОРЮ И БУДУ ГОВОРИТЬ ТОЛЬКО НА РУССКОМ ЯЗЫКЕ!!!

    Warp Speed reply Сергей ВОЛОЩИК

    Ну если ты не работаешь в сфере обслуживания то нет проблем
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up