Збила велосипедиста і поїхала: суд виніс вирок шепетівчанці

Збила велосипедиста і поїхала: суд виніс вирок шепетівчанці
Фото зі сторінки Хмельницького апеляційного суду
  • Чоловік помер у лікарні.
  • Водійку ув’язнили на три роки.   

Дорожньо-транспортна пригода трапилася 1 квітня 2021-го у Шепетівці.

«Citroen» серед білого дня на вул. Героїв Небесної Сотні збив 87-літнього велосипедиста. Той рухався у попутному напрямку й без сигналу рукою почав перестроюватися, аби переїхати на іншу сторону.

Водійка авто, зазначають в Хмельницьокму апеляційному суді, не вибравши безпечних швидкості та інтервалу, дзеркалом заднього виду зіткнулася з велосипедистом. Не зупиняючись, - поїхала з місця аварії.

Відео дня

Унаслідок автопригоди велосипедист отримав тяжку закриту черепно-мозкову травму. Після 20 днів у реанімації – чоловік помер.  

Уже під час судового розгляду справи шепетівчанка пояснила, що не відчула удару, бо дзеркало заднього виду було погано прикріплене. Думаючи, що оминула велосипедиста, поїхала собі.

Про аварію ж за участі її «Citroen» дізналася з фото й повідомлення у facebook. Дізналася й вирішила повернутися на місце ДТП. Щоправда, вже з прикріпленим пошкодженим дзеркало на авто.

На думку Шепетівський міськрайонний суду, пояснення потерпілої про те, чому вона поїхала з місця ДТП – спосіб захисту з метою пом’якшення кримінальної відповідальності

«…оскільки з її показань слідує, що вона завчасно побачила велосипедиста, виконувала маневр його об’їзду, щоб уникнути перешкоди, тобто тримала його у полі зору, а після приїзду додому після дорожньо-транспортної пригоди терміново вжила заходів для приховання слідів кримінального правопорушення – склеювала пошкоджене внаслідок ДТП дзеркало заднього виду», – зазначив суд.

Дружина загиблого велосипедиста розповіла, що винуватиця аварії дала 70 тисяч гривень на лікування чолоівка, ще 100 тисяч гривень – на відшкодування шкоди. Сказала, що претензій до неї не має.

49-річну шепетівчанку суд визнав винною у порушенні правил дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого, та в завідомому залишенні без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан.

За скоєну водійці дали 3 роки в’язниці з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки.

При призначенні покарання суд, зокрема, врахував, що обвинувачена раніше не судима, має сім’ю, доглядає за пристарілою матір’ю, обставини, які пом’якшують покарання – з’явлення зі зізнанням, щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину та добровільне відшкодування заподіяної шкоди, а також те, що потерпілий також порушив правила дорожнього руху.

Читайте також:

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up