Земельні питання храмів ПЦУ. Що вирішили на сесії міськради

Земельні питання храмів ПЦУ. Що вирішили на сесії міськради
Храм ПЦУ на Вайсера, 15
  • Релігійні громади, які відмовилися від підпорядкування УПЦ, отримають земельні ділянки в користування.

  • Розповідаємо, про які саме хмельницькі церкви йдеться.

У Хмельницькому вирішили земельні питання храмів Православної церкви України, які цього року залишили УПЦ. Для цього зібрали сесію Хмельницької міської ради. Загалом на засідання сьогодні, 24 травня, винесли вісім питань, шість з яких стосувалися земельних ділянок. Фактично йдеться про процес передачі землі в постійне користування на різних стадіях. Деяким храмам її вже передали, для деяких процедура тільки розпочата.

Отож, депутати надали в постійне користування земельну ділянку релігійній громаді храму на Вайсера, 15. Раніше право постійного користування цією ділянкою припинили, коли релігійна громада ще належала до УПЦ. До слова, найстаріший храм Хмельницького перейшов до ПЦУ 5 квітня.

Також у постійне користування передали земельну ділянку на Профспілковій, 41. Тамтешня релігійна громада також залишила УПЦ та перейшла до ПЦУ цього року. Умовою передачі є забезпечення благоустрою та освітлення прилеглої території. Як і церкві на Вайсера, храму на Профспілковій припиняли право користування земельною ділянкою, коли він ще був в УПЦ

Відео дня

А от храм на Шухевича, 11/2, який перейшов до ПЦУ цього року, окремої земельної ділянки не мав. Тому міськрада дозволила розробити проєкт землеустрою щодо її відведення. Коли він буде розроблений, депутати повинні будуть прийняти рішення про його затвердження. Міський голова Олександр Симчишин зазначив, що цю ділянку також передадуть релігійній громаді у постійне користування.

Крім того, у міськраді дозволили поділити земельну ділянку на Володимирській, 113. Там розташований храм ПЦУ, який залишив УПЦ 1 квітня цього року. Варто зазначити, що споруда займає не всю ділянку, а лише її частину. Депутати дозволили цю територію поділити. За словами Олександра Симчишина, ту частину, де розташований храм, передадуть у постійне користування релігійній громаді.

Ще одне рішення опосередковано стосувалося храму на Франка, 1/15, релігійна громада якого також вирішила перейти до ПЦУ. Раніше, коли церква ще була в УПЦ, міськрада позбавила права постійного користування дві земельні ділянки за цією адресою. Сьогодні, одну з цих земельних ділянок передали військовій частині. А другу, як розповів Олександр Симчишин, передадуть релігійній громаді, коли вона перереєструється в ПЦУ.

Нагадаємо, що після початку повномасштабного російського вторгнення почалася чергова хвиля переходів храмів до Православної церкви України. Після того переходи активізувалися знову після скандалу у храмі на Володимирській, 113. Там 1 квітня цього року стався конфлікт — один зі священнослужителів побив військового. Того ж дня на зборах вирішили перевести його до ПЦУ.

Приклад взяли й інші релігійні громади, зокрема, найстарішого храму в Хмельницькому на Вайсера, 15. Наразі переходи продовжуються, зокрема, й в громадах Хмельниччини. Про це ми регулярно повідомляємо на нашому сайті. Регіон є лідером і за переходами до ПЦУ, і за кількістю релігійних громад, які досі лишаються в УПЦ.

Читайте також: «Церковні» сесії міської та обласної рад. Що означають їхні рішення?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач99

    Пішов дерібан земель сонцеясною командою

keyboard_arrow_up