Як найстаріша церква Хмельницького переходила до ПЦУ (РЕПОРТАЖ)

Як найстаріша церква Хмельницького переходила до ПЦУ (РЕПОРТАЖ)

Мешканці міста збираються, аби підтримати відмову від УПЦ (МП).

Біля найстарішого храму на Вайсера, який підпорядкований УПЦ (МП), почали збори щодо переходу до Православної церкви України. На місці події перебувають журналісти vsim.ua. Присутні співають Гімн України та пісню «Червона калина».

Фото та відео у режимі онлайн переглядайте на нашому Telegram-каналі.

18:10. Розпочалася реєстрація присутніх перед голосуванням.

Відео дня

18:15. Начальник управління культури Артем Ромасюком попросив вшанувати загиблих захисників України хвилиною мовчання. Прихильники УПЦ (МП) продовжили співати.

18:35. Триває реєстрація учасників зборів.

18:50. Священник УПЦ (МП) та прихожани продовжують стояти на території храму. Ворота навколо території зачинені.

19:05. Прихильники ПЦУ вимагають віддати ключі від храму. 

Додамо, що прихильники УПЦ МП прийшли із прапорами України та плакатами нібито на підтримку ЗСУ. А ще з нагадуванням статті 35 з Конституції України (але цитують лише початок статті, де йдеться про вільне віросповідання. Про виключення, які теж прописані в Конституції, мовчать). 

19:20. Комісію пустили на територію храму. Вона розпочала опломбовування приміщень. Далі має відбутися опис майна, оформлення усіх документів та передача їх в обласну адміністрацію. Там мають офіційно затвердити перехід церкви до ПЦУ.

19:26. Громада проголосувала за перехід найстарішого храму Хмельницького — Різдва Пресвятої Богородиці — з УПЦ (мп) до ПЦУ. 

19:54. Хмельничани, які перебувають під церквою, кажуть, що на сьогодні немає інформації про те, куди відходять церковні гроші. Немає відомостей і про офіційні рахунки священиків церкви Різдва Пресвятої Богородиці. 

— Ці люди, які сьогодні за ворітьми, від росіян нічим не відрізняються. Вони не дають права вибору, — додає хмельничанка, яка прийшла підтримати УПЦ (мп). 

Між прихильниками УПЦ (мп) та прибічниками ПЦУ тривають суперечки.

20:20. Наразі в храмі комісія проводить опломбування. Всередину журналістів, аби вони були свідками цього опломбування, не пустили самі ж прихожани перед церквою. Вони чітко заявили, що й надалі нікого в храм не пустять і стоятимуть до ранку, а ключі не віддадуть. 

Поки ж відомо, що близько 1 тисячі хмельничан проголосували за перехід церкви Різдва Пресвятої Богородиці до ПЦУ. Всередині храму працює ревізійна комісія, а після цього двері мають опечатати. 

Слідкуйте за новинами на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (39)
  • Элен Сейл

    А хто знає - цей носатий ,Віталька,що там бігає в перших рядах всюди, він справді такий глибоко віруючий чи просто вискочка? Він якого храму парафіянин?  Моя кума ходить у пцу на Тернопільський,то його там ніколи в житті не бачила
  • Василь Іванчук

    Молодці! Доки у нас є московські попи, доти у нас не буде єдності! Ці собака та їх прихильники нічого спільного не мають з релігією, це лише агенти в рясах! Їх потрібно вигнати і поставити крапку

    Master reply Василь Іванчук

    яким судом судиш, таким і виміряють тебе))

    Василь Іванчук reply Master

    вірус ти московський їдь до нацистської рашки
  • Читач38

    Колись Виговський переміг москалів при Конотопі. Але Україна все одно програла через відсутність єдності. І зараз знов ці навіжені, які нічого не вміють робити нормально, знов намагаються влаштувати срач. Будемо надіятись що це обмежиться лише Хмельницькою областю.

    Василь Іванчук reply Читач38

    Кохановська це ти? Їдь в свою рашку і не розповідаю як більшості жити! Ти ж офіційно ні де не працюєш, за що живеш?

    Василь Іванчук reply Читач38

    Чемодан-вокзал-нацистська росія
  • Es fero

    ой ці релігії. бога треба мати в душі. а краще жити по нормальних людських законах. напр кажуть що в ватикані  є такі підземні бібліотке з такою інфою що у нас би очі на лоб повилазили. я теж не експерт в релігії. просто вірю в силу над нами. не вірю в ікони хрести цервки будівлі в батюшок та інше.

keyboard_arrow_up