«Церковні» сесії міської та обласної рад. Що означають їхні рішення?

«Церковні» сесії міської та обласної рад. Що означають їхні рішення?
  • Історія з побиттям військового у храмі стала відомою по всій Україні.

  • Після неї за діяльність УПЦ (МП) взялася місцева влада.

  • Що можуть змінити рішення місцевих рад

Події останньої неділі у соборі на Володимирській у Хмельницькому вже призвели до офіційних рішень влади. Нагадаємо, там священнослужителі побили військового. Це сталося вранці 2 квітня. Того ж дня ввечері зібрали підписи за перехід храму до Православної церкви України.

У Хмельницькій міськраді сьогодні, 4 квітня, взялися за землю релігійних громад, які пов’язують з УПЦ (МП). Депутати проголосували за припинення права постійного користування ділянками комунальної власності для ряду юридичних осіб. Йдеться про храми УПЦ (МП) за такими адресами:

  • Відео дня
    /li>

Судячи з пояснень міського голови Хмельницького Олександра Симчишина, фактично йдеться про виселення УПЦ (МП) зі згаданих храмів. Згодом після сесії депутат міської ради Віталій Підгайчук повідомив, що з храму на Шухевича, 11/2, церковники вивозять майно.

Тим часом рішення Хмельницької обласної ради були фактично символічним. Переважно вони стосувалися звернень до різних органів щодо припинення діяльності організацій, пов’язаних з УПЦ (МП).

Втім, серед пунктів одного з прийнятих рішень був і такий:

— Заборонити діяльність Української Православної Церкви Московського патріархату (офіційно зареєстрована є Київська митрополія Української православної церкви) на території Хмельницької області.

Цей пункт у рішенні облради не має жодної юридичної сили на території Хмельниччини з двох причин:

Згідно із законом, припинити діяльність і УПЦ (МП), і кожної пов’язаної з неї релігійної організації можна тільки за рішенням суду. Загалом, як зазначає релігієзнавець Дмитро Горєвой у блозі на «Радіо Свобода», це юридично складний процес.

Втім, у влади, як місцевої, так і центральної, все ж є можливість впливу на фактично російські релігійні громади. Законодавство вимагає, щоб усі вони вказували на свої зв’язки з державою-агресором у своїй назві. Як зазначає Дмитро Горєвой, місцева влада могла б розривати договори про надання комунальних послуг, якщо релігійні громади не виконували б вимог закону.

На думку митрополита Православної церкви України Епіфанія, саме вимога вказування у назві держави-агресора могла б прискорити перехід релігійних громад від УПЦ (МП) до ПЦУ.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами у нашому Telegram-каналі - https://t.me/vsimnews

  • Читач38

    Тепер без пропаганди для збуджених лохів. Однозначно це спланована акція від початку до кінця. Напевно не тільки в мерії, але отримували команди зовні як у 14 році. Те що це проведено в одній Хмельницькій області означає,  що Симчишин і К вирішили йти до київської влади. Яка не дуже хотіла і не хоче бачити не обмежених і тупих штурмовиків поруч. Але може прийдеться.  Також цей пошук відьом дає можливість меру відволікти народ від свого неефективного керування. Наприклад реакції на ракетні удари показують, що мер знаходиться явно в неадекватному стані.

    Але плюндрування лояльної до України церкви може негативно вплинути як ход бойових дій, більшість солдатів якось пов'язані таки з цією церквою і в  них може знизитись мотивація воювати. Так, ця церква перервала зв'язки з Кирилом і була патріотична.

    Так що ці дії в довгостроковій перспективі можуть привести до проблем як для команди мера, так і для всієї України, якщо це розповсюдитись по ній.

keyboard_arrow_up