“Кайфу мало і небезпечно”: Сергій Толстіхін про розвиток велотуризму на Хмельниччині

“Кайфу мало і небезпечно”: Сергій Толстіхін про розвиток велотуризму на Хмельниччині
  • “Роздовбані” дороги та відсутність елементарних вбиралень.
  • Такими зараз постають українські “зелені” маршрути.
  • Змінювати це планує досвідчений хмельницький велотурист Сергій Толстіхін.

В його путівнику Європою вже стоїть відмітка “виконано” навпроти 31 країни. Їх Сергій Толстіхін відвідав, подорожуючи на велосипеді. Позаду тисячі кілометрів. Його крайня мандрівка завершилася наприкінці вересня. Тоді Сергій з коханою Юлею накрутили педалями понад 5 тисяч кілометрів. Поки ж велотурист планує трішки зупинитися. Для чого? 

Ті, хто особисто знають Сергія, навряд чи повірять, що закордонні велоподорожі для нього в минулому. Картинку, на якій велотурист лежить вдома на дивані перед телевізором та б’є байдики, уявити важко. Адже ще скільки залишилося недослідженого. А як же гайнути на “залізному коні” в Азію чи Африку? Ймовірно, все це буде, але трішки згодом. 

Зараз у мандрівника інші плани. Європою він мандрував не просто так. За горами та морями Сергій переймав досвід. Дізнавався, як зробити зелений туризм прибутковим та заманити до себе європейського туриста. Тепер накопичене буде впроваджувати на Хмельниччині. 

Відео дня

"Побачене неприємно шокувало"

Починати, за словами Сергія, потрібно практично з нуля. 2010-2013 роки стали для велотуриста періодом досліджень рідної Хмельниччини. Тоді її просторами Сергій мандрував на велосипеді досить активно. Те, що бачив, відверто неприємно шокувало.

Еталон зеленого туризму - Польща

Цим самим еталоном зеленого туризму для веломандрівника стала сусідня нам Польща. Сергій  із Юлею проїхалися легендарним маршрутом “Green Velo”. До створення якого були залучені понад 300 суб’єктів. Це і місцева влада, і представники бізнесу, і державні органи. Інвестували в нього різноманітні європейські гранти. Тепер Сергій мріє про подібні всеукраїнські масштаби. І з цього питання вже має чималі напрацювання.  

За словами Сергія, в Україні була спроба створити щось подібне. Це мав бути зелений маршрут з Ужгорода в Харків під назвою “Вишиваний шлях”. Але все так і зависло в процесі “намірів”. 

"Відсталий рівень велошляхів"

Найгірший сценарій для велотуриста, за словами Сергія Толстіхіна, це їхати автошляхами, коли назустріч тобі мелькають тисячі авто. А в Україні переважно працює лише такий сценарій. В Європі все по-іншому. За подібним “відсталим” рівнем розвитку велошляхів Сергій може назвати лише Швецію. 

Велошляхи у Швеції
Інвестувати у зелений туризм місцеві підприємці поки не дуже готові. Для них, за словами Сергія Толстіхіна, це “неоране поле”, а стати першопрохідцями мало хто наважується. Тому мандрівник своїм першочерговим завданням вважає показати наскільки зелений туризм може бути прибутковим. Починати планують з туристичної окраси Поділля - Дністра. 

Також ви можете переглянути відеоверсію нашої розмови із хмельницьким веломандрівником та дізнатися, який сюрприз від vsim.ua чекав Сергія з нагоди його Дня народження.

Читайте також: “Бачили все, що пісяє”: хмельницькі велотуристи розповіли про 80-денну мандрівку Європою

“Там українець почуває себе олігархом”: хмельницький велотурист Сергій Толстіхін про бюджетні мандри Європою

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up