Подорож вихідного дня. Оборонна вежа монастиря та неприступний замок у Старокостянтинові

Подорож вихідного дня. Оборонна вежа монастиря та неприступний замок у Старокостянтинові
Старокостянтинівський замок. Історики кажуть, що татари жодного разу так і не змогли його захопити

Це невелике містечко на Хмельниччині приємно здивує багатьох. Старокостянтинів відомий оборонним комплексом побудованим у XVІ столітті. Тут також є Домініканський собор з вежею, а біля старовинних споруд зливається дві річки – Случ й Ікопоть. Ідеальне місце для подорожі вихідного дня.

Старокостянтинів розташовується за 47 кілометрів від Хмельницького. Сюди можна легко доїхати рейсовим автобусом або попуткою. Найбільша його окраса і головна візитівка – замок князів Острозьких. В місті можна і на екскурсію сходити і панорамами затишної природи помилуватись. Турист знайде ще чимало цікавого тут.

Автовокзал розташований в центральній частині міста. Від нього пішки можна дійти до будь-якої визначної точки. Так, наприклад, поруч знаходяться домініканський монастир та оборонна вежа. У місті багато зелених насаджень, є центральний парк і кілька скверів. Приємно здивує набережна.

Замок князів Острозьких

З самого початку, у XVII столітті, замковий комплекс Острозьких складався аж з 12 будівель. А за описом, тут було п’ять веж. Зараз всю архітектуру можна полічити на пальцях однієї руки. Про могутній колись замок сьогодні нагадує хіба оборонна башта, схожа на корону і руїни в’їзних воріт. Але це лише на перший погляд.

Відео дня

(Замкова 1/1)

Туристам буде що тут подивитися. Крім в’їзної брами, є рештки кам’яних мурів, церква, палацова частина замку і оборонна башта. Це ті споруди, що залишились. Є ще дзвіниця церкви, але вона була збудована у XVIII столітті. 

У замку постійно проводяться екскурсії і діють різноманітні виставки. Сюди привозять свої роботи майстри з різних куточків України. Можна подивитись виставки живопису, ікон.

В'їзна брама сьогодні, колись - ворота до могутнього оборонного комплексу

Червоний млин (1905 р)

(Чкалова, 7)

Цегляну будівлю через річку Случ багато хто приймає за старовинний палац.  Млин, який збудували майже 100 років тому - пам’ятка архітектури. П’ятиповерхова споруда велично красується на злитті річок Ікопоть і Случ. Вона приковує погляди, як не крути - верхівка видніється з будь-якої точки набережної. Колись млин будували на замовлення одного цукрозаводчика Дубасова, а після його смерті він перейшов у власність дружини. Історики вважають, млин однією з найпомітніших пам’яток архітектури епохи модерну саме через його художню виразність і вигідне розташування. Млин потребує реставрації, але фото на його фоні сподобаються  навіть самим прискіпливим мандрівникам.  

Костел Івана Хрестителя (1754)

(вулиця К. Острозького, 45)

Думаєте нічим не примітна церква? А ні, в одному архітектурному ансамблі поєднані костел святого Івана Хрестителя і монастир орденів Капуцинів.  В 1754 році його збудували за проектом відомого італійського архітектора Паоло Фонтана. З 1830 року і впродовж сорока років при монастирі діяв притулок для знедолених дітей. Також ченці тут заснували лікарню. Російська імперія скасувала монастир у 1887 році. Потім були спроби відновити його. Та в 1935 році його знову зачинили комуністи. Богослужіння відновились лише в 40-х роках. 

Храм вражає своєю архітектурою і дизайном зсередини, а мелодія дзвонів заворожує. У різдвяні свята тут організовують вертеп. Усі бажаючі зможуть сфотографуватись або ж навіть зайти на службу. 

Скульптури Мазура (1992)

Нептун з кіньми на набережній

Химерні металеві скульптури художника Миколи Мазура або лякають, або захоплюють, але вони точно нікого не залишають байдужим. Якщо у Хмельницькому конструкції розташовані серед дерев в парку Шевченка, то тут митець дав волю фантазії. На набережній в гирлі річки Ікопоть вони з’явились у 1992 році. З води виринає Нептун на трьох морських конях, русалка та інші водяні істоти. В інтернеті «гуляє» багато різних відгуків про металеві скульптури Миколи Мазура.

Найбільше діляться враженнями туристи, які приїздять на Хмельниччину вперше. Унікальність композицій в тому, що вони зроблені з металобрухту власноруч. Труби, колеса, пружини, резервуари і підшипники, використані двигуни…все, що віджило своє отримало друге життя.


Оборонна вежа (XVI - XVII століття)

(Вулиця Івана Федорова)

Все, що залишилось від колись могутнього оборонного комплексу - так звана сторожова вежа. 30-метровий донжон готичного стилю може стати цікавим для поціновувачів архітектури. Його збудували у XVI столітті. За описом, поряд була церква. Але потім всі будівлі передали ордену домініканців. Згодом від ченців комплекс знову відійшов до православної церкви. Найбільше будівлі постраждали під час протистоянь УНР і більшовиків. Потім тут було гестапо, пізніше - міліція. Вцілів лише шматок оборонної вежі. І досі діє монастир.  

В колишньому домініканському костелі раніше був міліцейський тир. Коли на той час міліцію перевели в інше приміщення, то зліва від алтаря на стіні виступив образ матері Божої, коли припинились гриміти постріли.  

Краєзнавчий музей (1932)

(Грушевського, 15)

У самісінькому центрі розташувалась ця скромна, на перший погляд, сіренька будівля. Та й місцеві не всі знають, що це історична пам’ятка. Це один з небагатьох будинків, який зберігся в первинному вигляді. Непорушно лежить ледь не кожен камінчик на ньому. В XIX столітті за часів Російської імперії тут було поліцейське управління Старокостянтинівського повіту. Зараз будівля виглядає занедбано. Але  поціновувачі і знавці архітектури впізнають у ній стиль класицизму. Тут є чимало композицій, присвячених Другій світовій війні, трипіллю, і різні зразки народознавства і релігії, починаючи від XVIII століття. 

Як доїхати 

У Старокостянтинів можна потрапити з центрального автовокзалу Хмельницького. Вартість квитка на автобус коливається від 35 до 40 гривень, в залежності від рейсу.  Перший транспорт у місто вирушає з Хмельницького о 4:45. Періодичність руху - 40 - 60 хвилин протягом дня.

Останній рейсовий автобус у зворотному напрямку від’їжджає з автостанції “Старокостянтинів” у 21:00. Можна також підсісти у транспорт, який прямує через Старкон з Києва.

Додаткову інформацію можна отримати за телефонами: (0382) 789 - 357 (хмельницький автовокзал).

Поруч із замком знаходиться місцевий пляж 
Залишки вежі
Видніється оборонна башта

Цікаві місця вказані на карті 

Примітка: всі місця виведені на карту. Щоб переглянути, натисніть на мітку

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олекса Шумейко

    Хмельниччина прекрасна.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up