Чи буде зима-2024 теплою: синоптики зробили перші прогнози

Чи буде зима-2024 теплою: синоптики зробили перші прогнози
  • Зібрали прогнози синоптиків Укргідрометцентру та погодних сайтів. 

  • Дізнавайтеся скільки градусів прогнозують метеорологи та чи буде сніжною зима.  

Якою буде прийдешня зима? Минулого року нас готували до суворої зими, та в Хмельницькій області не було надто сніжно чи морозно. Тепер же кінець листопада та грудень 2023 запам'яталися жителям Хмельниччини снігом та сильним вітром, які вже встигли наробити лиха на електролініях та принесли чимало замороки водіям. Чого ж очікувати далі?
Цьогоріч синоптики вже зробили перші прогнози погоди на найхолоднішу пору року. Дібрали для вас кілька прогнозів різних метеорологів, аби погодна картина була більш об'єктивна. 

Прогноз від Віри Балабух

Завідувачка відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух розповідає, що зима 2023−2024 років в Україні очікується теплою, а середня температура повітря за зиму навіть на 2−3 градуси перевищуватиме кліматичну норму 1991−2020 років.

— Потепління триває. У цьому році ми бачимо, що серпень-жовтень в Україні були аномально теплими, а температура повітря у багатьох регіонах була найвищою за весь період інструментальних спостережень за погодою, — аналізує синоптикиня.

Відео дня

За її прогнозом цьогорічний грудень може бути на 2−3 градуси теплішим за останні десятиріччя. Впродовж місяця на значній території країни може ще переважати плюсова температура повітря. Це не означає, що морозу не буде взагалі, просто періоди з аномально високою температурою можуть бути досить тривалими. 

Так само й середня температура повітря за січень і лютий 2024-го може бути на 2 градуси вищою за кліматичну норму. У лютому також може переважати плюсова температура. Але в останній місяць зими погода може бути дуже нестійкою та буде більше циклонів. Відповідно — більше опадів та сильніший вітер. А от сильні морози взимку малоймовірні, окрім високогір'я Карпат. 

Прогноз від Вазіри Мартазінової

Завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова розповіла, що погода взимку мало відрізнятиметься від торішньої. Але зими стали температурно нестійкими.

– Це означає, що, як і минулими роками, цієї зими знову очікуються температурні “гойдалки”, щоправда, не настільки сильні, як, наприклад, у теплу пору року, коли стовпчик термометра міняв показники на 10 градусів упродовж двох днів, – пояснює експертка. 

Відтак, обійдеться без особливих морозів. У грудні середньомісячна денна температура в грудні встановиться на рівні -1 морозу, а нічна перебуватиме в діапазоні від 0 до -8. В середині місяця можуть раптово настати короткочасні морози до -15. Рясних опадів також протягом останнього місяця року не очікується. Новий 2024 рік передбачають без снігу та з невеликими плюсовими значеннями.

У січні середня температура, за прогнозами, встановиться близько нульової позначки. Але можливі коливання на рівні від 0 до -5 вночі та не вище +5 вдень. Цього місяця не очікується багато снігу чи інших опадів. 

В лютому погода буде, як у січні. Але ночі стануть помітно холоднішими – стовпчик термометра може опускатися до -11. Опадів буде не багато.

Meteoprog

Погодний ресурс Meteoprog розповідає, що температура в грудні на Хмельниччині не опускатиметься нижче -6 градусів. Впродовж місяця буде всього кілька днів з опадами. 

В січні найнижчою позначкою термометра стане -11. Та в основному температура коливатиметься від -2 до -6 вночі і +1-1 вдень. Днів з опадами буде мало. 

В лютому стовпчики термометра опускатимуться до -7 вночі та +3 вдень. Середина місяця буде сонячною. 

Скрін з Meteoprog

Wisemeteo

Прийдешня зима не особливо відрізнятиметься за температурою від аналогічного періоду минулого сезону. Це показує прогноз Wisemeteo. 

Днів з опадами буде небагато - не більше 6 в цілому за сезон. Середня температура сезону складе -2, що незначно нижче показника минулої зими. В перший місяць зими середній температурний показник складе -1. Максимальна температурна відмітка настане 16 грудня і складатиме -11. Стосовно великої кількості опадів у цьому місяці можна не турбуватися - їх очікується в середньому не більше 4 днів.

Середина зими принесе похолодання. Середня температура січня буде коливатися на рівні -2. Найтеплішим днем стане 5 січня з температурою +6, найхолоднішим днем 24 січня - температура складе -13. Тривалість дня поступово збільшиться. Що стосується опадів, в січні їх буде небагато. В основному вони передбачаються в період 28 січня.

Лютий буде дуже холодним. Середня температура місяця складе близько -3, що нижче лютого зими минулого року на 3 градуси. При цьому практично повна відсутність опадів не змінить погодну картину місяця - в лютому «мокрих» днів не очікується.

Скрін з сайту Wisemeteo

Народні прикмети про зиму

Прикмети холодної зими

А ви довіряєте прогнозам синоптиків чи народним прикметам?

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up