Передвиборча кампанія на Хмельниччині: від «чорного піару» до безкоштовних концертів

Передвиборча кампанія на Хмельниччині: від «чорного піару» до безкоштовних концертів
Координатор «Опори» Андрій Попик та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Володимир Гарієвський
  • За кандидатами вже фіксують перші порушення.

  • Це й білборди без вихідних даних, й безкоштовні концерти, й «чорний піар».

На 21 липня заплановані позачергові вибори депутатів Верховної Ради України. Центральна виборча комісія вже завершила реєстрацію кандидатів. За даними сайту комісії, зареєстрували 5852 охочих стати нардепами. Ця сума включає кандидатів у виборчих округах та кандидатів партій, яких 21.

На семи виборчих округах Хмельницької області зареєстрували 96 кандидатів. Активісти громадської організації «Громадянська мережа „Опора“» продовжують спостерігати за перебігом виборчого процесу на Хмельниччині. Сьогодні, 27 червня, вони прозвітували про те, як кандидати та політичні сили дотримуються виборчого законодавства.

Як розповів координатор «Опори» у Хмельницькій області Андрій Попик, одним з типових порушень є політична агітація без необхідних даних. Перший виявлений білборд без потрібної інформації належав Вадими Лозовому (189 округ). Такі ж порушення мали білборди Івана Франка (187 округ) у Хмельницькому, «Радикальної партії» в Славуті, Шепетівці та Хмельницькому, «Аграрної партії» у Шепетівці та Полонному, «Європейської солідарності» у Хмельницькому та на трасі між Славутою та Шепетівкою.

Відео дня

Активісти фіксували також «чорний піар». На сторінках «33 каналу» в YouTube та Facebook розмістили негативний сюжет про Вадима Лозового та Андрія Шиньковича (обидва 189 округ).

Фіксують спостерігачі й прояви передвиборчої «благодійності». Так, у Шепетівці до організації дня міста долучалася громадська організація кандидата у нардепи Андрія Мацоли (190 округ) «Інститут солідарності громад». На свято вони запросили музичні гурти «Мадам Тюссо» та «СКАЙ».

На відзначенні дня міста у Дунаївцях за сприяння кандидата Олександра Гереги та громадської організації «За конкретні справи» виступала Гайтана. А лідер партії «Голос» приїжджав у Хмельницький та виступав з безкоштовним концертом. Під час заходу помічали символіку «Голосу».

За словами Андрія Попика, характерною рисою цієї передвиборчої кампанії є демонстрація свої політичних уподобань окремими представниками органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Так, міський голова Хмельницькому Олександр Симчишин представляв висуванця від «ВО „Свобода“» Віталія Діденка на 187 окрузі. Також він рекламував його у ролику, який розповсюджували у соцмережах. Крім того, активісти фіксували білборди, на яких Віталія Діденка позиціонують як члена «команди Симчишина».

Тим часом міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич двічі публічно розповідав, як кандидат у нардепи Володимир Мельниченко (193 округ) впливає на виділення коштів державного бюджету для об’єктів округу.

— До початку цього тижня (до 24 червня — прим. авт.) передвиборча кампанія не характеризувалася інтенсивністю, оскільки тривав процес висунення кандидатів, — говорить координатор «Опори» в Хмельницькій області Андрій Попик. —  Зараз же цей процес вже завершений і ми бачимо сформовані списки кандидатів. Тобто всі суб’єкти виборчого процесу себе показали і вступають в агітаційну фазу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олена Хмельницька

    А я і не чекала нічого іншого! Наші люди,які хоч найменше залежать від кількості грошей завжди вели завзяті ігри за те,щоб хоч трішечки потриматись ну хоч за кінчик,але влади,тому що знають,що навіть це принесе їм величезні гроші! А гроші,як ми вже зрозуміли за стільки років життя,роблять усе!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up