31 рік тому й тепер: як змінилися Центр, Дубове, Ракове та Книжківці

31 рік тому й тепер: як змінилися Центр, Дубове, Ракове та Книжківці
Фото з Facebook-сторінки "Історія Проскурова"
  • Продовжуємо серію матеріалів про мікрорайони міста.

  • На черзі Центр, Дубове, Ракове та Книжківці.

  • Якими вони були на зорі незалежності та як змінилися до сьогодні?

  • Читайте та дивіться архівні й сучасні фото.

Україна ось-ось святкуватиме 31 річницю незалежності. Поки ж цей день ще не настав, маємо трохи часу для ностальгії. Пригадаймо, як змінювалися мікрорайони Хмельницького впродовж останніх трьох десятиліть.

Центр. Старовинні будівлі та сучасні торговельні центри

Ще на початку 90-х центр міста спіткала активна декомунізація. Вулицю Леніна перейменували у Проскурівську, Фрунзе - у Кам’янецьку, Карла Лібкнехта -  у Соборну, а кінотеатр імені Чкалова назвали на честь Тараса Шевченка. Площа Леніна тоді стала майданом Незалежності.

Майдан Незалежності до 1992 року. Фото з відкритих джерел

У 2011 році на майдані з'явилася скульптура “Віра, Надія, Любов” авторства Миколи та Богдана Мазурів. Через два роки біля цього монументу хмельничани протестували під час Революції Гідності.

Відео дня

У 1991 році в обласній філармонії з'явився концертний зал органної та камерної музики. Його поява у Хмельницькому була пов'язана зі скандалом. Справа в тому, що чудовий орган чеської фірми «Rieger-Kloss» мав звучати чарівними мелодіями у місті Волгограді. Воно чекало на нього десять років, однак зал для музичного інструменту там добудувати не спромоглися. Тоді керівництво виконкому міста Хмельницького провело перемовини з чеською фірмою-виробником й інструмент встановили на другому поверсі Хмельницької обласної філармонії.

Фото з Facebook-сторінки "Віртуальний музей міста Хмельницького"

Дев’яності роки для центру Хмельницького відзначилися реорганізацією та відкриттям навчальних закладів. У 1992 році відкрили філію Одеського відкритого університету. У 1995 вона стала Хмельницьким університетом управління та права.

Також у 90-х у Хмельницькому з'явився Інститут Прикордонних військ, який згодом став Національною академією прикордонної служби.

У 1993 на перехресті вулиць Кам'янецької та Подільської побудували підземний перехід. Цього ж року в приміщенні колишнього кінотеатру “Дружба” відкрили єдиний в Україні моно-театр “КУТ”. А на перехресті вулиць Кам'янецької та Гагаріна встановили пам'ятник Богдану Хмельницькому.

У 1995 році у Хмельницькому відкрили перший комерційний супермаркет “АБС”, який розташовувався на місці сучасного “АТБ”, що на Кам'янецькій. На сторінці “Історія Проскурова” у Facebook пишуть, що першою покупкою в ньому була пляшка коньяку «Метакса». Щасливий власник заплатив за алкоголь 77 мільйонів карбованців.

Фото з Facebook-сторінки "Історія Проскурова"

На початку 2000-х у Хмельницькому розпочали реконструкцію стадіону “Поділля”. У 90-х головна арена міста не мала постійного власника й через відсутність догляду та своєчасного ремонту почала руйнуватися. Тоді міська рада прийняла її в комунальну власність. З 2001 по 2003 рік на стадіоні збудували нову трибуну із захисним дахом, чотириповерхову адмінбудівлю та встановили пластикові крісла.

На Кам'янецькій біля “Дитячого світу” ще на початку 2000-х можна було сховатися у тіні крислатих верб. У 2003 році на там відкрили торгово-розважальний центр “Либідь Плаза”. Історик Сергій Єсюнін розповідає, що у 2007 році верби зрізали після трагічного випадку. Тоді під час дощу величезна гілка відламалася від стовбура одного з дерев й впала на 18-річного юнака. Хлопець в результаті трагедії загинув на місці.

Фото з Facebook-сторінки "Історія Проскурова"

У вересні 2016 року відкрили ще один торгівельний центр “Квартал”.

У 2019 на Прибузькій розпочали зведення Палацу спорту, вартість якого становить понад 280 мільйонів гривень. Після відкриття тут планують проводити спортивні заходи, концерти, виставки та різноманітні зустрічі. У 2021 році у приміщенні недобудованого Палацу вже відбувся Конгрес місцевих та регіональних рад при Президентові України.

Мікрорайон Ракове. Ракетна бригада та музей мін

Мікрорайон Ракове розташований у східній частині міста Хмельницького. Саме там з 1964 по 1999 роки дислокувалася 19-та ракетна бригада. Вона керувала пусковими установками ядерних ракет, розташованих на території Хмельниччини.

У зв'язку з ліквідацією ядерного арсеналу дивізію реорганізували. За це США профінансували будівництво мікрорайону Ракове-2, також відомого як "Болгари". Він був закладений у 1994 році.

У 1991 на території мікрорайону розпочав діяльність дитячо-юнацький спортивно-технічний клуб. У ньому розвивали технічні види спорту: мотоциклетний, автомобільний, картинг, надлегких повітряних апаратів, радіозв’язку та полювання на лисиць.

Зараз клуб діє як Дитячо-юнацький центр. У ньому діти та молодь тренуються у футбольному гуртку, займаються народними ремеслами, образотворчим мистецтвом та оригамі.

У 1995 році в Раковому заснували римо-католицьку парафію, а у 1997 на вулиці Пілотській розпочали спорудження костелу Непорочного Серця Пресвятої Діви Марії.

Фото з сайту "Костели і каплиці України"

У 80-х роках у мікрорайоні розпочали виробництво протезно-ортопедичних виробів для людей з інвалідністю. Воно діяло на базі Хмельницької протезно-ортопедичної дільниці, що підпорядковувалася Вінницькому протезно-ортопедичному підприємству. За матеріалами Центральної бібліотечної системи, у 1998 році в Хмельницькому створили окреме підприємство. На ньому виготовляють протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття та вироби медичного призначення. На обліку підприємства перебувають більше 30 тисяч громадян, які потребують протезно-ортопедичної допомоги.

У 2008 році в Раковому на вулиці Ціолковського відкрили музей афганської слави. Зараз вулиця має назву Героїв АТО, а музей - еволюції мін. Його створив екс-офіцер та сапер за освітою Євгеній Гук. У невеликій території він зібрав колекцію мін, обмундирування та зброї, які використовували радянські солдати під час війни в Афганістані.

Фото з архіву редакції

У Раковому діють три загальноосвітні заклади - НВК № 9, СЗОШ № 12 та санаторна школа. Останню нещодавно реорганізували у спортивний ліцей, який вже розпочав набір учнів на навчання.

Мікрорайон Дубове. Лікарні та овочевий ринок

Дубове відоме тим, що у ньому розташовані найбільші медзаклади області. Тут є Хмельницька обласна лікарня, обласний центр переливання крові та Хмельницька інфекційна лікарня. В останній у 1993 році в експлуатацію здали три нових корпуси потужністю 300 ліжок.

У мікрорайоні розташований храм Андрія Первозванного. За радянської влади там був спортзал, у 1991 році у ньому відновили богослужіння. Зараз церква підпорядкована Хмельницькому єпархіальному управлінню Православної Церкви України.

У вересні 1999 року в Дубовому створили Інститут соціальних технологій університету «Україна». У ньому на 8 кафедрах працюють 12 докторів наук та 50 кандидатів наук, які готують фахівців у галузі соціальної роботи, фізичної реабілітації, психології, правознавства, видавничої справи.

У 2002 році вулицею Купріна (від перехрестя з Кам’янецькою) проклали тролейбусну лінію, на якій організовано рух тролейбусів за маршрутом № 15: вул. Примакова – вул. Городовикова.

У 2003 році в мікрорайоні відкрили оптово-роздрібний овочевий центр “Дубово”. Відтоді  там продають сільськогосподарську продукцію, якою забезпечують не лише жителів Хмельниччини, а й західний регіон України.

Фото з архіву редакції
Фото з архіву редакції

Мікрорайон Книжківці. Приватні будинки й урочисте відкриття аптеки

Книжківці, які були селом у південно-східних околицях Хмельницького, стали частиною міста у 1981 році. Відтоді селяни стали городянами, а більшість вулиць населеного пункту вперше отримали назви. Й до сьогодні на них розташовані переважно одноповерхові приватні будинки. Та й в цілому мікрорайон із тихими вулицями та затишними садами більше нагадує довколишні села, аніж частину міста.

У Книжківцях розташована загальноосвітня школа, яку заснували ще наприкінці XIX століття. Тоді вона належала церковному приходу.

У 50-х роках ХХ століття для школи будували нове приміщення, яке ввели в експлуатацію у 2008 році. Тоді на будівництво й купівлю обладнання з міського бюджету витратили 10 мільйонів гривень.

Згодом школу перейменували у Навчально-виховне об'єднання № 23.

У 2015 році провели Інтернет до місцевої філії бібліотеки, наступного року відреставрували її приміщення.

Цьогоріч у Книжківцях урочисто відкрили першу аптеку. З цієї нагоди влаштували справжнє свято з тортом, виступом місцевого гурту та привітаннями від депутатів.

Також у мікрорайоні діє Свято-Параскевінський храм. Його заснували ще у XVIII столітті й тоді він був уніатським (греко-католицьким). Церква була однією з небагатьох, що діяли за радянської влади. Зараз вона підпорядкована Українській Православній Церкві Московського патріархату.

Фото з архіву редакції

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Читач73

    Кінотеатр Дружба? А хіба не Мир?
  • Віталій Українець

    Раніше був сірий городок ,тепер маштабна забудова -але жахлива халепа  росте в глибину ,а не в ширину!дуже скоро про це все зрозуміють- що від цього місто буде задихатись та втрачати привабливість!
  • Анна Константиновна

    Як раз на часі все розповілати.
  • Читач 007.

    Класний район Ракове та Книжківці дуже багато разів там був

keyboard_arrow_up