Історія «Юності» на Староміській: від студентської практики до торгового центру

Історія «Юності» на Староміській: від студентської практики до торгового центру
  • Легендарна «Юність» в Хмельницькому має свою історію.

  • Дізнавайтеся про неї більше.

Зустрінемось на «Юності». Біля «Юності». Там, де «Юність». Усі ці вислови хмельничани звикли використовувати у буденному житті. Та сама «Юність», про яку йде мова, розташована в Хмельницькому із 1973 року, на вулиці Староміській. Розповідаємо історію будівлі, яка роками не змінює своєї назви.

Ще задовго до появи «Юності», на перехресті Кам’янецької й Староміської, розміщувалися єврейські квартали з одноповерховою хаотичною забудовою. Як розповідає у своїй книзі «Прогулянка Проскуровом» краєзнавець Сергій Єсюнін, на тому місці зупинялося на ніч чимало проїжджих людей. Оскільки ті двори в той час вважалися найкращими у місті. 

Змінюватися той район став наприкінці 1950-х років. Спершу там з’явився триповерховий навчальний корпус кооперативного технікуму. Наразі це Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут. Вже пізніше до нього прибудували ще один корпус. Саме там, на першому корпусі, розмістився універмаг «Юність». Заклад став місцем, де студенти проходили практику. 

Відео дня

Як йдеться в спільноті «Історія Проскурова», універмаг став дуже популярним серед хмельничан і гостей. Щоденно його відвідували тисячі людей. Приваблював відвідувачів дуже широкий асортимент товарів, культура обслуговування. А також – гарний інтер’єр закладу. 

В «Юності» було сім відділів: галантерейний, готового одягу, взуття, господарських товарів, трикотажу, подарунків, культтоварів і книжковий. А загальна площа торгових залів становила близько 700 квадратних метрів. 

На зображенні може бути: текст
Фото зі спільноти Історія Проскурова у Facebook

Одна з тодішніх практиканток розповідала, що раніше їх стажували в іншому універмазі – хмельницької райспоживспілки. Мовляв, умови для навчання там були не найкращі. Натомість в «Юності» студентам подобалося.

Згодом універмаг «Юність» став звичайним продуктовим магазином на розі Кам’янецької та Староміської. Хмельничани пригадують, як у підлітковому віці купували там алкогольні напої та тютюнові вироби. Їздили туди за цими товарами з різних мікрорайонів. Все через те, що там все продавали неповнолітнім. 

Наразі замість продуктового магазину відкрили аптеку. Проте сама назва «Юність» не залишила тієї будівлі. Тепер яскраво червоні літери із тим самим написом прикрашають фасад будівлі на Староміській. Зараз це торговий центр. Всередині якого можна знайти різні товари. Попри плинність часу, незмінними залишаються лише вислови хмельничан: 

Друзі, а якою ви пам’ятаєте ту саму «Юність»? Пишіть в коментарях.

Возможно, это черно-белое изображение (2 человека)
Фото зі спільноти Історія Проскурова у Facebook

Читайте також: Забирали нечистоти за допомогою діжок та коней: як у Хмельницькому з’явилася перша каналізаційна служба

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Андрій

    Колись там ще й "валютний" був. ...

    Nataliіа reply Андрій

    Так. Це пам'ятаємо. Курс Доллара був 2 рублі. Продавалось імпортне усе. А ще кооперативний магазин був біля дитячог світу. Я з першої зарплати там сережки купила в 13 років, під' їзд х подружкою прибирала, по  10 отримували в місяць

    Vladislav reply Nataliіа

    2 рублі ? а ви самі звідки ?

    Nataliіа reply Vladislav

    Напевно, тебе тоді ще на світі не було, або малим був, якщо питаєш)

    Vladislav reply Nataliіа

    Сонечко, я в 85 році вже таким як ти діскотеки грав ). Рубльова зона, теж мені. То коли долар 2 рубля коштував, ану детальніше

    Urum reply Vladislav

    Офіційний курс долара в СРСР з 1970 по кінець 1980-х років становив від 90 до 60 копійок, в кінці 1980-х і до розпаду Радянського Союзу підтримувався з мінімальними коливаннями на рівні 60 копійок.
    У 1991 році ціна долара в СРСР стала рівною 1 рублю 85 копійок. Це сталося тому, що Держбанк почав продавати долар саме за цією ціною: за комерційною.

    Vladislav reply Urum

    Офіційно то зрозуміло. А по факту менш ніж за 8 ре купити було нереально. Щє чеки згадайте.

    Читач62 reply Vladislav

    Коли долар був 2 крб, то квартиру 2 х кімнатну можна було купити за 4 тис доларів. Добре пригадую ті часи.

    Читач62 reply Vladislav

    А ви пане звідки? Так, пам'ятаю, 2 карбованці долар. Було таке.
  • Den

    Видно в Ольги була весела юність.
  • Мар'яна

    Я вже так налаштувалася прочитати щось довге і цікаве, а тут пиво....цигарки, дуже цікава історія!

    Group reply Мар'яна

    За посиланням є більше інформації

keyboard_arrow_up