Забирали нечистоти за допомогою діжок та коней: як у Хмельницькому з’явилася перша каналізаційна служба

Забирали нечистоти за допомогою діжок та коней: як у Хмельницькому з’явилася перша каналізаційна служба
  • До 1930-х в Хмельницькому не існувало міської каналізації.

  • Замість того діяла спеціальна служба — асобоз.

  • Розповідаємо, як виникла міська система водовідведення.

Зараз важко уявити, як би жили хмельничани без системи водовідведення. Однак винахідливі проскурівчани знаходили вихід. До 1930-х років вивезенням нечистот займалася спеціальна служба — асобоз. Серед обладнання у них були 12 наливних діжок, 30 коней та 2 фури для вивезення сміття. І це була доволі затребувана сфера: у штаті налічувалося майже 30 різних посад, серед них:

  • Відео дня
    /li>

У Проскурові на вулицях був викопаний глибокий рівчак — діяв всього один колектор діаметром 200 міліметрів. Він проходив вулицею Річною, далі вулицею Шевченка і через Старокостянтинівське шосе повертався у Південний Буг. Усі ці стоки скидалися у річку без очистки.

Система зникла через Голодомор та швидко відродилася

У 1932-1933 роках система абосозу припинила своє існування: все через те, що не було корму для годування коней, а потім, власне, і самих коней. Однак вже в 1936 році розпочалося будівництво першої системи централізованого водовідведення. Каналізацію стали будувати для обласної лікарні. А згодом підключили механічний завод, воєнне відомство та центральну частину міста. Разом з тим почали діяли й маленькі очисні споруди, що складалися з пісколовки, відстійника, контактного басейну та хлораторної.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Р-н

    Цікаво. Як працювала така служба? Де базувалася? Де був полігон нечистот? Вартість послуги?

keyboard_arrow_up