“Кухонний Франкенштейн” із Шепетівки: історія унікальної мікрохвильовки місцевого виробництва

“Кухонний Франкенштейн” із Шепетівки: історія унікальної мікрохвильовки місцевого виробництва
Фото музею історії міста Хмельницького
  • Її виготовили у таємних військових цехах Шепетівки.
  • Мікрохвильовка мала обмежений випуск. 
  • А над створенням чудо-техніки працював місцевий геній.

Жодна жінка не може уявити свого життя без мікрохвильовки. Вона перша кухонна помічниця. Коли часу на приготування смакоти обмаль, а ви забули витягнути м’ясо зі морозилки - допоможе мікрохвильовка. Треба швидко підігріти вчорашній борщ - знов допоможе мікрохвильовка. А ще в цьому чудо-апараті можна навіть готувати. В інтернеті є сотні рецептів для приготування смакоти саме у мікрохвильовій. 

А чи знаєте ви звідки до нас прийшла така кухонна помічниця? 

Історію винаходу журналістам vsim.ua розповіли в музеї історії міста Хмельницького.

Як не дивно, але мікрохвильовка - витвір неординарної уяви військових. Її творцем став американський інженер Персі Спенсер. Винахідник працював у військово-промисловій компанії Raytheon. Він займався розробкою радарів. Якось, випробовуючи магнетрон - генератор мікрохвиль, у його кишені розплавилася плитка шоколаду. Винахідник навіть опік отримав. 

Відео дня

Тоді Спенсер не надав уваги своєму відкриттю, але після закінчення Другої світової війни, воно стало у нагоді. Raytheon вирішила пристосувати свої військові розробки до мирного життя. На одній з нарад інженер озвучив ідею "кулінарізації" магнетрона. Керівництво ідею погодило. Компанія почала працювати над пристроєм для підігріву їжі.

Першу мікрохвильовку презентували в 1947 році. Пристрій був громіздкий: важив 300 кілограмів і мав висоту 1,8 метра. Така “махина” займала пів кухні та й коштувала не дешево. За першу мікрохвильовку треба було віддати 5 тисяч доларів. Тому в масовий обіг винахід не пішов. Піч використовували у солдатських їдальнях і на кухнях військових шпиталів.

Перші удосконаленні та трішки менші (розміром з холодильник) мікрохвильовки з’явилися у помешканнях американців у  1955 році. Вони були значно дешевші за попередню версію. Така техніка коштувала - 1295 доларів. 

Через 10 років на ринок надійшли перші компактні мікрохвильовки. В них також з’явилася звична для нас скляна тарілка, що обертається. Ціна також зменшилася до 500 доларів. Після появи на ринку компактного і дешевого пристрою у Штатах почався "мікрохвильовий" бум. Продажі складали близько 1 мільйона штук на рік. 

У 1979 була розроблена перша піч з мікропроцесором, в той час коли на теренах СРСР з’явився перша вагома відповідь заокеанському буржуазному способу життя. У Радянському Союзі перші мікрохвильовки почали виробляти наприкінці 1970-х років. Їх випускали малими партіями, і складалася з трьох не менш вагомих «дуже» - вони були дуже важкими, дуже дорогими і дуже рідкісними. 

Популярна міська легенда розповідає, нібито НВЧ-технології були у СРСР заборонені через шкідливість, але насправді мала розповсюдженість мікрохвильовок пояснюється дефіцитом та неосяжною ціною у 300-350 рублів. Виробництвом мікрохвильових печей займався "ЗІЛ", Тамбовський завод і "Електроприлад". Флагманом виробництва був український "Південмаш" у Дніпрі (моделі «Мрія МВ», «Дніпрянка-1»,«Дніпрянка-2»,1990 р., 32 літри, потужність -2300 Ватт, маса - 40 кг, ціна - 350 руб.)

 “Подолянка” - витвір шепетівського генія

 Не відставала у експериментах на цьому поприщі й Хмельниччина. В 1991 році у Шепетівці з’явилася унікальна мікрохвильова пічка. Її виготовили у таємних цехах КПО «Комуніст», що були розташовані у місті. Мікрохвильова отримала назву “Подолянка”. А виготовив її геніальний шепетівчанин, дані про якого, на жаль, загубилися в архівах під грифом “секретно”. 

Мікрохвильова піч була створена з допомогою 40 кілограмів збідненого урану. Для втіхи жіночих поглядів, замість скляної тарілки, яка крутиться вона мала стаціонарний керамічний піднос. Його, неочікувано, як для воєнпрому, розписали квітами. У широкий обіг шепетівські мікрохвильовки не пішли. Світ побачили лише 500 екземплярів. Вони швидко розійшлися Україною та стали прикрашати кухні в різних куточках держави.

Фото музею історії міста Хмельницького

"Працює справно"

Є така мікрохвильовка і в Хмельницькому. Наразі вона зберігається в музеї історії міста Хмельницького. Працівники лагідно кличуть її “кухонним Франкенштейном” та вважають однією з перлин колекції.

Техніка до цього часу знаходиться в ідеальному стані і навіть справно виконує свої функції. 

Мікрохвильовка - не єдина унікальна річ у колекції музею історії міста Хмельницького. Там зберігається багато екземплярів побуту та традиційних елементів життя хмельничан радянського та царського періодів. Відтепер побачити всі ці речі можна онлайн. Під час карантину в музеї запровадили цікавий онлайн-проект та проводять веб-екскурсії історичними пам’ятками міста. Зануритися в історію Хмельницького можна на сторінці музею у Facebook.

 

Фото музею історії міста Хмельницького
Фото музею історії міста Хмельницького

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алексей Антонов

    А "світить" цей агрегат добре !!! В мене на роботі така стоїть, служить підставкою !!!)))
  • IGOR

    Круто конечно) Но 40 кг обогащённого урана это конечно мягко говоря смешно) Боюсь спросить, а каким именно образом его использовали? Люди, которые об этом рассказывали - представляют себе, что это такое?) Для общего развития, в бомбе "малыш", которая была сброшена на Хиросиму, содержание обогащённого урана составляло 64кг. Конечно степень обогащения явно разная, я не специалист в ядреной физике, но всё равно какой-то сюрр
  • Тарас Мартинюк

    "Подоляка"? А про 40 кг збідненого урану - це на 1-ше Квітня готувалося?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up