«Народний дім» у Гречанах: як відновлюють польську історичну пам’ятку (ФОТО)

«Народний дім» у Гречанах: як відновлюють польську історичну пам’ятку (ФОТО)
  • Два роки тому «Народний дім» потребував ремонту як ззовні, так і зсередини.

  • За цей час вдалося почистити та підсвітити фасад, підлатати ринви й частково замінити вікна.

  • Розпочали ремонт і всередині, залучивши волонтерів та благодійників.

Майже сторічна двоповерхова будівля — «Народний дім» — височіє на вулиці Вокзальній. Свою історію споруда розпочала як осередок польської культури у тоді ще селі Гречани. Під час сталінських репресій місцевих поляків або знищили, або депортували, а «Народний дім» почали використовувати у різних цілях — розміщували освітні, культурні, спортивні та комерційні організації.

Близько двох років тому у місті взялися за відновлення «Народного дому». Розповідаємо, що вдалося зробити та які оновлення ще у планах. Дізнатися історію будівлі, яка є історичною пам'яткою, можна в окремому матеріалі.

Порядок у документах та чистий фасад

Станом на початок 2019 року існувала проблема неоформленої земельної ділянки під будинком. Через це навіть був випадок, коли один із забудовників хотів звести поряд багатоповерхівку, що загрожувало пам’ятці руйнуванням. Тепер «Народний дім» та земельна ділянка мають всі потрібні документи. Про це журналістам vsim.ua розповів заступник директора з розвитку Спортивно-культурного центру «Плоскирів» Роман Гурницький. Саме на балансі цього комунального підприємства перебуває пам’ятка.

Відео дня

Безпосередньо у самій будівлі зміни торкнулися фасаду, даху та трьох кімнат на першому поверсі. Приміщень у «Народному домі» значно більше, проте решту першого поверху займає магазин, а весь другий поверх — обласна спілка поляків. Термін оренди в магазину закінчується цієї осені, а вже після цього будуть вирішувати, що з цим приміщенням робитимуть далі. Другий поверх переданий обласній спілці поляків у довгострокове користування до 2049 року.

Серед зовнішніх проблем «Народного дому» були ринви. Вони були непридатними до використання, тому дах постійно заливало. За словами Романа Гурницького, всі ринви підлатали, і проблему таким чином вирішили. Крім того, за цей час повністю очистили фасад будівлі, який раніше був помальований та порослий мохом. Для цього застосовували технологію піскоструменевої очистки, яка не шкодить цеглі. Фото фасаду дворічної давності можна переглянути за посиланням.

Крім того, фасад вкрили гідрофобним покриттям, яке відштовхує воду. Тривалість служби такого покриття — 10 років. Від самого зведення будівлі фасад не чистили жодного разу. Окрему цеглу, яка була пошкоджена, замінювали на іншу, але так само автентичну для цієї будівлі. Під час очистки фасаду не обійшлося без пригод. Одна з сусідок була незадоволена цим процесом, тому що пил летів на її випрану білизну. При цьому прибрати її відмовлялася.

З одного боку «Народного дому» замінили вікна на нові, при чому одне з них встановили в отвір, який раніше був замурований. Який саме колір вікон є автентичним для будівлі, встановити не вдалося, оскільки не знайшлося свідчень, старших за 1954 рік. Тому вирішили обрати темно-сірий колір як контраст до помаранчевої цегли.

— За погодженням з архітекторами вікна мають бути саме такого кольору, це така європейська практика. Райфшнайдери відстоювали таку думку, коли йде контраст з помаранчевою цеглою. І суть в тому, що якщо ти не знаєш, які автентичні вікна, то така практика в історичних об’єктах, що не треба обманювати, що вони під якусь там старовину. Встанови те, що тобі на сьогодні потрібно, і пояснюй, що воно не збереглося, і що це ми вже сучасно додаємо, — розповів Роман Гурницький.

Надалі такий же колір будуть використовувати при заміні інших вікон, коли знаходитимуть на це гроші. Крім того, планується відновлювати замуровані раніше вікна. Цеглу у цих місцях не чистили. До слова, такий же колір, як і вікна, мають нові водостічні труби.

Ще одним етапом оновлення фасаду було встановлення підсвітки. Це питання вирішили так — встановили 10 прожекторів, які живляться від сонячних панелей. Панелі збирають енергію Сонця протягом дня, а при настанні сутінок автоматично вмикаються. За словами Романа Гурницького, надалі планується дещо змінити розташування прожекторів для більш естетичного освітлення фасаду.

Ремонт усередині руками волонтерів

Як вже було вказано вище, ремонт зараз триває у трьох кімнатах на першому поверсі. Вони мають площу 60 квадратних метрів. Ремонт розпочали у рамках волонтерського проєкту «БУР» («Будуємо Україну разом»). Восени минулого року в Хмельницький з’їхалася молодь з усієї України, до них же долучилися й хмельничани. Серед них не було професійних будівельників, тому всьому навчалися з перебігом ремонту, а допомагали їм двоє спеціалістів.

За 10 днів волонтерам вдалося оновити підлогу, стіни, стелю, встановити вікна та провести електропостачання. Також з приміщення та території вивезли 75 мішків сміття, і це не враховуючи старі меблі. Залежно від стану кожної стіни її або залишали відкритою для подальшого лакування, або закривали гіпсокартоном. До слова, будматеріали купували коштом благодійників.

Не обходилося й без проблем. Так, стіна товщиною у три цеглини над дверима спиралася на фанеру, і тому в будь-який момент могла обвалитися. Через це роботи тимчасово зупинили і наварили металеву решітку. Раніше архітектурна група «Райфшнайдер — Джула» готувала проєкт оновлення «Народного дому», проте в процесі ремонту його змінювали тричі з різних причин, до прикладу, через той же такий стан стін.

У планах роботи ще чимало. Наприклад, мають застелити підлогу лінолеумом, встановити міжкімнатні двері та двері на задній двір, підвести водопостачання та обладнати санвузол. Опалення в кімнатах буде електричне, залишається лише встановити конвектори. Оскільки найближчі каналізаційні мережі далеко, поряд із будівлею обладнають септик. Однак для цього потрібно буде зчищати шар ґрунту, адже існуючий нахил не дозволяє встановлювати септик.

— Тут треба зчищати шар, і така ситуація склалася, що будівля поряд тимчасова. Ми вже про неї давно говоримо, договір оренди в людини, яка користувалася цією будівлею, закінчився багато років тому, але він дотепер нею користується. І ми фактично не можемо її знести, а без цього не можемо зачистити територію, тут все взаємопов’язано. Тому зараз готується рішення міської ради, що це незаконне будівництво, ми хочемо, щоб вони його знесли. Але фізично взяти і знести, не маючи на те підтвердження, це самосуд виходить, тому ми до цього не бралися, — розповів Роман Гурницький.

Приміщення, де зараз триває ремонт, будуть використовувати для проведення освітніх та культурних заходів:

— Ми хочемо масштабувати діяльність дитячих гуртків, щоб тут була мова, співи, і дати можливість використати приміщення як майданчик. Часто зустрічаємо, що громадські організації не мають де провести захід. Або, наприклад, провести якийсь майстер-клас. Оскільки це комунальне підприємство, то й в цьому напрямку працюємо, щоб воно на себе трохи заробляло дитячими гуртками, майстер-класами, і так само хочемо підтримувати ініціативи громадських організацій, — розповів Роман Гурницький.

Для фінансування відновлення «Народного дому» використовують різні джерела. Це і допомога благодійників, і власні кошти комунального підприємства, і грантові програми. Так, фінансування виграли в рамках проєкту «Бюджет участі» міської ради — отримали 97 тисяч гривень. Ще одну грантову заявку зараз розглядають в «Українському культурному фонді». Роман Гурницький розраховує, що ремонт у цій частині «Народного дому» завершать вже цього року. Навесні планують знову розпочинати збір коштів для продовження робіт.

Віконні отвори, які будуть розмуровувати, не очищали. Можна побачити різницю між цеглою до очистки та після

Замість цієї решітки раніше була фанера

Вихід на задній двір

Возможно, это изображение (дорога, небо та кирпичная стена)
Нічна підсвітка фасаду. Фото зі сторінки Олександра Симчишина у Facebook

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Любов Сердунич

    Відрадно! Похвально!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up