Що відомо про голів Хмельницького часів незалежності: розповідаємо про Миколу Приступу

Що відомо про голів Хмельницького часів незалежності: розповідаємо про Миколу Приступу
  • 20 років тому міським головою Хмельницького став Микола Приступа.
  • Він керував містом із 2002 по 2006 рік.
  • Розповідаємо про нього більше.

Діяльність Михайла Чекмана із 2002 року продовжив Микола Приступа. Його обрали міським головою 10 листопада, тобто 20 років тому. Що відомо про колишнього міського голову і як змінилося місто під його керівництвом?

Від комсомолу до мера Хмельницького

Микола Приступа родом із села Мала Медведівка Ізяславського району. Закінчив Хмельницький електромеханічний технікум (тепер політехнічний коледж). Згодом Київський політехнічний інститут за спеціальністю “Електронні прилади”. А також здобув освіту в Хмельницькому університеті управління та права за спеціальністю “Правознавство”.

Микола Приступа служив в армії й був заступником командира взводу розвідки Обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані. Його політична кар’єра почалася з 1987 року із так званого комсомолу. Протягом чотирьох років він обіймав посаду першого секретаря Хмельницького міськкому ЛКСМУ (Ленінська комуністична спілка молоді України). Вже 1997 року став головою Хмельницької обласної ради, а згодом заступником голови облдержадміністрації. 

Відео дня

Після смерті Михайла Чекмана в місті відбулися дострокові вибори міського голови. Як повідомляло видання Українська правда, станом на 25 жовтня 2002 року було зареєстровано 37 кандидатів на цю посаду. Видання ZN.ua писало, що одним із найактивніших конкурентів Миколи Приступи був місцевий бізнесмен Віктор Коліщак. Останній навіть подавав позов до суду щодо використання Миколою Приступою свого адмінресурсу. Зокрема - залучення для проведення передвиборчої агітації підлеглих осіб та ресурсів з Хмельницької міськради й надання мешканцям міста коштів під час виборчого процесу. 

Нет описания.
Фото надали в музеї історії Хмельницького

Попри це, понад 25 тисяч жителів міста проголосували за Миколу Приступу, якого на той час підтримував блок “Наша Україна”. Тож він став міським головою. Українська правда повідомляла, що на другому місці за результатами виборів був Олександр Вінніков, який раніше виконував обов'язки міського голови Хмельницького. А на третьому - депутат Верховної Ради Олег Лукашук. Тоді комітет виборців України не зареєстрував під час голосування суттєвих порушень.

Спілкуючись із журналістами, Микола Приступа заявляв, що на посаді міського голови має намір займатися здебільшого господарською діяльністю, а не політичною.

За часів Приступи проклали нові тролейбусні лінії 

Стосовно діяльності Миколи Приступи на посаді міського голови запитали в колишнього директора музею історії Хмельницького Галини Барабаш. За її словами, під його керівництвом відбулася реконструкція стадіону “Поділля”. Вже восени 2003 року була споруджена центральна трибуна з індивідуальними місцями для глядачів, захисним дахом від дощу та прибудованою чотириповерховою спорудою. 

Також за часів Миколи Приступи на посаді мера були прокладені нові тролейбусні лінії. Зокрема: 

  • Львівське шосе — від речового ринку до “Катіону” (в обох напрямках)
  • Зарічанська — від Старокостянтинівського шосе до Степана Бандери (в одному напрямку) 
  • проспект Миру — від Темпу до автовокзалу №1 (в обох напрямках)
  • Панаса Мирного — від Кармелюка до зупинки “Озерна” (в обох напрямках).

У музеї історії Хмельницького збереглися відомості, в яких йдеться про інші “оновлення” в місті у період із 2002 по 2006 рік. Зокрема - придбання нової спеціальної техніки для підвищення якості прибирання та очищення контейнерів від твердих побутових відходів. А також облаштування в місті нових євро-контейнерів.

Нет описания.
Фото надали в музеї історії Хмельницького

У 2003 році на сесії міської ради було затверджено програму охорони довкілля Хмельницького протягом двох наступних років. У її рамках у парках і скверах стали висаджувати й омолоджувати дерева, а також забезпечувати комфортні умови для відпочинку містян. 

У відомостях музею йдеться, що вперше за останні роки тоді було виділено 500 тисяч гривень на благоустрій прибудинкових територій у Хмельницькому. А для того, щоб забезпечувати чистоту в місті й контроль за утриманням прилеглих територій, почала працювати спеціальна інспекція. Наприклад, у 2004 році нею було складено 612 протоколів. В результаті, за судовими позовами було стягнуто 32 829 гривень. 

Життя після крісла мера

Микола Приступа залишив крісло мера у 2006 році. Тоді хмельничани обрали міським головою Сергія Мельника. 

Микола Приступа у 2006 році отримав вчене звання доцента зі спеціальності “Управління персоналом та економіка праці”. Він почав викладати в Хмельницькому національному університеті, а потім в університеті управління та права імені Леоніда Юзькова. Крім того, із 2007 по 2011 рік Микола Приступа був на посаді заступника голови Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва. 

З початком російсько-української війни, він став організатором збору та відправлення необхідної допомоги учасникам бойових дій на Сході. 

Нині Микола Приступа очолює Хмельницьку обласну організацію ветеранів Афганістану та продовжує викладацьку діяльність. 

Читайте також: Що відомо про голів Хмельницького часів незалежності: розповідаємо про Михайла Чекмана

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Pavlik Morozov

    Який з нього викладач,- тупе сільське бидло, йому навіть плитку у громадській вбиральні небезпечно доручити викласти,- запоре і роботу і матеріал, одним словом кааамсамольскій работнік. Які виборці, - такий і мер, подібне обирає подібного, - тьфу, мразь 😝😝😝😝😝😜🤪

    Читач79 reply Pavlik Morozov

    Це про Симчишина? Плитка кругом крива і розбита і ще її впарюють під час війни.  Все про нього, крім комсомольского работника. Але його батько був партійним керівником.
  • Igor Chaykovskiy

    Ще новий міст побудували при ньому
  • Андрей Максимнюк

    Нічого доброго для міста він не зробив.

    Vladislav Voedilo reply Андрей Максимнюк

    Бла бла бла. Взагалі ? "Новий міст", новий стадіон - при ньому побудовані. Як мінімум. Так, були проблеми з оточенням, але він завжди був чесною і відвертою людиною. І лишається нею
  • Валентина Шевчук

    Приємно прочитати де і чим займається .Давненько нічого не знали і не чули .

keyboard_arrow_up