Старі фото: як змінилася новорічна ялинка у Хмельницькому за останні 60 років

Старі фото: як змінилася новорічна ялинка у Хмельницькому за останні 60 років
Перше фото у колажі - Михайло Хайкін у групі "Історія Проскурова". Друге - Хмельницька міська рада.
  • Як виглядала новорічна ялинка у Хмельницькому десятки років тому?

  • Дивіться на ретро-фото.

Святкування Нового року та Різдва є чи не найбільш очікуваними подіями кожної зими. Малеча й дорослі в цей час традиційно очікують дива. А яскраві вогні, різнобарвні іграшки, святкові мелодії цьому лише сприяють.

Як в минулому у Хмельницькому виглядала новорічна казка? Дивіться на старих та сучасних світлинах.

У радянські часи в Хмельницькому не відзначали Різдво на загальноміському рівні. В принципі, як і в усьому СРСР. Антирелігійна політика партії не визнавала жодних християнських свят, тому про різдвяний ярмарок містяни навіть не мріяли. Натомість залюбки фотографувалися біля прикрашених ялинок та фотозон з червонощоким Дідом Морозом.

Відео дня

Ялинки до Нового року прикрашали на трьох локаціях - біля кінотеатру імені Чкалова (зараз Шевченка), на площі біля Будинку рад та біля Дитячого світу.

У 70-х роках головна ялинка стояла біля кінотеатру імені Чкалова, а неподалік новорічного дерева красувався казковий дід зі своєю онукою

70-х роки XX століття. Фото - "Історія Проскурова" у Facebook

 

Рік невідомий. Фото - Володимир Чернух

 

Хмельничани позують на фоні новорічного дерева біля кінотеатру імені Чкалова. Фото - Тамара Олійник в групі "Історія Проскурова" у Facebook
Сім'я хмельничан біля новорічної ялинки, початок 60-х років ХХ століття. Фото - Сергій Федорук в групі "Історія Проскурова" у Facebook 

Наступним фото поділилися дописувачі сторінки "Хмельницький Live". Світлину датують 50-70 роками минулого століття. На фото видно, що новорічну ялинку встановили біля будівлі колишнього реального училища. Зараз у цьому приміщенні розташована Хмельницька міська рада.

У радянські часи на святкування біля головної ялинки могла потрапити не кожна дитина. За словами історика Сергія Єсюніна, запрошення на такі заходи давали лише нащадкам передовиків виробництва. Решту малюків вітали в садочках та школах. Також новорічні ранки влаштовували на комунальних підприємствах.

У 1960 році новорічне свято для дітей комунальників організували в приміщенні міської лазні. Про це свідчить наступна світлина з колекції Якова Штекеля, якою він поділився на сторінці "Історія Проскурова".

За словами автора допису, Дід Мороз на святі був “несправжній”. У казкового персонажа перевдягли дівчину, дочку одного з працівників, бо головний актор напередодні дійства переборщив з алкоголем.

Фото - Яків Штекель в групі "Історія Проскурова" у Facebook

 

 

Наступне фото ілюструє трохи іншу картину - хлопчик позує перед фотокамерою на площі перед Будинком рад (нині - майдан Незалежності), а за його спиною - прикрашене до свята дерево.

Фото - "Віртуальний музей міста Хмельницького" у Facebook

Іншого малюка на тій самій локації сфотографували у санях.

Фото - група "Я люблю Хмельницький" у Facebook

 

 

Хмельничани позують на фоні новорічної ялинки біля Дитячого світу. Фото - "Віртуальний музей міста Хмельницького" у Facebook

Наступна світлина ілюструє встановлення головної новорічної ялинки міста у 2000 році. У той час її складали з сотень окремих дерев, які кріпили на металевий каркас. Хвойні гілки прикрашали гірляндами, дощиком та різнобарвними іграшками.

Фото - група "Історія Проскурова" у Facebook

Тривалий час дерево встановлювали на одному й тому ж місці, подеколи оновлюючи прикраси.

Фото - сторінка "Хмельницький Live" у Facebook

 

 

У 2013 році головну новорічну ялинку зібрали із 380 окремих дерев. Її висота сягнула 26 метрів.

З 2014 року дерево почали встановлювати перед кінотеатром Шевченка, а святкування з майдану перенесли на “стометрівку”.

До 2016 року біля Будинку рад теж прикрашали ялинку, та згодом від цієї традиції відмовилися. Головна площа стала місцем проведення траурних заходів за загиблими під час Революції Гідності та російсько-української війни.

Ялинка біля кінотеатру Шевченка у 2015 році. Фото з архіву редакції

У 2017 році головна ялинка міста стала штучною. На її купівлю з міського бюджету витратили 490 тисяч гривень. Прикрасили новорічну красуню теж по-новому - за 1,5 мільйона гривень придбали 3D-гірлянди та прикраси.

Ялинка у 2017 році. Фото з архіву редакції

 

Традиційно кілька років поспіль навколо дерева розгортають різдвяний ярмарок, де продають сувеніри, ялинкові іграшки та різноманітні смаколики. Щороку поповнюється колекція фотозон - на пішохідній частині Проскурівської розміщують ангелів, запряжені оленями сани, величезні мерехтливі цифри та ін.

Ялинка у 2020 році. Фото - Хмельницька міська рада
Різдвяний ярмарок у 2020 році. Фото - Хмельницька міська рада

 

Фотозона на Проскурівській у 2020 році. Фото - Хмельницька міська рада

Читайте також:

Зимовий Хмельницький десятки років тому. Вгадайте місця за фото (ТЕСТ)

Симчишин “запалив” головну ялинку Хмельницького (ВІДЕО)

Репортаж з Проскурівської, де запрацював різдвяний ярмарок (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up