Цікаве про Кам’янецький переїзд: дізнавайтеся історію і складайте пазл

Цікаве про Кам’янецький переїзд: дізнавайтеся історію і складайте пазл
  • Жахлива аварія, автомобільні черги і будівництво моста.
  • Дізнавайтеся історію Кам’янецького переїзду і складайте пазл зі старого фото.

Кам’янецький переїзд, що розташований майже в центрі міста, існує десятки років. Хмельничани звикли ходити “під міст”, аби придбати продукти чи дочекатися електрички. Було так не завжди. Та й створення самого моста - це наслідок моторошної аварії на переїзді. 

Про історію Кам’янецького переїзду йдеться в книзі Сергія Єсюніна “Прогулянка Проскуровом”.

За добу через Проскурів проходило близько 7 потягів

На прокладення Кам’янецького і ще двох переїздів з міського бюджету виділили кошти ще в 1870 році. Сталося це після появи у Хмельницькому залізниці вздовж південної околиці міста. З тих пір усі ці переїзди існують й досі. Йдеться про Поштовий - переїзд, що пролягає у Дубове, Фельштинський - розташований по дорозі на речовий ринок і Кам’янецький. 

Відео дня

У книзі Сергія Єсюніна йдеться, що наприкінці 19 століття за добу через Проскурів проходило близько 7 потягів. Більшість із них йшла вночі. До того ж здебільшого саме через Кам’янецький переїзд. Якийсь час рух потягів через місто зовсім не заважав автівкам, що їздили туди-сюди. Та тривало так не довго. Транспортні проблеми розпочалися у 1930-х роках. Тоді й залізничне сполучення стало більш інтенсивним.

У той період на Кам’янецькому переїзді стати з’являтися автомобільні черги. Затори були там досить тривалими. Тож серед водіїв з’явилися порушники, які намагалися переїзд “проскочити”. Іноді внаслідок цього ставалися жахливі аварії. Наприклад, така, як у 1936 році.

Про моторошну аварію на Кам’янецькому переїзді

У той день водій вантажівки перевозив 16 робітників на будівництво. Він шалено спізнювався, що було доволі небезпечним. Адже будівництво контролювалося НКВС. І спізнення могли класифікувати як зрив робіт на стратегічно важливому об’єкті. Під’їхавши до переїзду, водій побачив чергу машин і закритий шлагбаум. Не довго думаючи, він вирулив вантажівку на зустрічну смугу і вирішив “проскочити”. Втім просто на коліях він заглох і вже за кілька секунд у нього врізався потяг. Усі люди, які були в кузові, загинули. Сам водій дивом залишився живим, отримавши незначні травми. Саме ця аварія стала підставою говорити про будівництво на Кам’янецькому переїзді автомобільно-пішохідного моста. 

За будівництво шляхопроводу взялися в 1959 році. У перший рік будівельники зробили величезний обсяг робіт по підняттю рівня шосе. Згодом почали монтаж і вже на наступний рік перші автомобілі проїхали по новому мосту.

Складайте пазл старого фото і діліться результатами в коментарях. Світлина взята з книги “Місто починається з вокзалу”. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    4:12
  • Льоша Цезарь

    07 : 38
  • Сергей ВОЛОЩИК

    7.37
  • Григорій Литвинюк

    0:30

    Григорій Литвинюк reply Григорій Литвинюк

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up