Як дві підпільниці на саморобній друкарській машинці писали історію окупованого Проскурова

Як дві підпільниці на саморобній друкарській машинці писали історію окупованого Проскурова
Фото музею історії міста Хмельницького
  • Юні дівчата виносили з-під носа у німців друкарські елементи.

  • На саморобному верстаті вони друкували патріотичні та важливі стратегічні листівки. 

  • Друкарська машинка врятувала сотні молодих життів. 

  • Про “чудо техніки” розповіли в музеї історії міста Хмельницького.

Друга світова війна ховає у найтемніших куточках своєї історії багато нерозгаданих таємниць, зашифрованих повідомлень та загадкових смертей. Вона принесла розруху та спустошення не лише у світ, а й у серця людей. Не оминула ця сумна сторінка історії і наш край. 8 липня 1941 року - німецько-фашистські загарбники окупували Проскурів. В місті почав діяти кривавий режим терору і грабежу. Людей розстрілювали, виганяли в рабство, а всі цінності краю вивозили у Німеччину. Для винищення населення і військовополонених фашисти створювали концтабори, гетто і тюрми.

Однак волелюбні мешканці міста не мовчали. Проти окупантів розпочали підпільну інформаційну боротьбу. Про неї розповіли в музеї історії міста Хмельницького.

Інформація вирішувала все

Восени 1941 року в Проскурові почала діяти підпільна організація. Її учасники збиралися у конспіративно-явочних квартирах. Одним серед таких місць збору був будинок Проскурівського підпілля, який і до сьогодні зберіг свій первинний зовнішній вигляд. Будівля розташована по вулиці Шевченка 3/1, саме там зараз функціонує музей Проскурівського підпілля. Його експонати, які збереглися до цього часу, нагадують хмельничанам про те, що забувати не слід. 

Відео дня
Фото музею історії міста Хмельницького

За словами Марини Дябел, велику роль у боротьбі з окупантами мала сила достовірної інформації. Саме тому першою справою нацистів було підпорядкування собі усіх засобів зв’язку у місті. Через радіозв’язок нацисти поширювали лише те, що було вигідно їм. Підпільники намагалися цьому протистояти, як могли. Спочатку писали від руки анонімні листівки та розповсюджували їх. Згодом їм вдалося зібрати свій друкарський верстат і охопити ширше коло читачів. 

Їм не було і 20 років

Відповідальна місія випала на плечі двох молодих дівчат: Марії Ченаш та Марії Трембовецької. Тезки та однокласниці були відправлені в типографію, де друкувалася нацистська газета “Український голос”. Там також зосереджувався найбільший обіг різноманітної німецької документації. Протягом кількох місяців підпільниці у взутті виносили з редакції папір, шрифт і фарбу. Щодня вони передавали в підпільну організацію від 30 до 50 друкарських знаків, які зберігалися у спеціальних текстильних мішечках.

Необхідну кількість паперу та фарби докуповували в німецьких магазинах. Спільними зусиллями поступово утворилася підпільна друкарня. Вона почала працювати на конспіративних квартирах з квітня 1942 року. Після тривалої та напруженої роботи на явочній квартирі Петра Семенюка, Марія Трембовецька створила першу листівку.

Фото музею історії міста Хмельницького

Оскільки належних умов для верстання спочатку не було, то листівка вийшла не зовсім приваблива. Проте, це був успіх, адже так розпочалася їхня друкарська підпільна боротьба. Якось  друкарню ледь не розкрили німці. Цей випадок терміново обговорили, і було вирішено постійно змінювати її місцезнаходження, аби не дати окупантам її виявити.

Листівки підривали позиції німців

Із квітня 1942 року по травень 1943 року підпільна друкарня випустила шість листівок великого формату на теми:  “Відозва до населення” – все про звірства нацистів у концтаборах; “Про знищення єврейського населення”, “До населення окупованих областей України”, “Про бої під Сталінградом”. 

Підпільна друкарня забезпечувала підпільників потрібними документами, штампами та печатками. Було внесено 120 бланків про непридатність їхати до Німеччини. Марія Ченаш робила штамп приписки німецькою мовою «Мелькарте» (посвідчення працюючого). Виготовлялися  посвідчення, довідки, паспорти, ордери, прописки та нічні перепустки.

Фото музею історії міста Хмельницького

Пізніше Микола Храновський дістав друкарську машинку і кількість листівок відносно зросла. Це зміцнило позиції підпільної організації та дуже дратувало нацистів. Тому вони кинули всі сили на виявлення та фізичне знищення членів організації. У 1943 році їм це вдалося. Лідери - були вбиті у нерівному бою. А частину молодих підпільників закатували у концтаборах.

Закатована, але нескорена

19 квітня 1943 року, за доносом зрадниці, заарештували й Марію Трембовецьку При арешті вона виявила неабияку мужність та спокій. Коли гестапівці вивели її на вулицю, вона, подивившись на вікна друкарні, мовчки вклонилась Марії Ченаш.

Згодом роботу друкарні відновили. Цього разу підпільний комітет очолив Федір Назаров. До комітету увійшла також і Марія Ченаш. З її допомогою вдруге було налагоджено роботу підпільної друкарні.

Саме завдяки подвигу юних підпільників, Проскурів зміг пережити окупацію. А імена сміливців назавжди залишаться на сторінках історії нашого славного міста. Друкарська машинка, яка врятувала сотні життів досі зберігається у музеї Проскурівського Підпілля. А в честь Марії Трембовецької у Хмельницькому назвали вулицю, що розташована неподалік залізничного вокзалу. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Любов Сердунич

    Дякую за цікаву розповідь! Вічна пам"ять героям!
  • Добрыня Орлов

    С днём Победы в Великой Отечественной войне. Можна гордиться такими поступками молодых людей. Они смогли приблизить и добыть Победы. А что же нынешнее племя? ???
  • Анонім

    З Днем Перемоги! Ці мужні дівчата боролися й прагнули перемоги. Їм не треба було розповідати, що це "не наша війна".
  • ваав

    Німці були націонал-солціалісти а не фашисти!

    Анонім reply ваав

    Більшість сучасних дослідників фашизму і нацизму розглядають націонал-соціалізм як різновид (але не «зразковий») фашизму — в широкому розумінні цього терміну, як певного типу ідеологій — «родового фашизму» (англ. generic fascism), а не італійського, який також є лише одним із варіантів «родового фашизму», хоча й хронологічно більш раннім.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up