Як працює хмельницька машина часу, яка коштує майже мільйон (ВІДЕО)

Як працює хмельницька машина часу, яка коштує майже мільйон (ВІДЕО)
  • Перенестися на 15, 30 чи 50 років назад.
  • Все це можливо за допомогою машини часу, що є в Хмельницькому.
  • Показуємо, як вона працює.

Хоч і дата заснування Хмельницького не відома, та перша згадка про місто з’явилася в першій половині 15 століття. Тоді й назва була іншою - Плоскирів. Тривалий час це був невеликий населений пункт, що складався із 7 дворів. Згодом воно розрослося до містечка. З’явилися цехи, стали розвиватися ремесла, почали проводитися ярмарки.

Вже після приєднання Поділля до Російської імперії, імператорським указом була утворена Подільська губернія. Один із повітів губернії став називатися Проскурівським, а його центром зазначене місто - Проскурів. Про все це йдеться в книзі краєзнавця Сернія Єсюніна “Прогулянка Проскуровом”.

Наприкінці 19 століття місто почало активно розвиватися. Свою роботу почали різні промислові підприємства. Наприклад, тютюнова фабрика, цукрозавод, чавуноливарний, цегельний і пивоварний заводи. У місті “зросли” житлові будинки. Свої двері відчинили магазини і торгові лавки. У цей час відкрилися навчальні заклади. У Проскурові проклали телефонну мережу, а ще з’явилася електрика. Зросло і населення міста. У 1909 році воно становило 36 тисяч мешканців.

Відео дня

Поступово життя міста змінювалося. Кількість будинків й закладів зростала так само, як і число жителів. В результаті - утворилося місто, що умовно поділене на мікрорайони. Місто із багатоповерхівками, новобудовами, торговими центрами і підприємствами. 

Цю історію можна неодноразово прочитати. Переглянути старі світлини й спробувати опинитися в тому часі. Та в Хмельницькому є ще один спосіб заглянути по той бік історії. Йдеться про машину часу, яка є у місті. Розповідаємо, що це і як все працює.

Вперше машину часу презентували хмельничанам восени. Цей проєкт реалізований Агенцією розвитку Хмельницького за підтримки Українського культурного фонду та Хмельницької міської ради. Його вартість - близько мільйона гривень.

Хмельницька машина часу - це велики сенсорний екран. На ньому розміщені роки, при виборі яких можна спостерігати за змінами на території міста. Починається все із 1431 року і закінчується 2020. На екрані можна робити зображення ближче й далі всього кількома простими рухами. Крім того, є режим “будиночків”. Йдеться про 16 об’єктів, що відносяться до історичних пам’яток міста. Скажімо, будівля міської ради, залізничний вокзал та інші. Обираючи будь-який, можна роздивитися будівлю зі всіх сторін. Також оглянути, як змінився її зовнішній вигляд упродовж років. А ще - прочитати її історію або прослухати, увімкнувши “аудіо”. 

Машину часу мають розмістити в туристично-інформаційному центрі. Там познайомитися із нею ближче зможуть всі хмельничани. Ну а поки дивіться, як вона працює, на відео. 

Читайте також: Центр Хмельницького хочуть змінити: що, де і коли мають робити

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач04

    Туалет, машина часу .... працюємо далі ЧЕКАЙТЕ)))...
  • PutnickFree

    Воно стільки не коштує, за  нього стільки заплатили з міського бюджету.
    А спробуйте продати хоч за 10% вартості, багато бажаючих купити буде?
  • Вася Пупкин

    Мільйон за звичайну 3d карту досить кустарної якості.   А ну да шей компютер з сенсорним дисплеем за 300 баксів.   Опоблікували б вже на сайті ту карту, але тоді машиною часу не назвеш
  • Остап

    Муйня на постном масле. Собаке нечего делать - яйца лижет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:29 На Хмельниччину “на щиті” повернулися шість військових: хто вони 19:38 У Хмельницькому через замкнення електромережі загорілось підприємство (ФОТО, ВІДЕО) 18:55 На півночі Хмельниччини зацвіла рідкісна рослина (ФОТО) 18:12 На Хмельниччині є 3,5 тисячі безробітних. Які для них є вакансії? Від читача 13:40 Уряд врегулював питання оплати за оренду державного та комунального майна 17:40 Хмельничан запитають про проблеми в громаді: коли та як пройде опитування photo_camera 17:09 Трьох дітей визволяли рятувальники із зачинених квартир на Хмельниччині 16:35 Побиття військового у храмі на Володимирській. Священнослужителю УПЦ винесли вирок play_circle_filled 16:11 Попереду вихідні: якою буде погода 11-12 травня на Хмельниччині 16:04 Шале за три місяці під ключ: про переваги капітального будинку AlpChalet (новини компаній) 15:42 Хмельниччина лідирує за посівними площами цукрових буряків 15:01 Під час прощання присвоїли звання полковника: загинув Олександр Ровенчук з Хмельниччини 14:28 50 фармацевтів не стояли на обліку. Хмельницьку підприємицю оштрафував ТЦК 13:51 На Хмельниччині військовий самовільно залишив частину: як його покарали 13:18 Зарплата до 33 тисяч: у Хмельницькому оновили перелік вакансій 12:35 У неділю запустять додаткові автобуси до кладовищ Хмельницького 11:39 У Хмельницькому горіла квартира. Від опіків померла дитина photo_camera 11:15 Скільки і як часто хмельничани донатять на армію: відеоопитування play_circle_filled 10:36 Вбивство у Хмельницькому районі: затримали чоловіка, який до смерті побив знайомого 10:02 «П’яна вечірка» з дівчатами: організатора з Хмельницького району випустили з-під варти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up