Центр Хмельницького хочуть змінити: що, де і коли мають робити

Центр Хмельницького хочуть змінити: що, де і коли мають робити
  • Новий проєкт “Оголені” презентували в Хмельницькому.
  • У його рамках мають відновити вигляд історичних будівель.
  • На це з міського бюджету буде виділено 30 тисяч гривень. 

Часто нетутешні вважають, що Хмельницький - це місто речового ринку. Та так думають ті, хто не познайомився хоча б з малою частиною його історії. Бо насправді Проскурів має що і показати, і розказати. Взяти хоча б вулицю Проскурівську, а саме “стометрівку”. Прогулявшись, до ока припадуть десятки вітрин магазинів й кафе або стільки ж рекламних вивісок. За ними приховуються фасади будинків, що мають цікаву історію. 

Чого лише варта будівля за адресою Проскурівська, 1. Там знаходився колись відомий магазин мінеральних вод Соломона Барака. Або особняк Соломона Маранца, де зараз розміщений театр ляльок. Про історію цих та інших будівель на Проскурівській ми вже вам розповідали раніше. 

Вулиця Гагаріна, Подільська, Шевченка теж мають свої історичні шедеври. Скажімо, рожева будівля з колонами, що навпроти готелю “Поділля”. Із її історією ми вас теж знайомили. Наразі ця споруда здобула нового власника. У приміщенні триває ремонт. Місцева влада вважає його незаконним, тож з цього приводу звернулися до прокуратури.

Відео дня

Ну а поки у Хмельницькому стали думати, як зберегти історичний вигляд інших споруд. Сьогодні, 8 грудня, презентували проєкт “Оголені”. Розповідаємо детальніше. 

До кінця жовтня 2021 року мають “оголити” 10 будівель

Станом на 2020 рік в місті нарахували 149 об’єктів культурної спадщини за видом “Архітектура”. Проєкт “Оголені” стосується саме цих споруд. Історичні будинки мають “оголити” шляхом прибирання рекламних банерів, старої фарби та іншого бруду. Таким чином повернути будинкам колишній стан. А хмельничанам подарувати настрій Проскурова. 

Проєкт належить Агенції розвитку Хмельницького за фінансування Українського культурного фонду. Як розповіла директор Агенції Леся Герасимчук, до кінця жовтня 2021 року в місті мають “оголити” 10 будівель. Мова йде про ті, що знаходяться на Проскурівській. Згодом планують взятися за об’єкти на інших вулицях. Зокрема, на Подільській. 

За словами Лесі Герасимчук, із Українського культурного фонду на проєкт виділили більше мільйона гривень. Із міського бюджету - 30 тисяч.

Нет описания.

Вітринні вивіски на “стометрівці” вже почали оновлювати

Стосовно змін зовнішнього вигляду центру міста заговорили в травні цього року. Тоді на виконавчому комітеті міськради затвердили дизайн-код Проскурівської. Виділили ряд проблем, що хочуть змінити. Серед них - хаотичне розміщення вивісок, їхній величезний розмір і закриття декоративних елементів фасаду. 

Місцеві архітектори розробили план того, як вивіски на “стометрівці” мають виглядати. Переглянути їх можете в попередньому матеріалі. 

Зміни передбачають оновлення вітринних вивісок. Замінити їх мають на окремі об’ємні літери, а також панелі-кронштейни - це вивіски, що встановлені поперек тротуару й перпендикулярно площині фасаду. 

Частину вивісок в центрі міста вже змінили. Зокрема, прибрали елементи, що закривають фасад будівель. Таким чином зберегли колір споруд.

Друзі, а вам подобається ідея зміни вигляду будівель в центрі Хмельницького?

Нет описания.

Нет описания.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • VLAD DE

    Берегите свою землю, баламуты
  • VLAD DE

    Уехали от нищеты ушлые лишь террором увлечены
  • VLAD DE

    А евреи это племя,
  • VLAD DE

    Здесь много из СССР осталось идиотов которые понаехало за опытом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up