Як виглядав Хмельницький 30 років тому? Зібрали підбірку відео

Як виглядав Хмельницький 30 років тому? Зібрали підбірку відео
  • Як виглядав робочий день на “тучі” в 90-х і як тоді святкували день міста? 
  • Зібрали 6 відео, на яких збереглися ексклюзивні кадри Хмельницького.
  • На них можна знайти себе, рідних чи знайомих. 
  • Переглядайте й згадуйте, якою раніше була атмосфера в місті. 

Після розпаду СРСР Україна була змушена різко переходити від планової економіки до ринкової. Все це супроводжувалося кризою, шаленим знеціненням грошей, закриттям підприємств та розгулом злочинності. 

На той час хмельничани переживали не найкращий період. Наприклад, людей торкнулася економічна криза 1990-х років. Більшість підприємств почали переходити на скорочений робочий тиждень, а також звільняти працівників. Таке відбувалося, наприклад, на заводах «Катіон», «Темп», «Нева» та «Новатор». Проте в цілому економічні негаразди Хмельницький пережив відносно нормально. 

Міська влада стимулювала розвиток приватного підприємництва. Особливий поштовх був для розвитку речового ринку. На початок 1990-х він був досить невеликим та працював лише раз на тиждень. Ринок належав Українській кооперативній спілці. Проте у 1990-ті на Львівському шосе постав цілий комплекс базарів, який був одним із найбільших у Східній Європі. Сюди приїжджали купувати та продавати торгівці з найближчих країн — Польщі, Литви, Молдови, Білорусі. Багатьом місцевим саме робота на речовому ринку допомогла вижити. 

Відео дня

Прочитати більше про ті роки в Хмельницькому можете в матеріалі: Рекет, «пижики» та мільйонні зарплати: яким був Хмельницький у «буремних» 90-х.

Пропонуємо переглянути 6 відео, які ми зібрали для вас. На них кадри 1993, 1996 й 2007 років. Зафіксовані події на Проскурівській, речовому ринку, на перехресті Вайсера - Проскурівського підпілля, у сквері Шевченка та парку Чекмана. До об’єктива камер потрапили звичайні перехожі, вуличні музиканти й відомі в Хмельницькому люди. 

Зняли на камеру будні, вихідні й святкові дні місцеві мешканці. Серед них - Анатолій Жандра та Микола Латюк. Переглядайте, згадуйте і шукайте на кадрах себе та знайомих. 

Центр міста й святкування 500-річчя Хмельницького

1993 рік. Вулиця Проскурівська. У той день святкували 500-річчя міста. Для хмельничан організували святкову програму. Початок - о 16 годині. Виставки, прем’єри вистави, відкриття пам’ятника та робота театралізованого ярмарку. Все це чекало містян на центральних вулицях.

На кадрах зафіксовані як звичайні люди, так і відомі в Хмельницькому.

Перегляньте відео й ви. Може, впізнаєте себе, рідних чи знайомих. Автор невідомий. Відео зі спільноти Хмельницький Live у Facebook.

Сквер Шевченка у 1993 році

Сквер Шевченка - місце, що не завжди було сквером. Понад сто років тому це була околиця міста. Там росли дуби, а навколо простягався луг, де випасали худобу. 

З часом там стали проводити ярмарки й облаштували каруселі. Таким чином ця територія перетворилася в парк. У перші роки радянської влади його перейменували на “Парк культури і відпочинку імені Коцюбинського”.

Місцеві історики розповідають, що вже у 40-му році завершилось будівництво кінотеатру Чкалова, що зараз носить ім’я Тараса Шевченка. Наприкінці 40-х років там відкрили літній і дитячий кінотеатри. А також оновили атракціони. Пізніше територію парку розширили, висадили нові породи дерев і відкрили фонтани. Вже у 1992 році там відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку й перейменували кінотеатр і сам сквер.

Дивіться на відео невідомого автора, як виглядав сквер у 1993 році та як там відпочивали хмельничани. 

Відео зі спільноти Хмельницький Live у Facebook.

Ще незабудована Озерна

1996 рік. Під прицілом камери - мікрорайон Озерна - наймолодший у Хмельницькому. Проєкт його забудови розробили 1977 року, а наприкінці 1980-х почали здавати в експлуатацію перші будинки. Генеральним планом міста передбачено, що Озерна складається із чотирьох частин. Озерна-1 та Озерна-4 розташовані на захід від вулиць Панаса Мирного та Кармелюка. Озерна-2 та Озерна-3 — масиви на схід від цих вулиць.

Більше про історію мікрорайону дізнавайтеся тут. 

Дивіться відео Анатолія Жандри. До об’єктива потрапило озеро та багатоповерхівки на Кармелюка. Вигляд Озерної у 1996 році дуже відрізняється від сучасного.

Відео зі спільноти Хмельницький Live у Facebook.

“Туча” в 1996 році

Речовий ринок - роками це місце є нібито візитною карткою Хмельницького. Все це результат його розквіту у 90-х роках. Про гарні торги у той час розповідають самі продавці, які торгують вже дуже довго “на тучі”. Саме так назвали “базар” самі місцеві мешканці.  

Величезну кількість покупців можна спостерігати і на відео 1996 року. Ексклюзивні кадри з речового ринку відзняв Анатолій Жандра. Переглядайте й ностальгуйте.

Як відпочивали в парку Чекмана в 2007

Хмельничанин Анатолій Жандра опублікував відео 2007 року. На кадрах - відпочинок у сквері Тараса Шевченка та парку Чекмана. Фрагменти відео дозволяють роздивитися, як були облаштовані гойдали та каруселі.

В об’єктив потрапили місцеві мешканці зі своїми дітьми. Усі весело проводять час на атракціонах й біля фонтанів і на батутах. Вмикайте і переглядайте. А про історію парку Чекмана читайте тут. 

Музиканти біля центрального ринку

Микола Латюк оприлюднив відео 2007 року, на якому виступають музиканти. Розважати хмельничан вони стали на перехресті вулиць Вайсера - Проскурівського підпілля, неподалік центрального ринку. 

На відео виконують славнозвісний марш “Прощання слов’янки”. Дивіться далі, як це було. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Алекс Стахов

    Навіщо таке гівно публікувати. Думав гляну,а там х..
  • Наталія Чорноморець

    Судячи з лайків і коментарів, не дуже то і купляють Ваш "ексклюзив"🙄😅
  • Іван Косин

    Колись висіля імініни випроважанки.зараз похорони!
  • Наташа Кармалита

    На тучі, як ви написали, робочий день в девяностих по де куди сягав 36 годин!

keyboard_arrow_up