Яким був Хмельницький за Сергія Мельника. Розповідаємо про екс-голів міської ради часів незалежності

Яким був Хмельницький за Сергія Мельника. Розповідаємо про екс-голів міської ради часів незалежності
Тут і далі фото зі сторінки Сергія Мельника у Facebook
  • Сергій Мельник двічі очолював Хмельницьку міську раду.

  • Після крісла міського голови отримав депутатський мандат у Верховній Раді.

  • Про його шлях до влади, труднощі та досягнення на посаді й протистояння з губернатором читайте у матеріалі.

Завершуємо серію матеріалів про колишніх міських голів Хмельницького часів незалежності. У попередніх публікаціях ми писали про Михайла Чекмана та Миколу Приступу.

У цьому матеріалі мова піде про Сергія Мельника, який очолював міську раду з 2006 по 2014 рік.

Від бухгалтерії до Міністерства фінансів

Сергій Мельник народився в Моломолинцях на Хмельниччині. Це невелике село у Лісовогринівецькій громаді, відоме тим, що на його території розташований гідрологічний заказник.

Відео дня

Майбутній мер навчався у Хмельницькому технологічному інституті побутового обслуговування (тепер - Хмельницький національний університет). Навчання йому довелося перервати у зв’язку з призовом до лав радянської армії. Та після закінчення служби Сергій Мельник все ж таки закінчив інститут й отримав диплом за спеціальністю “Бухгалтерський облік і аналіз господарської діяльності”.

Сергій Мельник у студентські роки

У 90-х роках працював економістом та бухгалтером Хмельницького обласного житлово-комунального управління, пізніше - завідувачем фінансового відділу виконкому Хмельницької міськради. Також був заступником міського голови Михайла Чекмана.

У 2000-х працював у Міністерстві фінансів, згодом - у Хмельницькій облдержадміністрації, де займав пост заступника голови з фінансово-економічних питань.

Міським головою Хмельницького Сергія Мельника обрали у 2006 році. Тоді він змінив на посаді Миколу Приступу. Балотувався від Всеукраїнської організації “Батьківщина”.

У 2010 році очолив міськраду вдруге.

Відкриття закладів та очищення річки

Головування Сергія Мельника позначилося появою у місті нових закладів. Зокрема, у 2010 році він відкрив Інформаційний центр з діяльності ОСББ. У серпні того ж року - скейт-парк поблизу Палацу творчості дітей та юнацтва.

Також мер дав дозвіл на відкриття єдиного в Україні музею-студії фотомистецтва на вулиці Проскурівській. За його каденції відкрили міський протитуберкульозний диспансер та за 810 тисяч гривень встановили пам'ятник Героям і жертвам Чорнобильської катастрофи.

У 2011-2012 роках на вулиці Гагаріна збудували гідроспоруду, щоб не допустити потрапляння неочищених стоків у річку Плоску. На це виділили 860 тисяч бюджетних коштів.

У 2013 році на вулиці Озерній урочисто відкрили пожежно-рятувальну частину, на яку з бюджету міста виділили понад 1 мільйон гривень.

Та не всі проєкти Мельника вдалося реалізувати вчасно. Так, за матеріалами сайту Слово і діло, Мельнику так і не вдалося розпочати будівництво Палацу спорту в 2008 році та сміттєпереробного заводу в 2010. Не відкрив він, як планував, міську лікарню №2. 

Обіцянку створити пожежну команду та купити пожежний автомобіль для хмельницьких ринків екс-голова не виконав, так само як не збудував льодовий палац, не завершив реконструкцію стадіону “Поділля” у 2013 році й не відкрив військовий ліцей. Щодо останнього, то в міській раді згодом повідомили, що відкриття такого закладу втратило актуальність.

Революція Гідності й вибори до Верховної Ради

Сергій Мельник очолював міську раду у час, коли Україною прокотилася Революція Гідності. Ще в листопаді 2013 року, коли протести набирали розмаху, на майдані Незалежності у Хмельницькому провели позачергову сесію міської ради. Її відкрили 26 листопада біля пам’ятника “Віра. Надія. Любов”. Місцева газета “Проскурів” передає, що тоді міський голова звернувся до депутатів й наголосив на необхідності підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. Також зачитав проєкт звернення до президента Януковича щодо відновлення курсу на євроінтеграцію.

У 2014 році Сергій Мельник достроково склав повноваження міського голови. Він переміг на 187 виборчому окрузі й став народним депутатом України. Мельник займав крісло у Верховній Раді VIII скликання, де працював заступником голови комітету з питань бюджету.

Вміє і молоток в руки взяти, і пилку, і вила

Про співпрацю з Сергієм Мельником, ставлення екс-голови до роботи та непрості відносини із чиновниками розповів Валерій Лесков. Він за головування Мельника працював секретарем міської ради.

За його словами, Сергій Мельник мав математичний склад розуму й економічну освіту. Це допомагало йому планувати використання коштів в умовах централізованого бюджету.

Також розповів, що під час каденції Сергія Мельника міськрада активно займалася благоустроєм міста. Тоді переклали тротуарну плитку на Проскурівській, впорядкували парки, встановили пам'ятник Івану Франку.

Крім того, провели ремонт теплотрас, які були застарілими й енергонеефективними, відремонтували Чернелівський водогін й модернізували громадський транспорт.

У вільний час екс-мер любив риалити та ходити на полювання

Про негативні сторони роботи колега колишнього голови розповів, посилаючись на труднощі міжпартійних відносин.

У міськраді більшість депутатів належали до ВО “Батьківщина”. Облдержадміністрацію тоді зайняла провладна “Партія Регіонів”. До того ж, місцеві бюджети тоді отримували значну частину фінансування через облдержадміністрації.

Каденція народного депутата Сергія Мельника завершилася у 2019 році. Тоді колишній мер взяв участь у виборчій гонці вдруге, однак не зміг набрати достатньої кількості голосів. Його випередили свободівець Віталій Діденко та висуванець від “Слуги народу” Микола Стефанчук. Останній з результатом понад 35% голосів отримав перемогу.

За словами Валерія Лескова, зараз Сергій Мельник залишився осторонь політики й займається вихованням онуків.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up