Капуста на зиму: 5 смачних та простих рецептів салатів

-
Оригінальні, прості та смачні рецепти салатів зі звичного всім продукту.
-
Їх легко приготувати на кожній кухні, а взимку — це знахідка до будь-якої страви.
Салатики з овочів з’їдаються взимку на ура. Це справжня паличка-виручалочка на столі – салати з капусти, зроблені на зиму в банках. Дуже зручно їх зберігати просто в квартирі, завжди під рукою є баночка смачненького і корисного доповнення до вечері або ж обіду. Салатики з цієї добірки легко приготувати кожній господині.
Капустяний салат на зиму «Осінній»
Складові:
-
Капуста білокачанна 5 кг.
-
Морква 1 кг.
-
Цибуля ріпчаста 1 кг.
-
Перець болгарський червоний 1 кг.
-
Цукор 200 гр.
-
Сіль 2 ст. ложки з верхом.
-
Оцет 9% 0.4 літра.
-
Олія соняшникова 0.7 літра.
Приготування:
Капусту, цибулю, перець порізати, моркву натерти. Все перемішати обережно, не м’яти. Додати цукор, сіль, оцет і соняшникову олію все перемішати.
Розложіть в банки, приминаючи кулачком. Через три дні закрити кришками і прибрати в холодильник. Довго зберігається і смаку не втрачає.
Салат з капусти
Складові:
-
1 кг огірків
-
2,5 кг помідорів
-
1, 5 кг перцю
-
1 кг моркви
-
2 кг капусти
-
1 кг цибулі
-
4 ст. л. солі
-
5 ст. л. оцту
-
1 пучок петрушки
-
700 гр олії
-
1 склянка цукру
Приготування:
Моркву очистити і натерти на тертці. Огірки помити і нарізати. Капусту нашаткувати. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Болгарський перець очищаємо і ріжемо соломкою. Помідори нарізаємо тонкими півкільцями. Ріжемо дрібно петрушку.
Всі овочі перемішуємо у великій мисці. Готуємо маринад, змішуємо масло, цукор, сіль, оцет і ним заливаємо овочі. Ще раз все добре перемішуємо.
Салат укласти в банки і поставити стерилізувати, 1 л банку – 30 хвилин, 0,5 л банку – 15 хвилин. Закатати і перевернути, поставити овочевий салат під ковдру. З цієї кількості продуктів виходить 7 літрових банок.
Капуста скоростигла
Складові:
-
2 кг білокачанної капусти,
-
1 свіжий огірок,
-
2 середні моркви,
-
1 болгарський перець.
Приготування:
Нашаткувати капусту, на крупній тертці натерти моркву, дрібно порізати огірок і болгарський перець, добре все змішати, укласти щільно в 3-х літрову банку і залити киплячим маринадом.
Маринад для капусти:
-
1 літр води,
-
1 ст. ложка солі з гіркою,
-
3 ст. ложки з гіркою цукру,
-
1 ст. ложка 70% оцту.
1 літр маринаду досить для 3-х літрової банки з капустою. При подачі на стіл заправте капусту олією і поріжте свіжу цибулю. Зберігати мариновану капусту в холодильнику. Багато не готуйте, завжди можна приготувати свіжу партію. З’їли і приготували знову.
Капуста по-гурійськи
Складові:
-
качан білої капусти,
-
буряк,
-
часник,
-
стручок гіркого перцю,
-
чорний горошком перець,
-
сіль,
-
крутий окріп
Приготування:
Ріжемо качан капусти шматками разом з качаном, буряк розрізаємо кружечками, чистимо часник, нарізаємо шматочками гострий перець.
У глибоку каструлю складаємо шарами: шматки капусти, потім буряків, потім часточки часнику, і шматочки гіркого перцю, перець горошком, і так кладемо шар за шаром, щоб до країв каструлі залишалося ще вільного місця вгору близько 5 см.
Кип’ятимо в іншій каструлі воду і кладемо в неї сіль. Заливаємо гарячим розсолом укладені шари овочів, кладемо гніт у вигляді перевернутої догори дном тарілки і закриваємо кришкою. Через 4-5 днів капуста готова. Розсіл з-під неї схожий на буряковий квас і він теж корисний для шлунково-кишкового тракту.
Баклажани шматочками з капустою на зиму
Складові:
-
баклажани – 1 кг;
-
капуста свіжа – 1 кг;
-
морква – 300 г;
-
часник – 10 зубчиків;
-
перець гострий – за смаком;
-
перець чорний горошком – 10 шт .;
-
сіль – 1,5 ст. л .;
-
оцет 9% – 0,5 склянки (або за смаком).
-
Сіль і оцет остаточно можна відрегулювати на свій смак.
Приготування:
Спочатку потрібно приготувати баклажани. Для цього потрібно відрізати хвостики, помістити баклажани в каструлю з киплячою водою і варити після закипання 5-7 хвилин, не більше, щоб баклажани не переварились.
Зверху можна прикрити тарілкою, щоб баклажани не спливали і повністю все проварилися однаково. Коли баклажани зваряться, викласти їх в миску і остудіть. Поки баклажани остигають, свіжу капусту тонко нашаткувати і скласти у велику миску. Моркву натерти на крупній тертці і додати до капусти. Приготувати гострий перець і часник.
Гострий перець дрібно нарізати, а часник пропустити через часничницю. Часник і гострий перець додати до капусти з морквою. Також додати перець горошком. Все ретельно перемішати.
Також додати перець горошком і все перемішати. Остиглі баклажани нарізати кубиками приблизно в 2 см. Нарізані баклажани додати в миску до інших овочів, додати сіль і оцет. Ретельно перемішати. Остаточно відрегулювати під свій смак вміст солі і оцту.
Переложіть баклажани з капустою в банки, прибрати в прохолодне місце на зберігання. Банки можна закрити поліетиленовими кришками. А пробу можна знімати вже через тиждень.
Смачного! Діліться у коментарях і своїми улюбленими рецептами.
Читайте також:
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.