10 осінніх рецептів для хмельничан, які легко приготувати

-
Смачна їжа та гарні новини від ЗСУ — й осінньої депресії як не бувало.
-
Пропонуємо цікаві та швидкі рецепти осінніх страв, які легко приготувати вдома.
Осінь — багата пора на овочі, фрукти, а значить і вітаміни. Незважаючи на початок дощів та пониження температури, осінь — зовсім не привід сумувати. Це прекрасна можливість приготувати безліч смачних страв з простих осінніх інгредієнтів. А приготувати їх на своїй кухні зможе кожна господиня.
Гарбузовий суп із солодким перцем
Інгредієнти:
-
Гарбуз - 1 шт.
-
Рис - 2/3 скл.
-
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
-
Червоний солодкий перець - 2 шт.
-
Масло вершкове - 1 ст.л.
-
Вершки - 1,5 скл.
-
Вода - 1 скл.
-
Сіль, перець за смаком
Приготування:
-
Очистіть гарбуз від шкірки і насіння, наріжте кубиками.
-
Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин.
-
Подрібніть отриману суміш в блендері.
-
До пюре додайте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, залишки гарбуза, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.
-
В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин.
-
Перед подачею підсмажте грінки і посипте суп зеленню.
Салат із запеченим гарбузом, буряком і козячим сиром
Інгредієнти:
-
Буряк - 400 г.
-
Гарбуз - 400 г.
-
Шпинат - 60 г.
-
Козячий сир - 100 г.
-
Бальзамічний оцет - 2 ст. л.
-
Часник - 3 зубчика
-
Оливкова олія - 100 мл.
-
Мед - 1 ст. л.
-
Сіль, перець
Приготування:
-
Очистіть гарбуз і буряк від шкірки. Розігрійте духовку до 200˚ С.
-
Наріжте гарбуз і буряк невеликими скибочками. Вистеліть велике деко папером для запікання.
-
Спочатку викладіть на деко нарізаний буряк, заправте його оливковою олією, сіллю і перцем. Додайте два розчавлених зубчики часнику (прямо в шкірці). Добре все перемішайте руками і відсуньте буряк в один кінець дека, щоб він не зафарбував гарбуз. Запікайте буряк в духовці 15 хвилин, поки він не стане злегка м'яким.
-
Дістаньте деко з буряком. На вільну половину викладіть гарбуз, заправлений олією, сіллю, перцем і часником. Поставте в духовку і випікайте все разом 25-30 хвилин, поки овочі не стануть м'якими.
-
Змішайте в невеликій мисці оливкову олію, бальзамічний оцет і мед.
-
Викладіть гарбуз і буряк на велику тарілку, полийте заправкою і перемішайте. Додайте листя шпинату.
-
Зверху готовий салат посипте козячим сиром.
Салат з червоної капусти
Інгредієнти:
-
Червонокачанна капуста
-
Болгарський перець
-
Фіолетова цибуля
-
Кисле яблуко
-
Майонез або соняшникова олія
-
Спеції — часник, кмин, петрушка, лимонний сік.
Пропорції не вказані, оскільки диктуються тільки власним смаком та кількістю капусти
Приготування:
-
Капусту дрібно нашаткувати, болгарський перець нарізати тонкими смужками, яблуко також нарізати соломкою і побризкати лимонним соком, щоб не потемніло.
-
Підготовлені інгредієнти змішати, посолити і "пом'яти" руками.
-
Після чого слід додати тонко порізану цибулю (півкільцями або чвертями), часник, спеції і зелень.
-
Салат однаково вдалий як з майонезною заправкою, так і з соняшниковою олією, хоча другий, звичайно, корисніше.
Рагу з яловичини в печеному гарбузі
Інгредієнти:
-
Великий гарбуз
-
Один кілограм яловичини
-
3 ст. л. рослинної олії
-
Один стакан води
-
П'ять середніх картоплин
-
Чотири морквини
-
Один солодкий болгарський перець
-
Чотири зубчики часнику
-
Одна цибулина
-
2 ч. л. солі
-
1/2 ч. л. чорного меленого перцю
-
400 г консервованих помідорів
Приготування:
-
Наріжте м'ясо кубиками і підсмажте на рослинній олії. Після чого додайте крупно нарізані картоплю, моркву, солодкий перець, подрібнений часник, цибулю, а також сіль і перець. Додайте трохи води і залиште суміш тушкуватися протягом двох годин. Потім додайте помідори.
-
У гарбузі слід зрізати кришечку і ложкою дістати насіння. Далі, гарбуз потрібно помістити на деко і змастити зовні рослинним маслом.
-
Наповніть гарбуз рагу, закрийте «кришкою» і випікайте близько двох годин при температурі 170 градусів до розм'якшення гарбуза.
-
Подають страву на стіл разом з гарбузом, а при накладанні рагу слід зачерпувати зі стінок м'якоть овоча.
Гарбузово-морквяні котлети на пару
Інгредієнти:
-
Середній гарбуз
-
Морква – 3 шт.
-
1 яйце
-
Манка – 2 ст. ложки
-
Пів склянки молока
-
Цукор – 1 ст. ложка
-
Сіль, оливка олія за смаком
Приготування:
-
Гарбуз і моркву натріть на крупній тертці. Припустіть терту моркву в молоці, доведіть до готовності, додайте гарбуз і манку, перемішайте і варіть протягом ще 10 хвилин.
-
Дайте масі охолонути і вбийте туди яйце. Додайте цукор і сіль. Вимішайте отриману масу в тісто.
-
Зробіть з тіста котлети, збризніть їх оливковою олією і відправляйте в пароварку на 20 хвилин. У вас вийдуть смачні й дієтичні котлети.
Рататуй
Інгредієнти:
-
1 кг стиглих, м’ясистих помідорів
-
1 середній баклажан
-
1 середній кабачок
-
3 шт. солодкого перцю
-
1 велика головка ріпчастої цибулі
-
3 зубчики часнику
-
70 мл оливкової олії
-
2,5 ч. л. солі
-
Прованські трави
Приготування:
-
Вимиті і обсушені перці запікайте в розігрітій духовці при 200 °С протягом 40 хвилин.
-
Половину помідорів обмийте холодною водою, облийте окропом і зніміть шкірку. М’якоть поріжте акуратними кубиками.
-
Головку цибулі очистіть від лушпиння і злегка обсмажте (буквально 2-3 хвилини) у невеликій кількості (приблизно 1 ст. л.) оливкової олії. Цибуля не повинна добре просмажиться – вона має ввібрати в себе трохи олії, але залишитися твердою. Смажити до золотистої скоринки або до м’якості не потрібно.
-
Як тільки цибуля досягне потрібної кондиції, додайте до її порізані кубиками томати. На середньому вогні залиште овочі томитися хвилин 10. Не закривайте їх кришкою і не перемішуйте.
-
Вийміть з духовки запечені перці, відразу покладіть в прозорий пакет, щільно закріпіть кінці і залиште остуджуватися.
-
Як тільки овочі охолонуть, очистіть їх від шкірки, видаліть насіння і плодоніжку. Все інше поріжте кубиками і додайте до овочів. Продовжуйте тушити суміш ще 5 хвилин.
-
Далі вогонь вимкніть, овочеву масу посоліть і приправте спеціями та ароматними травами. Додайте всі, за винятком часнику. Отримана суміш буде соусом до основної страви.
-
Баклажани, кабачки і залишки томатів поріжте кружечками середньої товщини. Баклажани покладіть в окрему ємність і посоліть (близько 1 ч. л. солі), потримайте їх так 15-20 хвилин, щоб позбутися від специфічної для цього овоча гіркоти.
-
Змішайте оливкову олію, 0,5 ч. л. солі з подрібненим часником.
-
В глибокий посуд для запікання вилийте соус, зверху розкладіть овочі, чергуючи їх один з одним, і покропіть оливковою олією з часником. Можна приправити невеликою кількістю спецій.
-
Посуд для запікання з овочами щільно оберніть фольгою і відправте в духовку на 1,5-2 години (при температурі 180ºС).
-
За 20 хвилин до кінця термообробки зніміть фольгу. До столу рататуй подавайте в гарячому вигляді.
Грибний пиріг з опеньками і сиром
Інгредієнти:
-
Опеньки - 800 г.
-
Борошно - 650 г.
-
Вода - 1 склянка.
-
Сир Гауда - 150 г.
-
Вершкове масло - 50 г.
-
Олія - 50 мл.
-
Яйце - 2 шт.
-
Цукор - 1 ст. л.
-
Дріжджі сухі - 1 ст. л.
-
Сіль, перець
Приготування:
-
Змішуємо 3 ст. л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів; відставляємо в тепле місце.
-
600 г просіяного борошна насипаємо гіркою, робимо в центрі ямку і розбиваємо в неї яйце. Повільно додаємо ⅔ склянки води і попередньо приготовану суміш (пункт 1) з дрібкою солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.
-
В кип'яток кидаєммо опеньки, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушуємо. Потім обсмажуємо гриби на олії до готовності.
-
Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, з'єднуємо його з розтопленим вершковим маслом, вимішуємо знову, кладемо в миску і накриваємо, залишаємо в теплому місці, щоби воно підійшло.
-
Коли тісто збільшиться в об'ємі, ділимо його на дві нерівні частини. Ту, що більша, розкатуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.
-
Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. З таким чудовим пирогом сімейні посиденьки стануть ще приємнішими.
Сливовий пиріг з корицею
Інгредієнти:
Для тіста:
-
Борошно - 1,5 склянки.
-
Розпушувач - 2 ч.л.
-
Цукор - 3/4 склянки.
-
Олія - 1/4 склянки
-
Яйце - 1 шт.
-
Молоко - 1/2 склянки
-
Сіль дрібка
Для начинки і присипки:
-
Сливи - 500 г.
-
Цукор - 1 ст.л.
-
Кориця -1 ч.л.
-
Вершкове масло - 2 ст.л.
-
Цукрова пудра.
Приготування:
-
Змішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, яйце, олію і молоко. З'єднати і перемішати інгредієнти.
-
Викласти тісто діаметром 20-23 см на змащене олією і присипане борошном деко.
-
Викласти зверху сливи, розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх в тісто.
-
Посипати цукром і корицею, розкласти зверху маленькі шматочки вершкового масла.
-
Випікати при 180°С 40-45 хвилин. Готовий пиріг охолодити і прикрасити цукровою пудрою.
Печені яблука
Інгредієнти:
-
Зелені великі яблучка – 4 шт.
-
Малина – 250 г
-
Цукор – 7 ложечок столових
-
Кориця – 1 ложечка столова
Для соусу:
-
Мед – 2 ложечки столових
-
Пряний ром – 50 мл
-
Кориця – 1 ложечка чайна
-
Вершки (33%) – 120 г
Приготування:
-
Акуратно зріжте з яблучок верхівки (вони ще знадобляться) і за допомогою ножа витягніть м’якоть, відступаючи від шкірочки на півсантиметра.
-
Подрібніть м’якоть і малину окремо в блендері до пюреподібного стану. Викладіть ці інгредієнти в яблучка окремо один від одного, розмежовуючи шари цукром і корицею.
-
Влийте в кожне яблучко вершки (по столовій ложечці), накрийте верхівками і поставте їх в розігріту до 180° С духовку на півгодини.
-
Для приготування соусу розтопіть в каструлі мед, влийте в нього ром. Дочекавшись закипання, добавте корицю і вершки і варіть суміш до загустіння.
-
Зніміть верхівки з яблук, залийте їх соусом. Після цього поверніть на місце верхівки і подавайте готову страву до столу.
Кекси з гарбузом
Інгредієнти:
-
90 г вершкового масла
-
280 г борошна
-
1 ст. л меленої кориці
-
Три яйця
-
1 ст. л цукру
-
180 мл молока
-
350 г м'якоті гарбуза
-
1 ст. л розпушувача
Приготування:
-
Просійте борошно в миску і змішайте з розпушувачем, корицею і дрібкою солі.
-
В окремому посуді змішайте яйця, молоко і м'яке масло. Додайте цукор і гарненько збийте.
-
Поступово всипаючи борошняну суміш, замісіть тісто і змішайте з тертим гарбузом.
-
Розмістіть формочки для кексів на деко і заповніть їх сумішшю на 3/4 об'єму. Випікайте при температурі 200 градусів протягом 20-25 хвилин.
Діліться у коментарях і своїми улюбленими рецептами.
Читайте також:
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.