Футболка Зінченка, у якій він забив шведам, знаходиться у Хмельницькому: де її можна побачити

Футболка Зінченка, у якій він забив шведам, знаходиться у Хмельницькому: де її можна побачити
  • Олександр Зінченко грає за збірну України та “Манчестер Сіті”
  • У грі зі Швецією на Євро він став кращим гравцем.

  • Його футболка з підписами інших футболістів і тренерів збірної знаходиться у Хмельницькому.

  • Читайте далі де її можна подивитися.

Олександр Зінченко в національній збірній України грає під 17 номером. У грі зі Швецією на Євро-2020 він відзначився голом, відкривши рахунок.

Фото Андрія Павелка

А на 120+1 хвилині матчу, за мить до фінального свистка, Зінченко виконав гольову передачу на Артема Довбика і той забив переможний гол, який змусив стрибати, кричати й плакати від щастя мільйони українців. Наша збірна перемогла та вперше в історії вийшла в ¼ чемпіонату Європи з футболу. 

Олександр Зінченко став кращим гравцем цього матчу. Футболку, в якій він професійно зіграв, подарували Хмельницькому міському голові Олександру Симчишину. Вручив подарунок президент Української асоціації футболу Андрій Павелко. Він був у нас у місті на святі футболу, яке відбулось у суботу, 17 липня. 

Відео дня
Фото Андрія Павелка

Футболка розписана автографами гравців і тренерів нашої збірної. Зараз вона знаходиться на першому поверсі Хмельницької міської ради. Прийти туди, побачити на власні очі та сфотографувати може кожний. У міській раді просять не робити скупчення через карантинні обмеження. 

Яка далі буде доля футболки Зінченка міський голова ще не вирішив. У коментарі журналістці видання vsim.ua каже: або передадуть у новий музей історії міста, або приватний музей футболу.

Міський голова розповідає, про те, що йому подарують футболку не знав. Але з асоціації футболу йому натякали й питали чию би він обрав серед усіх гравців. Олександр Симчишин обрав - Зінченка. 

У Хмельницькому цих вихідних святкували повернення «Поділля» у першу лігу. Можете переглянути наш репортаж з місця. Чи зроблять такі урочистості для футболістів щорічними залежить від їхніх досягнень, каже мер. 

 - Вперше такий рівень був. Було все керівництво УАФ, президент ПФЛ Олександр Каденко, легендарний футболіст і тренер Олексій Михайличенко. Тут була причина чітка - це повернення “Поділля” в першу лігу і подяка футболістам, вболівальникам, всім працівникам, адміністрації клубу за ту величезну роботу, яку вони зробили заради цього успіху. Ми дуже часто бачимо 11 футболістів на полі, які роблять насправді величезну роботу, але ми не бачимо ще усіх, хто стоїть за тим, щоб ці 11 футболістів виходили та перемагали. Ми всім подякували. Це все велика футбольна дружня родина міська. Минулого року “Поділлі” було 60 років. Клуб не святкував тоді через карантин. То, можна сказати, що заодно і 60 років відсвяткували й повернення в 1 лігу, - говорить Олександр Симчишин. 

 Форма збірної, яка увійшла в історію

 6 червня президент Української асоціації футболу Андрій Павелко представив форму збірної на Євро-2020. На ній зображено карту нашої країни з тимчасово окупованим Кримом і гасла: “Слава Україні”, “Героям слава”. Тоді на російському телебаченні почало “палати”, що заклики “нацистські”. А речниця російського МЗС Марія Захарова написала у соцмережах: "Українська футбольна команда на своїй формі приєднала територію України до Криму, а це ілюзія неможливого". Це неабияк привернуло увагу до форми, як і футбольних фанатів, так і тих кого оборюють слова деяких росіян. Певно, як ніколи швидко, форму, яка і так увійшла в історію, розкупили фанати. 

Фото Андрія Павелка

 7 червня російське видання "Спорт-Експрес" оприлюднило відповідь УЄФА на свій запит щодо нової форми збірної України. Там йшлося, що цей варіант форми затверджений і не порушує жодних правил.

 Та вже за кілька днів, 10 червня, позиція УЄФА змінилася. Вони зобов'язали прибрати гасло "Героям слава!".

При цьому слова "Слава Україні" та зображення карти дозволили залишити.

Пояснили, що фраза "Слава Україні!" може розглядатися як неполітична. Але в поєднанні з «Героям слава!» вже з’являється політична конотація. А це заборонено згідно з положенням УЄФА про екіпірування команд. 

 

Тоді більшості українців сподобалася форма, її почали підтримувати цілими флешмобами у соцмережах. Найпопулярніші коментарі під дописом Андрія Павелка:

 

Фразу «Героям слава!», яка знаходиться на внутрішньому боці, заклеїли наліпкою з картою. Та контури можна розгледіти, що не може не тішити українців. 

 

 

11 червня Андрій Павелко написав у facebook:

 Переговори з УЄФА щодо нового дизайну форми національної збірної України завершилися. Вони були надскладними, кілька разів буквально заходили у глухий кут...

Футбол - гра мільйонів, яка об'єднує та надихає. А кожна команда світу має гарантоване право популяризувати офіційні футбольні символи своєї країни. Підсумки перемовин наступні:

1. На мільйонних тиражах вже виготовленої форми національної збірної України зберігаються гасла: "Слава Україні" та "Героям Слава!", зображення карти України з її неподільними кордонами — з Кримом, Донецьком, Луганськом і тисячами інших міст. Ніде у світі не буде заборони на вільний продаж футболок з ОФІЦІЙНИМИ футбольними символами нашої держави. В цьому була моя принципова позиція. І мільйони охочих матимуть змогу придбати екіпіровку національної збірної України у презентованому нами дизайні.

2. Ми довели, що "Слава Україні!", "Героям Слава!", великий герб збірної на карті України - офіційні футбольні символи нашої країни. В УЄФА погодилися взяти до відома сьогоднішнє рішення Виконкому УАФ та попросили час на додаткове вивчення цього питання після закінчення Євро-2020.

3. Під час перемовин представники УЄФА неодноразово підтверджували, що погодили гасло «Героям Слава!» на футболках наших гравців ще в грудні минулого року. Але з урахуванням нового рішення від нас вимагали повністю видалити чи замалювати цей напис на футболках усіх гравців, що братимуть участь у чемпіонаті Євро-2020. Та нам таки вдалося досягти з УЄФА переможного компромісу!

На період проведення матчів до раніше затвердженого дизайну форми, на внутрішній стороні футболок, буде додано ще один елемент - велика емблема національних збірних з мапою України, Тризубом та ЩЕ ОДНИМ написом «Слава Україні». Гасло «Героям Слава!» буде розміщене за мапою, у центрі обрисів кордонів єдиної України, і вірю, що воно стане справжнім оберегом для наших хлопців. Сподіваюся, що цей емоційно заряджений національним духом талісман стане для синьо-жовтих запорукою відважної боротьби на полі.

Я вкотре дякую українцям за підтримку, за кожен ваш допис, коментар, думку і чітку позицію та вітаю всіх наших вболівальників з першими, але такими дорогими нам перемогами! Бажаю всім охочим якнайшвидше придбати нову форму збірної, з картою України та гаслами «Слава Україні!», «Героям слава!», яка продаватиметься по всьому світу, щоб передати через неї енергетику підтримки команді Андрія Шевченка.

Слава Україні!

ГЕРОЯМ СЛАВА!

Фото Андрія Павелка

 

Фото Андрія Павелка

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Компанец

    Які години робочих щоб подивитися і коли обід, напишіть розклад роботи, нічого не зрозуміло, до скількох працюєте? Хочу організувати тури для охочих!!!

keyboard_arrow_up