Чи може нещеплена від кору дитина відвідувати навчання у Хмельницькому

Чи може нещеплена від кору дитина відвідувати навчання у Хмельницькому
Фото ілюстративне. narodna-pravda.ua
  • Кількість хворих на кір у Хмельницькому зменшується.

  • Попри це, показник захворюваності набагато вищий, ніж у минулому році.

  • Лікарі радять вакцинуватись від небезпечної хвороби.

  • Чи можуть діти, у яких немає щеплення від кору, відвідувати навчальні заклади, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Останніми роками в Україні зростає кількість хворих на кір. У вересні 2018 МОЗ вирішило дати вказівку не допускати дітей на навчання, якщо вони не пройшли щеплення від кору. Журналісти vsim.ua вирішили дізнатися, яка ситуація із цим у Хмельницькому.

Кількість хворих вдвічі більша, ніж у 2018

З початку року зареєстрували 2007 випадків захворювання на кір. Це майже вдвічі більше, аніж у 2018. 934 з них - діти. Про це журналістам vsim.ua повідомила лікар-епідеміолог Державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Лариса Калінер.

Проте лікарі кажуть, кількість хворих на кір поступово зменшується. Як розповіла головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна, у березні до лікарні хворих на кір надходить значно менше, ніж у лютому. Вчора, 5 березня, до лікарні поступило четверо осіб, хворих на кір. Усього на лікуванні перебуває 55 хворих - 24 дитини та 31 дорослий.

Відео дня

Хмельничани частіше звертаються за щепленням

Минулого року щеплення від кору зробили 9560 хмельничан. Однак у 2019 за січень-лютий вакцинувалися вже 4670 мешканців міста. Про це розповіла головний спеціаліст управління охорони здоров’я Ірина Кондратюк. Як зазначає фахівець, така активність пояснюється тим, що люди краще почали розуміти потребу щеплення від небезпечної хвороби.

  • Зараз з усвідомленням ситуації бажаючих вакцинуватися стало набагато більше. За перші два місяці цього року зробили щеплення 687 дітям першого року життя, що становить п’яту частину від загального числа вакцинованих. Дорослим ми зробили 850 щеплень, в першу чергу - працівникам медичної та освітньої галузі. Також зробили щеплення 2293 особам, тим, хто або раніше відмовився, або з певних причин не проходив вакцинування вчасно, - сказала Ірина Кондратюк.

Пояснює, що зараз більше проводять щеплення планово. Основна маса людей уже вакцинувалася, тому активність іде на спад. Головний спеціаліст також запевнила, що вакцини, необхідної для щеплень від кору, у медичних закладах вистачає.

Чи пускають нещеплених дітей до шкіл і садочків

Лікарі радять не допускати нещеплених від кору дітей до навчання. Причиною цьому є те, що в таких випадках існує більше шансів заразитися. Крім цього, зростає ризик отримати ускладнення від хвороби. В департаменті освіти та науки зазначають, що заборонити навчання нещепленим дітям не можуть. Проте наполегливо радять вакцинувати дітей, аби ті не захворіли і не наражали на небезпеку інших. 

  • Якщо у школі в класі є випадок захворювання на кір, то дитина, яка не має щеплення, є найбільш вразливою до хвороби. В таких випадках проводиться роз’яснювальна робота для батьків таких дітей. Подібні роз’яснення ми проводили і для медсестер, і для завідувачів, і для директорів. Коли дитина щеплена, це їй дає певний імунітет до хвороби. Але це тільки роз’яснювальна робота, бо пускати дитину до школи чи ні, вирішують самі батьки. В управлінні охорони здоров’я роз’яснюють, що якщо дитина мала контакт з хворим, вона може впродовж 72 годин пройти вакцинацію. Робити це потрібно для того, аби підкріпити організм до хвороби. Заборонити відвідувати навчання ми не можемо. Однак наполегливо рекомендуємо зробити дітям щеплення. Це необхідно більше з точки зору здоров'я, адже вакцинована дитина має кращий захист від хвороби. Крім цього, ризик розвитку ускладнень після щеплення дуже невеликий, - зазначила заступник директора департаменту освіти та науки Світлана Губай.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Константин Андронов

    В детстве переболел корью (в 80-ых годах) будучи привитым. Тогда с прививками было строго, но все же переболел. Так что, прививки  не является стопроцентной защитой от кори...
  • Ирина Кондратюк

    Я хочу нагадати , що недопущення нещаплених дітей до дитячих закладів- це не тимчасовий захід - це Закон України про захист від інфекційних захворювань, ст. 15. Дуже хотілось би, щоб шановні батьки та освітяни зрозуміли, що це стосується не тільки кору, а і всіх щеплень, передбачених календарем. Інакше наступною буде дифтерія! З повагою, міський педіатр І. Кондратюк.

    Юленька reply Ирина Кондратюк

    Главное, чтоб эпидемия чумки не началась

    Sergio reply Ирина Кондратюк

    Недопущення дітей до навчання є порушенням у першу чергу права дітей на освіту, визначених ст. 53 Конституції України та ст. ст. 2, 6 Закону України "Про загальну середню освіту". В разі недопуску до навчання дітей, що не пройшли вакцінацію, держава повинна забезпечити навчання дітей за індивідувальним графіком за рахунок бюджетних коштів.Вакцінація дітей - це право батьків, що визщначено ст. 29 Закону "Про загальну середню освіту", а заклад загальної середньої освіти тільки забезпечує безпечні та нешкідливі умови навчання, режим роботи, умови для фізичного розвитку та зміцнення здоров'я, формує гігієнічні навички та засади здорового способу життя учнів (вихованців) (ст. 22 цього ж Закону). Згідно ст.12 закону “Про захист населення від інфекційних хвороб”, під час епідемії інфекційної хвороби головні санітарні лікарі можуть вирішувати, чи варто людині робити профілактичне щеплення. При цьому ця сама законодавча норма передбачає право батьків дитини (віком до 15 років) відмовитися від проведення профілактичних щеплень — за умови, якщо лікар провів медичний огляд та об’єктивно проінформував їх про наслідки і можливі ускладнення такого рішення. Особи віком від 15 до 18 років можуть самі відмовитися від щеплення, але одночасно їхню рішеня мають підтримати батьки/опікуни.

    Олег reply Sergio

    Індивідуальний графік для невігласів, що нехтять щеплюватися, це щось новеньке)У вас є право не щеплюватись, але немає права наражати оточуючих на небезпеку, тобто у невакцинованих  школярів є лише один вихід, навчатися екстерно, сидячи в дома..

    Юленька reply Олег

    Вы говорите чушь, для начала как раз привитые живой вакциной дети опасны для окружающих, а это КПК и ОПВ, непривитый или привитый более 10 лет назад человек, имеет шанс заразиться от такого ребенка, так что это большой вопрос кого тут нужно изолировать. Кстати, право на образование гарантирует Конституция, а выше нее нет ничего, дети с ВИЧ и другими болезнями вас не пугают, а непривитый здоровый человек пугает? Будете в маске по городу ходить?Смешные людишки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають 20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО) 17:51 Поселення старожителів на Хмельниччині мало не стало сільськогосподарською землею 17:08 У громаді на Хмельниччині запустять безкоштовний автобус до кладовища 16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up