Діоксид азоту та формальдегід: чим дихали хмельничани в серпні

Діоксид азоту та формальдегід: чим дихали хмельничани в серпні
Фото ілюстративне
  • Фахівці оприлюднили звіт щодо стану довкілля.

 

Упродовж серпня в Хмельницькому спостерігалось забруднення атмосферного повітря діоксидом азоту та формальдегідом. 

Про це йдеться в звіті про стан довкілля, оприлюдненому на сайті обласної військової адміністрації Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології. 

Спостереження фахівці здійснювали на двох стаціонарних постах міста.

Відео дня

«У порівнянні з відповідним періодом минулого року за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі спостерігалось збільшення середньомісячних концентрацій діоксиду азоту та фенолу в 1,1 рази, формальдегіду в 1,6 рази та аміаку в 2,1 рази, зменшення середньомісячних концентрацій оксиду вуглецю в 1,33 рази, хлористого водню в 1,2 рази», - зазначається в документі.

Щодо решти забруднюючих речовин, за якими велись спостереження,  перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

ДОВІДКА.

Формальдегід – це хімічна речовина, яка оточує людину усюди. Він використовується, як антисептик і консервант.

Найбільша концентрація речовини зосереджується

  • в меблях (неякісного виробництва),
  • міському смозі,
  • тютюновому димі (в тому числі від електронних сигарет),
  • вихлопних газах автомобілів,
  • поблизу відкритих камінів і газових плит.

Отруєння формаліном може статися від вдихання запаху нових покриттів для підлоги, деяких косметичних засобів і побутової хімії, клею, добрив і лікарських препаратів.

Вченими-токсикологами доведено, що формальдегід шкідливий для здоров’я людей. Особливу небезпеку становлять пари формальдегіду. Адже хронічне отруєння ними викликає алергію, постійний кашель, подразнення очей, носа, горла і шкіри, напади астми, порушення сну, головні болі, розлад зору і координації тощо.

Як правило, наслідки отруєння формальдегідом проходять самі при усуненні його джерела і не вимагають допомоги лікаря.

Перша ознака перевищення норми вмісту парів формальдегіду в повітрі – характерний різкий запах. У багатьох він асоціюється з новими меблями – але насправді так пахнуть пари формальдегіду.

До речі, ГДК (гранично допустима концентрація) формальдегіду в повітрі становить 0,5 мг / м³, при цьому добова ГДК – в п’ять разів менше – 0,01 мг / м³.

Аміак– один з найбільш поширених промислових хімікатів, що використовується в промисловості та торгівлі.

Широке використання аміаку в сільськогосподарських і промислових районах означає, що підвищення його концентрації в повітрі може відбутися під час випадкових викидів або навмисних терактів.

Безводний газоподібний аміак легший за повітря і тому високо підіймається, тож загалом він розсіюється і не накопичується в низинах. Однак за наявності сирості (підвищена відносна вологість) зріджений безводний аміак формує випари, що важчі за повітря. Ці випари можуть розноситися над поверхнею землі або над низинами. 

Аміак подразливий та їдкий. Контакт з аміаком високої концентрації в повітрі призводить до печіння в носі, горлі і дихальних шляхах. Це може спричинити бронхіолярний і альвеолярний набряк та ураження дихальних шляхів в результаті дихальної недостатності.

Вдихання нижчої концентрації може спричинити кашель, подразнення носа та горла.

Діоксид азоту

Оксиди азоту є природною частиною навколишнього середовища, вони в основному утворюються в промисловості, шляхом спалювання скам’янілого палива при високій температурі.

Проникають в побут із зовнішнього повітря, при палінні або з газових плит. Потрапляють у повітря з автомобільних вихлопних газів.

Основна токсична дія діоксиду азоту – подразнення слизової. Перші ознаки отруєння – печуть очі, падає артеріальний тиск, головні болі та важке дихання. Хронічне отруєння може викликати частіший пошкодження зубів або кон’юнктивіт.

Оксид азоту дуже легко проникає в легені та кров, а оскільки він мало розчинний у воді, проникає і в нижні дихальні шляхи. Це є загроза особливо для дітей та чутливих людей, що мають проблеми з астмою.

 Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Людмила Накапюк

    Дуже актуальні новини з запізненням в місяць.Немає слів !

    Оксана Галимулина reply Людмила Накапюк

    Людмила Накапюк 100%
  • Olga GRS

    То що ж таке сталося в серпні??
  • Ольга Кушнир

    Скоти травят людей!
  • Андрей Гришнюк

    То вірус не страшний тепер!😊

keyboard_arrow_up