Хмельничани скаржаться на паліїв трави: чи бачить їх поліція та екологи

Хмельничани скаржаться на паліїв трави: чи бачить їх поліція та екологи
Фото - ДСНС
  • Хмельничани знову скаржаться на стовпи диму ввечері і сильний сморід.
  • З паліями в місті боролись і за допомогою дронів, і “кругленьких” штрафів. 
  • Дізнавалися, як виявляють порушників зараз і куди звертатись хмельничанам 

Як тільки настає вечір, в повітрі відчутно запах паленого. Попри суворі заборони і постійні попередження, у Хмельницькому продовжують спалювати суху траву. Хмельничани нарікають, що поліція закриває очі й пропонують самим розбиратись з порушниками. 

“В поліції немає бажання штрафувати порушників”

Хмельничани постійно скаржаться на порушників, які палять в місті суху траву. Деякі з них звертаються в поліцію. Та більшість людей переконані, що це неефективно, а самі правоохоронці тут безсилі - навіть, якщо палія спіймали “на гарячому”.

Відео дня

Тому мешканці навіть думають над тим, аби самостійно шукати порушників і розбиратись з ними. Наведемо кілька коментарів, які хмельничани залишають на сторінці Департаменту інфраструктури:

  • Якби серйозно застосовували суму штрафу на сьогодні, то мешканці відчули б на власному гаманці. А так… поліція приїде за викликом до палія та «пальчиком посварить: но-но-но» й поїде!
  • …а то і взагалі не приїде (відповідь на попередній коментар - прим.авт.)
  • Ні в управлінні екології, ні в поліції немає бажання штрафувати порушників (хай так буде), адже дим і видно добре, і запах відчувається. Але в представників контролюючих органів - "втрата нюху" і з зором "проблеми".
  • Неодноразово викликав, і на гарячому ловили паліїв. Толку нуль. Нема сенсу нікого викликати. Поліція нічого не робить. Навіть одного разу мене обманули, сказали що зараз під’їдуть, а самі поїхали так і не повернулись. Тільки самим вирішувати це питання. Збирати велику толпу та йти з попередженнями до тих паліїв. Казати що наступного разу згорить паркан. А далі буде ще гірше. Це реально працює. А пораду таку дали по телефону самі правоохоронці, уявляєте?! Дружина та дитина просто задихаються від цього диму. Потрібно брати все у свої руки, держ структури в цьому питанні вмикають ігнор та неефективні.
Фото зі сторінки Департаменту інфраструктури. Автор - Андрій Галушко

“Муніципальна дружина” і дрон

У червні минулого року за кошти з міського бюджету купили дрон, аби “Муніципальна дружина” по-новому виявляла паліїв листя і сухої трави. Це працює так: дрон злітає близько на 100 метрів, через що можна зафіксували місце, де палять. Після цього працівники “Муніципальної дружини” їдуть туди і складають матеріали на порушників. За місяць такої “боротьби” тоді оформили близько 30 паліїв, на яких склали адміністративні матеріали. 

Наразі у міській раді повідомили, що у Хмельницькому знову літатимуть дрони. Так будуть виявляти паліїв сухої трави. Мешканців просять зберігати спокій, якщо почують звук від польоту літального апарату.

Палії змінили тактику

Яка ситуація з паліями зараз: чи бачать їх і як їх притягують до відповідальності? За коментарем журналістка vsim.ua звернулась до начальника управління екології та контролю за благоустроєм міськради. За словами Олександра Лукова, рейдів поки не проводили, штрафи ж не змінились. Та і вони не лякають тих, хто спалює траву і листя. Чиновник додає, що з початком осені почали надходити перші скарги від хмельничан. 

  • Ми їх всіх застерігаємо, попереджаємо, бо це набридло. Вже смішно, що попереджаємо.  Працюємо і зі старостами по селах. В минулу п’ятницю отримали першу скаргу з Ружичної, в суботу був дощ, то не палили. А в понеділок направили людей. От зараз знову почали отримувати скарги. Мені не вистачає слів, коли кажуть роз’яснювальна робота і людина перший раз попадається. Та яка різниця - перший, другий чи третій раз. Людина йде на це свідомо. Їй 30 років розказують, що не можна палити, а вона палить. Зараз палії поміняли свою тактику. Вдень вони вже не палять, а роблять це в комендантську годину. Тому дієвим буде дзвонити на 102, бо поліція працює, а ми, як і всі мешканці, в цей час сидимо вдома. 

Як додає начальник управління, з початку цієї осені в поліції ще не складали протоколів на паліїв сухої рослинності. Ми звернулись до управління патрульної поліції, аби спробувати дізнатись, скільки протоколів було складено з початку війни. Проте за словами інспекторки управління Вікторії Тимощук, такої статистики патрульні не ведуть. 

Хмельничанам нагадують, що на паліїв можна скаржитись на 102 або ж за номером гарячої лінії 15-80.

Що “світить” паліями по закону?

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф за порушення вимог пожежної безпеки - від 3 060 до 6 120 гривень для громадян і від 15 300 до 21 420 - для посадових осіб.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою таке покарання: від 6 120 до 12 240 гривень штрафу і на посадових осіб - від 21 420 до 30 600 гривень.

Також мешканцям нагадують про зміни, які посилюють відповідальність за злочини в умовах воєнного стану.  Наприклад, спалювання сухої рослинності будуть прирівнювати до "диверсії". За це загрожує від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Рятувальники ліквідовують пожежу сухої рослинності. Фото - ДСНС

Друзі, а ви повідомляєте до поліції про паліїв? Як вважаєте, яке покарання потрібне для таких порушників?

Читайте також:

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач96

    37 рік, тренуйте всіх писати доноси, чим більше тим краще, а потім всім медалі і так на них і напишіть- найкращому стукачеві!
  • Катерина Мудрик

    Посадити на пів року тоді запам'ятають на все життя. А скільки разів було, що ловили, але жаліли і відпускали! Вони не жаліють ні рослини, ні тварин, ні людей, то чому їх жаліли? Поки не будуть по справжньому боротися, нічого не буде

    Так само і з тими, хто палить цигарки, закон є, але ніхто його не дотримуються, бо жодного разу не покарали

keyboard_arrow_up