Глисти у дітей: що важливо знати. Роз’яснення від МОЗ

Глисти у дітей: що важливо знати. Роз’яснення від МОЗ
Фото ілюстративне

Кожна мама хоч раз чула фразу «Скреготить зубами — значить глисти». Та лікарі кажуть, це — один із поширених медичних міфів. Що варто знати батькам про глисти та як їх не варто лікувати.

Кожна дитина хоча б раз у житті мала глисти. Нерідко вони трапляються й у дорослих. Турботливі батьки, побачивши, що дитя чухає сіднички, часто купують засіб від гельмінтів в аптеці, просто запитавши поради у фамацевта. У МОЗ категорично не радять так робити. Кажуть, те, що гельмінтів можна вилікувати, просто зайшовши в найближчу аптеку — ще один найпоширеніший міф.

Насправді існують десятки проявів зараження паразитами у дітей, так само як і видів гельмінтів, якими дитина може заразитись. А протигельмінтні препарати, зазвичай, досить серйозні медикаменти, які небезпечно приймати без рекомендацій лікаря. Розповідаємо які насправді ознаки зараження і як цьому запобігти.

Які є різновиди глистів

Гельмінти поділяються на круглі, стрічкові та плоскі. Детальніше про кожен вид на інфографіці від Міністерства охорони здоров’я. 

Відео дня

Чому глисти небезпечні

Гельмінти в людському організмі розселяються через кровоносну систему. Тож без лікування є ризик зараження багатьох органів. Тривале перебування глистів в організмі людини може викликати серйозні ускладнення здоров’я. 

В залежності від локалізації гельмінтів можуть бути такі ускладнення:

Які симптоми зараження глистами

Найпоширенішим симптомом, на думку матусь, є свербіж в дитячій попі. Однак, нічний анальний свербіж і розчухування є ознакою лише для гостриків. А при зараженні аскаридами специфічними ознаками будуть кашель, симптоми бронхіту і збільшення лімфовузлів. Медики радять перевіритись на гельмінти, щойно помітили такі симптоми:

Як можна заразитись

Механізм зараження глистами найчастіше фекально-оральний. Підхопити глисти можна:

Як запобігти зараженню глистами

Найперше, що слід робити, і не лише для профілактики гельмінтів, — слідкувати за гігієною рук. Вчасно зрізати нігті дітям, дбати аби руки були чисті, мити з милом. Також слід пити лише очищену воду. 

У маленької дитини треба регулярно змінювати спідню білизну. У приміщення, де часто граються дітлахи, робити вологе прибирання. 

Обов’язково мити руки після вбиральні чи контакту з тваринами, перед споживанням чи приготуванням їжі.

Не вживати сирої риби та м’яса, зберігати їх окремо від готових продуктів. Якісно термічно обробляти харчові продукти, не їсти недоготоване. Ретельно мити овочі та фрукти.

Як правильно лікувати гельмінти

При тривожних симптомах медики кажуть негайно звертатися до лікаря. Протигельмінтні засоби не можна застосовувати без призначення лікаря.

Прийом препаратів рекомендують проводити тільки після того, як наявність паразитів та їх вид підтвердять аналізи. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up